Planul prin care Rusia vrea să impună o nouă ordine mondială

Planul prin care Rusia vrea să impună o nouă ordine mondială
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rusia intenționează să exercite o dominație regională pe termen lung prin înființarea unui bloc comercial pentru a contracara Uniunea Europeană, dar în prezent are o piedică importantă, reiese dintr-un raport al Kremlinului.

Moscova urmărește să-și extindă influența creând un bloc puternic care să contracareze pe plan comercial forța Uniunii Europene, însă războiul din Ucraina i-a zădărnicit acest obiectiv, se arată într-un raport prezentat la o ședință de strategie condusă de premierul rus Mihail Mișustin în aprilie anul trecut, la care au participat oficiali înalți din Guvern și șefii unora dintre cele mai mari companii din Rusia, precum și figuri importante, precum filosoful de extremă dreapta Alexandr Dughin.

Raportul obținut de Financial Times (FT) menționează, de asemenea, că sancțiunile occidentale i-au îndepărtat pe foștii aliați ai Rusiei de sub controlul Kremlinului.

Cotidianul american nu a dezvăluit cum a obținut documentul.

Kremlinul visează să conducă o macroregiune

Potrivit FT, Rusia intenționează să creeze o "macroregiune" comercială eurasiatică pentru a-și recăpăta influența globală. Este vorba despre un bloc care ar putea face legătura și cu Sudul Global oferind ambelor părți acces la materii prime prețioase, asigurând și dezvoltarea legăturilor financiare și a transporturilor.

Blocul clădit pe un element ideologic ar împărtăși "o viziune asupra lumii… în care scriem reguli pentru noua lume (și să avem) propria noastră politică de sancțiuni", se arată în raport.

În viziunea Kremlinului, această structură va contracara în cele din urmă alte blocuri economice internaționale, inclusiv cele ale SUA, UE și pe cel al Chinei, aliată a Moscovei.

Cum a ajuns Moscova să fie șantajată de foștii aliați

Raportul admite că Rusia își pierde influența în spațiul post-sovietic, în parte din cauza sancțiunilor occidentale care i-au fost impuse. Occidentul a constrâns și a motivat națiunile din Asia Centrală – unde cele mai multe cândva făceau parte din URSS – să se îndepărteze de influența rusă.

Potrivit documentului, mijloacele de îndepărtare de influența Rusiei au inclus accesul la piețele globale, coridoarele de transport și lanțurile de aprovizionare care ocolesc Moscova, pentru a încuraja aceste țări să adere la sancțiunile occidentale.

De asemenea, aceste țări au folosit sancțiunile ca pârghie pentru a-i cere Moscovei condiții mai bune atunci când au ajutat-o ​​să ocolească sancțiunile.

Între timp, aliații Rusiei au profitat de pe urma sancțiunilor prin îndepărtarea afacerilor ruse din jurisdicția lor, preluarea controlului asupra fluxurilor de import și export și relocarea producției din Rusia. Țările din Asia Centrală au cerut și comisioane suplimentare pentru a compensa riscurile de încălcare a sancțiunilor, menționează raportul.

Din cauza sancțiunilor occidentale, exercitarea influenței asupra acelor națiuni ar fi dificilă, chiar dacă invadarea Ucrainei de către Moscova s-ar solda cu o victorie a Rusiei.

Cu toate acestea, Kremlinul a căutat să-și mențină influența asupra spațiului post-sovietic din Asia centrală făcând apel la istoria comună și acționând ca și cum le-ar respecta acestor țări independența.

Nu este clar dacă Rusia a trecut la implementarea acestor idei în relația cu țările din sfera sa de influență, scrie FT, dar modul neașteptat de defensiv în care Kremlinul a gestionat criza provocată de doborârea avionului companiei Azerbaidjan Airlines sugerează acest lucru.

Belarusul vasal, singurul succes al Moscovei

Raportul prezintă și zonele actuale de influență ale Rusiei, amintind că există "probleme sistemice" în Uniunea Economică Eurasiatică, un bloc care include Belarus, Armenia, Kazahstan și Kârgâzstan, evidențiate de preferința pentru sistemele de plată occidentale atunci când accesul bancar al Rusiei a fost limitat.

Belarusul vecin și vasal este menționat drept unul dintre puținele exemple de succes ale eforturilor continue ale Moscovei – o alianță alimentată parțial de izolarea de către Occident a Minskului.

Armenia, unul dintre foștii aliați ai Moscovei, și-a anunțat în iunie 2024 retragerea din alianța militară condusă de Moscova, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO). Anul acesta, Armenia a semnat un acord de parteneriat strategic cu Statele Unite, cu clauze pentru consolidarea cooperării bilaterale în sferele economice, defensive și de dezvoltare socială.

Kazahstanul a condamnat, de asemenea, invadarea Ucrainei de către Rusia, un alt semn al influenței în scădere a Rusiei, menționează Financial Times.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇