Trei chestiuni si o concluzie simplă

De câte ori domnul Dîncu zice reformă, înzecit creşte discursul anti-reformă din partid.
Trei chestiuni si o concluzie simplă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

• După ce că se confruntă cu penuria de parale din primării, care enervează teribil tribul primarilor PSD, Marcel Ciolacu este din nou pus la colţ de anunţatul proiect de desfiinţare a SS.

Desfiinţarea secţiei de investigaţie a magistraţilor n-ar trebui să stârnească valuri, la urma urmei primarii ar trebui să fie interesaţi de buget, nu de un instrument cu care magistraţii să fie ameninţati şi controlaţi.

Dar primărimea şi consilierimea a perceput înfiinţarea SS de către camarila Dragnea nu numai ca pe un instrument menit să-l scape de puşcărie pe teleormănean, ci ca pe unul care i-ar ajuta şi pe ei să păcălească justiţia, în cazul căderii în păcatul penalului.

Că de anul trecut înainte SS a devenit irelevantă pentru procesul de justiţie e clar, dar lumea PSD trăieşte încă cu nostalgia promisiunilor lui Dragnea de a o apăra de gratii pentru sifonarea banului public. Aşa că Marcel Ciolacu se pronunţă împotriva desfiinţării SSIJ şi ameninţă cu CCR eventualul vot pozitiv din Parlament.

ADVERTISING

PSD va vota împotriva desființării SS. Dacă proiectul trece, Ciolacu anunţă că îl va ataca la CCR

Spusele sunt pentru membrii de partid, nu pentru societatea civilă, spusele sale se vor un pansament psihic pentru propria oaste, care se vede trimisă la muncă cinstită şi prost plătită în folosul comunităţii. Vom lupta, le dă de înţeles domnul Marcel susţinătorilor, vom lupta chiar dacă vom pierde.

Cât despre faptul că Marcel Ciolacu nu dă o explicaţie necesităţii ne-defiinţării SS, cât despre ne-numirea unui singur motiv pentru care floarei constănţene n-ar trebui să i se ia jucăria, nu trebuie să ne mirăm şi să ne întrebăm nimic: ştiu el şi ai lui de ce au temporizat chestiunea cu reforma, spre nemulţumirea publică a domnului Dâncu.

• PSD nu renunţă în ruptul capului la dat bani la populație. Nu-l interesează dacă se poate, dacă bugetul suportă, nu-l interesează că a dat pensii speciale celor ce nu le merită, nu îl interesează că Dragnea a promis măriri de pensii fără acoperire. O face de parcă mâine ar reveni la guvernare, o face fără să clipească, fără să se ruşineze.

PSD se clamează a fi un partid de stânga, unul socialist, iar un partid socialist altă treabă n-are decât să redistribuie veniturile ca să ajungă şi la cei amărâţi un bănuţ în plus.

Ce uită să spună PSD este că în democraţiile consolidate partidele de stânga redistribuie bogăţia după ce partidele de dreapta o produc. N-ar vrea domnul Dîncu să le ţină o serie de conferinţe membrilor de partid în care să le explice că ar trebui să lase actuala coaliţie să producă bani la buget, ca să aibă ei ce redistribui în următorul ciclu electoral?

Pentru că de-aia am ajuns unde am ajuns, pentru că mai bine de două decenii şi jumătate PSD a tot redistribuit şi nu i-a lăsat pe adversari să producă. Probabil de teamă ca produsul să nu arate mai bine ca redistribuirea lor.

Reforma PSD zice-se că a început cu îndepărtarea camarilei dragniste de la butoane, dar s-a poticnit înainte de a începe chiar la următorul pas, cel adevărat, acela de schimbare a mentalităţii membrilor de partid.

Dacă până acolo e drum lung şi extrem de greu de parcus în condiţiile actuale, un pic de cursuri de economie politică nu le-ar strica dumnealor, celor sfătuiţi de domnul Dîncu să rabde cu stoicism zoaiele nemulţumirilor publice cauzate de datul aiurea cu orice în toate al domnului Dragnea.

• Mă bucur că domnul Rafila nu s-a pesedizat complet şi că avem din partea dumnealui intervenţii publice pe tema pandemiei serioase şi destul de neutre politic. Mă refer la faptul că domnul Rafila nu s-a repezit la Vlad Voiculescu cu foamea de oase rupte a baronetului liberal, pentru că actualul ministru al Sănătăţii a avut curajul să ridice batista de pe ţambalul raportărilor Covid ale mult prea liberalelor DSP-uri.

Nepotrivitul război între premier și ministrul Sănătății

Care raportări Covid nu sunt nişte secrete barosane de stat, cum ar lăsa de înţeles corpul de control al prim-ministrului, ci sunt nişte biete cifre publice peste tot în lumea civilizată.

N-a sărit cu gura domnul Rafila pe această tema suculentă, dar mă aştept să o facă ceilalţi dulăi din partid, care se pun pe lătrat oriunde văd o tentă galbenă dincolo de roşul ce le acoperă ochii şi mintea.

La intrarea domnului Rafila în PSD eram convins că va fi nevoie de doar câteva luni ca doctorul să se pesedizeze aproape complet, dar uite că deocamdată rezistă virusului.

Cât o va mai face nu ştiu, ce ştiu este ce văd, şi văd că manifestaţiile din stradă pe tema masurilor antipandemie nu beneficiază de susţinerea dumnealui şi, astfel, dacă nu sunt decât aurite, nu au greutate şi nici mare ecou social.

Proteste în pandemie: La București se contestă vaccinarea obligatorie, la Timișoara - carantinarea orașului

Ştiu că vaccinarea are o contribuţie serioasă la ne-ecoul ăsta, dar atâta vreme cât şi domnul Rafila este sută la sută pro-vaccinare, e clar că nu s-a pesedizat destul. Dar cu o singură floare reforma domnului Dîncu e sortită eşecului.

Cât despre domnul Streinu-Cercel, pentru felul cum a administrat Matei Balş şi pentru felul cum i-a crescut averea în pandemie, putem spune cu siguranţă că era pesedizat cu mult timp înainte să fie primit în partid. Pentru că oricât s-a luptat dumnealui să păstreze aparenţele tot a fugit în senatorie.

În lada cu gunoi a istoriei e loc berechet. Dar și candidații sunt mulți!

• Concluzia este simplă: de câte ori domnul Dâncu zice reformă, înzecit creşte discursul antireformă din partid. Ba mai mult, chiar Adrian Năstase face asta, reproşându-le camarazilor de drum cărora nu poate să li se alăture pe moment că nu caută şi nu cultivă un profil de prezidenţiabil de succes, fără a spune, ori că nu înţelege, ori că nu vrea, că doar din reforma lui Dâncu ar putea creşte un asemenea profil.

Pentru că din discursul contondent, învechit şi rău mirositor al partidului nu poate creşte altceva decât un Dragnea, chiar dacă un pic mai mic şi mai spălat.

Citeşte şi alte texte semnate de Mihai Oprişor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇