Tensiuni pe culoarele puterii din Moscova: Naționaliștii, silovikii și războinicii

Liderii politici de la Kremlin dau vina pe militari pentru eșecul din Ucraina, dar nimeni nu vrea să-i supere prea tare pe generali pentru că sunt singurii care pot provoca o schimbare brutală a puterii. Putin încearcă să țină lucrurile în echilibru, dar se aud tot mai multe voci care cer găsirea vinovaților pentru eșecul militar.
Tensiuni pe culoarele puterii din Moscova: Naționaliștii, silovikii și războinicii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Președintele Rusiei, tot mai singur, le-a vorbit profesorilor prin intermediul unei conferințe online, spunându-le că va stabiliza situația de pe front.
  • Naționaliștii, silovikii și războinicii, grupurile de putere care gravitează în jurul lui Putin, au început să se critice și să se învinovățească pentru eșecul din Ucraina.
  • Kadîrov, liderul cecen, și Prigozin, miliardarul fondator al grupului paramilitar Wagner, îl atacă pe Șoigu, ministrul Apărării, făcându-l responsabil pentru înfrângeri.
  • O retragere în dezordine a forțelor ruse va grăbi ieșirea din scenă a lui Vladimir Putin.
  • Parlamentarii și șefii instituțiilor publice cred că vinovați de dezastru sunt generalii care, la începutul conflictului, au spus că au tot ce le trebuie, apoi, când au dat piept cu realitatea, au început să se plângă.

De Ziua Profesorului, președintele Rusiei a ținut un discurs în care a recunoscut că armata are probleme în Ucraina, dar a dat asigurări că lucrurile se vor schimba în bine.

“Pornim de la ipoteza că situația din noile teritorii se va stabiliza”, a spus Vladimir Putin, sugerând că generalii săi fac eforturi pentru a consolida liniile defensive.

ADVERTISING

Liderul rus a ținut conferința online din buncărul său de la Kremlin, încercând să prezinte situația pe un ton optimist și să transmită mesajul că țara funcționează normal.

PutinConferintaProfesoriKR
Vladimir Putin, singur în birou, în teleconferință cu cei mai buni profesori din Rusia - Foto: Kremlin.ru

La distanță, într-o sală, erau adunate câteva cadre didactice, finaliști ai concursului “Profesorul Anului din Rusia”, iar din birouri vorbeau trei oficiali. Putin era și el singur în încăpere, cu trei telefoane albe alături, un computer și un televizor. Marele eveniment era online.

Dacă înainte de începerea invaziei liderul de la Kremlin apărea în ședințe cu oficiali străini, la celebra masă lungă, sau alături de liderii militari și de securitate, acum izolarea sa e tot mai vizibilă și nu mai poate fi pusă pe seama pandemiei.

Grupurile de putere din jurul lui Putin

Forțele ucrainene avansează pe ambele fronturi, atât în sud cât și în est, fiind puține șanse ca Rusia să mai întoarcă soarta războiului.

Singurele necunoscute sunt durata conflictului și modul în care se va încheia. Trupele Moscovei se retrag în degringoladă din unele zone. Încercările de a rezista sunt risipite de forța și precizia artileriei ucrainene care distruge infrastructura militară a rușilor.

Încheierea conflictului e legată direct de destinul politic al lui Vladimir Putin.

Conform analiștilor occidentali, sunt trei grupuri de putere în jurul președintelui rus: naționaliștii, silovikii și războinicii.

Primul grup, naționalist, e format din cei care cred în expansiunea Rusiei, măreția și puterea globală a acesteia, Dughin fiind un reprezentant cunoscut al grupului.

Funeral ceremony held in Moscow for killed journal
Alexandr Dughin, cel mai cunoscut dintre naționaliștii ruși - Foto: Hepta.ro

Al doilea - silovikii sunt miliardarii, cei cu funcții de conducere și alte persoane influente, care fac parte din cercul de apropiați ai lui Putin. Sunt oameni loiali, dar care au acumulat putere și, într-o situația dificilă pentru ei, ar putea acționa pe cont propriu.

Al treilea grup, războinicii, sunt militari veterani, agenți de informații ieșiți la pensie, vedete TV ale show-urilor politice, propagandiști și alte personaje care au promovat invazia și au urmărit conflictul din Ucraina.

O lipsă totală de coordonare

“Eșecurile Rusiei în zona orașului Liman, pe frontul de est, au provocat critici dure și directe la adresa generalului Alexander Lapin, comandantul Districtului Militar Central, care se presupune că a condus trupele din acea zonă”, se arată într-o analiză realizată de un grup de experți ai Institutului pentru Studiul Războiului. 

“Criticile au venit din partea “silovikii”, în frunte cu Ramzan Kadîrov și Evgheni Prigozin, finanțatorul Grupului Wagner. Kadîrov și Prigozin sunt două voci influente în cadrul regimului, care atacă abordările tradiționale și convenționale ale războiului pe care le promovează Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării”, se arată în raportul citat.

Grupul războinicilor îl critică și ei pe Șoigu pentru dezastrul de pe front, dar îi apără pe generali, spunând că de vină e conducerea politică, pentru că nu a reușit să rotească trupele de pe front, să ofere arme performante și condiții civilizate de trai.

„Există o lipsă totală de coordonare. E dezordine. Putin le spune tuturor lucruri diferite. Asta se întâmplă nu numai în economie, ci și în modul cum e condus războiul. Ce facem în Harkov? Nimeni nu are nici cel mai mic habar – nici politicienii, nici militarii. Doar se întâmplă!”, a declarat o sursă din Kremlin, sub protecția anonimatului, jurnaliștilor de la cotidianul “Moscow Times”. 

Parlamentarii și șefii instituțiilor publice, care au influență mai mică asupra lui Putin, cred că vinovați de dezastru sunt generalii, pentru că la începutul invaziei au spus că au tot ce le trebuie, iar apoi, când au dat piept cu o armată motivată și pregătită, au început să se plângă că nu au oameni, n-au arme și echipamente.

Mobilizarea, un cadou pentru Ucraina

Situația de pe culoarele puterii din Moscova e tensionată. Nu sunt indicii că s-a format o forță de opoziție, dar există un conflict puternic între președinte și armată.

Deși nu a erupt, în fundal se adună muniție de-o parte și de alta. 

E greu de crezut că Vladimir Putin se mai poate baza pe generalii săi, dar atâta vreme cât tensiunile nu ies la suprafață nu se poate observa direcția din care bate vântul.

“Șeful serviciilor secrete ucrainene Kirilo Budanov a declarat că mobilizarea parțială din Rusia e un cadou pentru Ucraina, deoarece Kremlinul se află într-o fundătură, prins între eșecurile militare și dorința de a păstra ceea ce a confiscat”, se arată în raportul publicat de ISW. 

“Controversele din jurul unei mobilizări prost executate, împreună cu înfrângerile suferite de Rusia în regiunea Harkov, au intensificat luptele interioare dintre facțiunile pro-Putin și creează noi fracturi în rândul susținătorilor președintelui”, se precizează în analiza institutului american.

La Moscova au început frământările, care se vor accentua în zilele și săptămânile viitoare. E greu de presupus că va izbucni o revoltă la vârful puterii sau vom asista la o lovitură de stat. Astfel de acțiuni sunt complicate și necesită mult timp de pregătire. 

Cel mai probabil, deteriorarea situației de pe front va merge mână în mână cu deteriorarea celei din Rusia. O retragere haotică din Ucraina va provoca înlăturarea lui Putin și nu invers.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇