Strategic, Rusia a pierdut catastrofal. Cum poate ”spoi’’ situația în victorie

lucian.lumezeanu

Antreprenor – Public Affairs, comunicare, cursuri

Lucian Lumezeanu a fost, pe rând, ziarist, consultant, corporatist. Ultima dată a fost manager de Public Affairs & Public Relations pentru o multinațională din domeniul construcțiilor, unde a contribuit la legi, politici, strategii din zona de eficiență energetică și siguranță la incendiu. A inițiat diverse asociații și coaliții din industrie. A fost și președinte al Consiliului Director pentru două asociații. Îi place să creadă că știe să jongleze cu și să creeze realități. Din 2021 a ieșit din lumea corporatistă și e pe cont propriu. Își sfătuiește clienții, de la agenții la multinaționale și asociații, pe chestiuni de lobby/Public Affairs, riscuri politice, comunicare. De asemenea, predă cursuri despre efectele Green Deal / tranziției verzi asupra afacerilor. Lucian Lumezeanu este în spatele proiectului ThisPropaganda https://www.thispropaganda.eu/.
Lucian Lumezeanu

Rusia a pierdut partida strategică din Ucraina, iar șansele să inverseze situația sunt mai mici de la zi la zi. Iar prin ”partida strategică” mă refer la scopurile lui inițiale. Cele mari.

Putin nu a invadat Ucraina pentru a bate pur și simplu o țară sau pentru a-i lua bucățele de teritoriu. A invadat-o pentru a o readuce în sfera de influență rusească, pentru a o transforma într-o marionetă, a o depărta de Vest, a da o lovitură oricui încearcă un proiect democratic în spațiul care a aparținut Rusiei.

Dar a invadat și pentru a da o lecție Vestului. Pentru a arăta puterea Rusiei și ce pățești dacă te pui cu ea. Pentru a poza într-o mare putere, de același calibru cu America.

Până acum, a eșuat lamentabil în toate aceste obiective. Sigur că ar mai putea să transforme înfrângerea strategică în victorie. Dar e mai curând în punctul în care poate spera la ceva victorii militare (nu strategice) parțiale și la evitarea unui dezastru.

ADVERTISING

Avem așa:

  • Rusia nu a reușit să ocupe capitala ucraineană Kiev și să instaleze un regim-marionetă, obiectiv esențial. Mai mult, guvernul ucrainean e mai întărit ca niciodată.
  • Forțele ruse nu au reușit să ocupe o mare parte a țării, nici măcar toate teritoriile din Donbas, care nu erau sub controlul său. Mai mult, ucrainenii recuperează masiv teren în mai multe zone. Retragerea rusă de la nord de Kiev a devenit de-a dreptul umilitoare, acolo nu mai e picior de rus, toți au trecut înapoi granița în Belarus.
  • Putin a pornit de la ideea să scoată Ucraina din sfera vestică și a dus-o extrem de ferm fix acolo, fără posibilitate de întoarcere. Cu NATO sau fără, Ucraina e în Vest. Este ultimul cui bătut în harta unui uriaș reflux geopolitic rusesc care a început în 1989.
  • A întărit ideea că democrațiile pot supraviețui în spațiul estic chiar opunându-se deschis Rusiei, ceea ce e o mare amenințare pentru regimul dictatorial de la Kremlin.
  • Armata rusă este pe jumătate anihilată ca amenințare militară, a pierdut zeci de mii de oameni (morți, răniți, prizonieri, dezertori). Ne gândim că ar putea ataca alte state? Cu ce?
  • Rușii și-au distrus singuri mitul că armata rusă e o forță de luptă extraordinară. Sigur că n-ar trebui s-o minimalizăm, are capacități redutabile. Dar logistica slabă, nivelul prost de coordonare, problemele de moral și chiar inabilitatea de a pune în practică o operațiune strategică pe 3 fronturi în fața unui adversar tenace - dar mult mai slab militar - au dat o lovitură imaginii pe care Moscova o proiectase. Și nu doar Moscova. Chiar și occidentalii credeau că rușii sunt mai puternici de atât. Și când nu reușești să inspiri frică...
  • Blocul vestic a fost întărit și consolidat la un nivel la care nu a mai fost de când acțiunile agresive și erorile de calcul ale lui Stalin au dus la crearea NATO și a politicii americane de ”containment’’.
  • Rusia a suferit o veritabilă înfrângere în războiul economic declanșat de UE-NATO și aliații. Aceștia au slăbit Rusia fără să tragă un singur foc de armă, fără să piardă un singur soldat. E adevărat, cu costuri economice și pentru Europa și America, iar unele abia vor urma. Incomparabil mai mici cu cele suferite de Rusia. De la a cincea sau a șasea putere economică a lumii în 2014, Rusia a căzut pe 11 în 2021, pe 22 după declanșarea invaziei și apoi a continuat să regreseze.
  • Dar mai e ceva: Acest bloc a arătat că, dacă e cazul, POATE DUCE RUSIA ÎN SECOLUL XIX din punct de vedere economic. Citeam analizele unui expert în sancțiuni și le considera pe cele aplicate Rusiei cam la nivelul 7 din 10. Poate și mai mult. De altfel, Vestul a permis Rusiei să evite falimentul și să plătească scadența datoriei din fondurile blocate, ceea ce nu va mai putea face din 25 mai încolo. Încă un factor pe care Rusia nu l-a anticipat a fost reacția dură a comunității globale. Războinicii-boicotanți au devenit o forță, iar multe dintre corporațiile globale nu i-au putut ignora și s-au retras din Rusia. Altele vor urma.
  • Dezvoltarea Rusiei a fost sacrificată pentru cel puțin o generație. Efectele sancțiunilor occidentale, exodul companiilor care nu se vor mai întoarce curând, exodul de creiere, exodul de încredere au paralizat potențialul economiei ruse și așa sugrumate de corupția regimului putinist. Cum poți fi o mare putere, dacă ești un pitic economic?
  • NATO nu numai că NU s-a depărtat de granițele Rusiei, dar Finlanda și Suedia, țări neutre, sunt foarte aproape de a adera la alianță TOCMAI din cauza atacului Rusiei asupra Ucrainei. Finlanda are o graniță imensă cu Rusia.
  • Rusia a reușit să se izoleze internațional, iar ‚‚parteneriatul fără limite’’ pe care l-a semnat cu China s-a dovedit aproape inutil în acest conflict.
  • Semnalul transmis altor țări că Vestul le va sprijini dacă sunt atacate de Rusia nu e deloc încurajator pentru influența pe care vrea s-o aibă Kremlinul asupra acestora.
  • Imaginea Rusiei e murdărită la nivel internațional din cauza crimelor de război comise în Ucraina la un nivel de la care regimul Putin nu se mai poată spăla.

Ucraina pierdută, Vestul întărit, foarte posibila extindere a NATO, reducerea drastică a puterii ruse din punct de vedere militar și așa mai departe. Mai poate Rusia obține ceva ce greu încercata sa propagandă poate servi populației drept victorie?

Da. Dar are nevoie de ceva mai mult succes militar. Iar zona în care poate obține așa ceva e Donbasul, unde de altfel a anunțat că își mută centrul operațiunilor militare. Donbasul e simbolic, pentru că, dacă nu obții măcar teritoriul clamat de republicile separatiste pro-ruse Donețk și Luhansk (care nu e același lucru cu mai marile teritorii Donețk și Luhansk), pleci cu mâna goală.

Desigur, Rusia vizează și mai mult. Un coridor pe uscat din Crimeea în Donbas și alte părți din estul Ucrainei ar fi excelent din punct de vedere strategic și ar transforma Marea Neagră într-o mare controlată în mare parte de Rusia. Mai mult, dacă reușesc să păstreze acest coridor din punct de vedere militar, pentru că acum îl controlează, îl poate folosi drept carte în negocieri.

Drept obiect de șantaj. Dar să nu credem că șantajul se va opri aici.

Rusia are multe instrumente la acest capitol, inclusiv șantajul nuclear. Și să nu ne imaginăm că nu e un scenariu la care rușii nu se gândesc. Rusia a pierdut partida strategică mare, știe asta, dar nu-și imaginează un scenariu în care iese total umilită din războiul pe care l-a declanșat. Iar lucrul ăsta o face periculoasă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇