Știrea despre faptul că a fost înregistrat pentru prima oară în lume un vaccin antiCOVID a înconjurat brusc mapamondul, aducând speranțe exact acolo unde întreaga omenire privea cu teamă.
Dar informația că noul vaccin a fost branduit Sputnik V induce chiar și în sufletul celor optimiști o anumită circumspecție. Niciodată și nicăieri în lume nu s-a gândit cineva să branduiască performanțele științifice cu simboluri naționale.
Soții Currie nu și-au denumit descoperirea „Turnul Eiffel”, nici Röntgen n-a denumit-o pe a lui „Poarta Brandemburg”, Marconi și-a botezat invenția simplu „radio” și nu „Mona Lisa” sau „Columna lui Traian”. Până și tabela unui clasic rus se numește „a lui Mendelejef”, nu „Kremlin” sau „Piața Roșie”*).
Nu zic neapart că „Sputnik V” ar purta vreun mesaj politic (deși îl poartă), dar sigur miroase a reclamă. Este ca un fel de „cumpărați numai de la noi”.
„Sputnik” cel universal
Mai mult decât atât, brandul este, într-un anumit fel, demult depreciat. Cine a călătorit în Rusia a putut observa că în orice dugheană poți cumpăra lame de ras „Sputnik”, aparate electrocasnice „Sputnik”, ceasuri „Sputnik”, tigăi „Sputnik”, ba există și nişte clinici veterinare cu acest nume, numeroase hoteluri „Sputnik”, restaurante și baruri cu același nume, ca să nu mai vorbesc de numeroase străzi purtând numele „Sputnik”, chiar și un oraș.
Aș mai aminti și de „Sputnik International”, o agenție de știri, cu sediul central la Moscova și cu redacții regionale la Washington, Cairo, Beijing, Paris, Berlin, Londra, Edinburgh.
Agenția este bine cunoscută la noi pentru atenția acordată PSD și pentru laudele cu care preamărea anul trecut înțelepciunea Vioricăi Dăncilă, iar mai demult a lui Dragnea.
Aș mai adăuga unele comentarii din publicația americană New York Times, care socoate că Sputnik se implică în dezinformare deliberată, pusă adesea în serviciul propagandei ruse.
Misterul cercetătorilor pe cont propriu
Nu pun la îndoială capacitatea laboratoarelor ruse de a fi înregistrat pentru prima oară în lume miraculosul vaccin, dar brandul mi se pare că face trimitere mai mult la politică și propagandă, decât la știință și cercetare.
Problema nu se pune dacă vaccinul este corect. Problema se pune dacă un asemenea produs, care urmează să fie injectat miliardelor de beneficiari, a fost sau nu suficient testat.
De altfel, chiar agențiile de presă ruse notează anumite rezerve ale Asociaţiei organizaţiilor de cercetare clinică din Rusia, atrăgând atenția că testele executate ar fi insuficiente şi, ca urmare, produsul nu prezintă încă siguranță.
Asociația i-ar fi cerut Ministerului rus al Sănătăţii să amâne înregistrarea vaccinului din cauza lipsei de teste. Obiecția însă a fost ignorată de minister, dornic desigur să-și bifeze în agendă o performanță internaţională.
În plus, și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) privește cu prudență știrea difuzată luni. OMS recomandă ca vaccinul „Sputnic V” să urmeze, ca și altele aflate în diverse faze de cercetare prin lume, aceleași etape de precalificare stabilite prin normele internaționale.
OMS mai observă că vaccinul rusesc nu se află într-o listă de șase vaccinuri, luate în evidența Organizației, ca fiind cele mai avansate în procesul testelor clinice.
Dintre acestea şase, trei sunt dezvoltate de laboratoare chineze, două sunt americane (cele ale companiilor Pfizer şi Moderna) şi cel de-al şaselea este dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Niciunul in Rusia.
Se pot face cercetări cu ochelari de cal?
Este foarte greu să-ți explici secretomania rusească, poate respectată în lumea politică, dar inacceptabilă pentru cercetătorii științifici, acei oameni minunați a căror gândire circulă transfrontalier, întrucât altfel ar stagna.
Este oare posibil ca acești performeri ai gândirii să fi lucrat cu ochelarii de cal impuși de autorități, fără să se consulte cu omologii lor americani, britanici, francezi sau germani, cu toții alergători exact pe aceeași pistă?
Căci, oricum ai lua-o, cercetările din asemenea domeniu nu pot fi socotite secret militar, nici problemă strategică, nu au nici măcar valențe politice, ci doar scopul generos de a servi întreaga lume, de pe toate continentele, cu roadele gândirii lor.
De aceea, refuz să cred într-o cercetare completă și de valoare, efectuată într-un țarc – fie el moscovit, nordcorean, iranian sau de altfel. Cercetătorii știu exact la ce nivel se situează, dar nu ei hotărăsc. Hotarârea o iau politrucii.
Vaccinul s-a înregistrat, dat testele vor continua
Chiar oficialii ruşi recunosc că vaccinul nu a trecut de faza a treia de testare, unde sunt implicaţi mii de participanţi, pentru a se verifica siguranța oferită.
Referindu-se la această a treia fază de testare, șeful fondului de investiii al FDIF rus, Jirill Dimitriev, a explicat presei că ea se va efectua la partenerii din afara ţării, respectiv în Emiratele Arabe Unite şi în Arabia Saudită.
Vaccinul lui Putin, o injecție cu propagandă care amintește de comunism
„Se va efectua”? Rămâi blocat când afli că mai trebuie efectuate teste, după ce produsul a fost deja înregisrat și anunțat cu mult tam-tam de președintele statului.
Pe plan mondial, știrea despre miraculosul vaccin rusesc a provocat în egală măsură entuziasm și rezerve. Entuziasmul este nelipsit în statele din America Latină, Orientul Mijlociu și Asia, care au solicitat deja doze de vaccin împotriva coronavirusului.
O știre difuzată – vă rog, nu zâmbiți - de agenția Sputnik anunță că Rusia primește deja comenzi din partea a 20 de țări pentru 1 miliard de doze.
Pe de altă parte, în America și Europa, reacțiile sunt mult mai rezervate. Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, aprecia miercuri că vaccinul rusesc nu a fost suficient testat și că problema principală este aceea de a oferi un vaccin sigur, nu de a fi primul care a făcut anunțul.
Îngrijorarea cercetătorilor occidentali nu este legată numai de riscurile directe ale lansării unui produs insuficient testat, ci și de faptul că un eventual eșec, sau eventualele efecte secundare grave, ar putea sădi în rândul populației din America Latină, Orientul Mijlociu și Asia sămânța neîncrederii în vaccinuri și poate chiar în orice tratament medical.
Înțeleg sentimentul cetățeanului rus, care se mândrește la ideea că din țara lui a țâșnit primul satelit spre Cosmos, tot din țara lui a decolat primul om ajuns pe orbită, iar acum așteaptă cu înfrigurare ca tot țara lui să ofere lumii antidotul miraculos, capabil să salveze omenirea de la amenințări letale.
Dar lansarea primei rachete, deși nu incuba riscuri umane, a fost precedată de sute de probe, Gagarin a decolat după ce călătoria a fost probată de cățelușa Laika, și însăși lansarea lui a fost hotărâtă după interminabile simulări – așa cum relatează chiar el în amintirile sale.
Miliardele de beneficiari cărora rușii se pregătesc să le livreze vaccinuri insuficient testate pot deveni miliarde de cobai ai laboratoarelor rusești. Iar soarta cobailor se știe: unii nu pățesc nimic, alții plătesc cu viața. Îi convine oare cuiva asemenea risc?
Oare aceste laboratoare încearcă să mai vadă o dată cum funcționează ruleta rusească? Să dea Dumnezeu să greșesc eu.
__________
*) pentru ca nu cumva să fiu acuzat de anacronism, precizez că denumirea ”Kremlin” descinde din timpuri medievale (Кремль), iar „Piața Roșie” datează tot de atunci (Кра́сная пло́щадь) și însemna de fapt Piața Frumoasă, devenind Roșie prin confuzie: roșu și frumos erau omonime în limbajul proto-rus, dar mai seamănă și astăzi.