Se adună condițiile favorabile ca Ucraina să contraatace

Se adună condițiile favorabile ca Ucraina să contraatace
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Marea ofensivă rusă a murit înainte de a se naște

Marea ofensivă rusă a intrat în metastază şi va fi îngropată la Bahmut. Mobilizarea parțială menită să cârpească armata rusă și să o sufoce pe cea ucraineană nu și-a atins ținta.

N-o spun eu, o spune Evgheni Prigojin care preconizează că, dacă wagnerii lui nu primesc destulă muniție, frontul rus din Donbas se va prăbuși. Nu trebuie să luăm cuvintele lui chiar ad litteram, dar ele conțin totuși o bucată zdravănă de adevăr.

La un soldat ucrainean mort, rușii pierd între 5 sau 7 soldați. Armata rusă este tocată uman și ca armament și ea se îndreaptă cu pași repezi spre epuizarea capacității de a reuși vreo mare ofensivă.

Până la urmă, se pare că superioritatea numerică rusă nu poate bate superioritatea armamentului și precizia ucraineană. Bruce Lee nu-l bate pe van Damme pentru simplul motiv că acesta nu lovește doar cu pumnii, asemeni oponentului său.

ADVERTISING

Concluzia pentru maica Rusie este una singură: când te visezi mare putere nucleară și dormi cu tâmpla pe bomba atomică, nu trebuie să lași la ruginit în taiga războiul clasic.

  • Prigojin a plecat din Bahmut

După ce s-a fandosit pe rețelele de socializare cu cucerirea orașului, ca să ajungă mai aproape de sufletul lui Putin decât Șoigu sau cecenul Kadîrov, bucătarul Prigojin a ajuns să laude felul cum luptă ucrainenii. N-a făcut-o numai ca să umfle cu pompa eventuala victorie a wagnerilor la Bahmut, ci împins de realitate, aici în spusele sale este o parte consistentă de adevăr.

Aflat pe front, aproape de teatrul de operațiuni, miliardarul rus a putut să vadă cum luptă fiecare din părțile combatante, așa că putem lua de bun ce enunță, chair dacă o săgeată din spusele sale trage în Șoigu, iar alta în Gherasimov.

Faptul că Prigojin a aplecat din Bahmut poate însemna două lucruri: sau a înțeles că wagnerii lui nu pot câștiga lupta de pe front sau a considerat că lupta dintre cei din jurul lui Putin s-a ascuțit și este necesară prezența lui în Rusia, pe frontul intern.

  • Nu cred că loviturile de pe teritoriul rus din ultimele zile sunt opera FSB

Nu cred în ideea scenariului unor ,,lovituri” aranjate pe teritoriul Rusiei de FSB ca să i se ofere lui Putin motiv de o nouă mobilizare.

Deocamdată nu sunt mișcări sociale în Rusia, cetățenii ruși sunt destul de domesticiți ca să riște închisoarea. Pe de altă parte, mobilizarea ,,parțială” nu s-a terminat, ea continuă pentru că în cazărmi sosesc noi contingente de recruți pentru instrucție.

Nici nu cred că Putin se teme așa de tare de explozia mămăligii ruse ca să nu aibă curajul de a decreta o nouă mobilizare, dacă ar fi nevoie. Joaca politică de-a declararea războiului Ucrainei cu asta are de-a face.

Cred că Ucraina a reușit să creeze o coloană a cincea în Rusia, cred că serviciile sale secrete au reușit să încropească o mișcare de rezistență care să producă acțiuni de sabotaj. Faptul că unele dintre atacuri s-au făcut cu drone mă îndeamnă să cred că ele sunt opera serviciilor secrete ucrainene.

Ăsta-i un lucru bun, rușii trebuie să experimenteze frica de lovituri de artilerie sau de sabotaje cu drone, altfel nu au cum să e trezească din amorțeala socială, din hipnoza indusă de acoliții lui Putin.

  • Eșecul ofensivei ruse se resimte în rândul camarilei de la Kremlin

Este din ce în ce mai clar că nereușita ofensivei din Donbas a prins a naște monștri în mintea celor ce roiesc în jurul Kremlinului.

Plecarea lui Prigojin de pe front este o dovadă că în culisele puterii ruse mișcarea browniană s-a intensificat. Presupusa otrăvire a lui Kadîrov este o altă probă că cei de sub Putin încep să-și împartă lovituri.

Atentatul dejucat comis asupra unui miliardar rus apropiat de Putin ne dovedește că nesiguranța a crescut la cote alarmante. Lupta dintre Șoigu și Prigojin, de notorietate, șubrezește moralul armatei.

Atacurile și sabotajele ucrainene care dau de veste că etapa războiului în care teritoriul rus, în ciuda urletelor atomice ale lui Medvedev, a devenit țintă, n-au cum naște altceva decât neliniște și nesiguranță.

Și asta nu-i decât vârful aisbergului, nu-i decât ce se vede la suprafață. Cu siguranță că lucrurile sunt mult mai adânci și mai tumultuoase în adâncurile realității.

  • Se adună factorii favorizanți ai contraofensivei ucrainene de primăvară

Decimarea armatei ruse la Bahmut, pierderile suferite de ea ce duc la amputarea capacității sale de a susține o ofensivă majoră, armamentul occidental care a început să sosească în Ucraina, loviturile asupra unor obiective militare aflate pe teritoriul Rusiei și creșterea neliniștii la Kremlin sunt tot atâția factori care favorizează armata ucraineană.

Nu e grabă în pregătirea contraofensivei, chiar dacă unii politicieni europeni care nu fac față comandamentelor istoriei, ca domnul Macron, cred altceva.

Ucraina mai are de primit armament și muniție din vest, mai are de instruit trupe, are de organizat batalioanele de tancuri cu care trebuie să pornească ofensiva. Mai trebuie să-și tragă sufletul după efortul imens făcut pe frontul de la Bahmut, înainte de toate. Dar ceasul ticăie și ofensiva ucraineană devine pe zi ce trece o certitudine.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇