Să nu tragem concluzii pripite mermelind o singură cifră comercială

Să nu tragem concluzii pripite mermelind o singură cifră comercială
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toată lumea occidentală ar vrea ca sancțiunile economice să lucreze mai repede și să pună economia Rusiei pe butuci. Periodic apar în presă comentarii având la bază cifre economice ce par să conducă la acest soi de concluzie.

Din acest fel de analize face parte și analiza datelor comerciale legate de importul de produse al Rusiei din UE. Acesta, conform Kiel Institute (Germania), ar fi scăzut cu 24% lunar în 2022 față de 2021. Potrivit opiniei instituției avem de-a face cu o ,,scădere substanțială” a comerțului rus comparabilă cu cea din 2020, creată de pandemie. Dar asta nu sugerează în niciun fel un apropiat colaps economic, cum s-ar dori.

ADVERTISING

Prima nedumerire este legată de comparația cu pandemia. Păi pandemia a trecut și economia Rusiei a mers înainte bine mersi aidoma economiei statelor europene. Și dacă atunci a trecut peste acest hop, nu văd care ar fi motivele ca economia rusă să nu treacă peste această situație și acum.

Perioada de timp de când Rusia este sancționată este nici la jumătatea perioadei de pandemie, deci bunul simț ne spune că mai avem de așteptat până la acel eventual moment al victoriei economice a Vestului, al prăbușirii economiei ruse. Căci acesta este scopul sancțiunilor, necum altul.

Că economia rusă a regresat, acesta este un lucru firesc, dar până la colaps economic și la victoria deplină a sancțiunilor mai trebuie să curgă multă apă pe Nipru.

A doua nedumerire este legată de felul în care institutul analizează impactul importului asupra economiei ruse, de parcă acolo n-am avea de-a face cu orice altceva numai cu o economie liberală nu. Este același soi de ,,supremație” a pieței liberale ca și în cazul crizei energetice europene, când s-a văzut limpede că piața liberală din UE nu a putut controla prețurile la energie.

Dacă un astfel de indicator ar avea pretenția de a prezenta adevărul în cazul economiei Marii Britanii, de exemplu, nu știu cât de funcțional și ce impact are în ce privește economia Rusiei. Să aplici o astfel de gândire unei economii neliberale mi se pare profund greșit.

A treia nedumerire este legată de generalizarea efectului procentului. Acest indicator privește importul en-gross, care cuprinde de la napi olandezi și brânză pecorrino italiană la componente electronice germane necesare armatei. Fără cașcaval și vin de Porto se pot descurca rușii foarte bine, fără circuite electronice producția militară se află în impas.

Apoi, Rusia este o țară care din punct de vedere alimentar își este suficientă, căci ea poate produce alimente pentru întreaga populație, ba mai mult, Rusia are de exportat cereale și alte produse agricole.

Rusia nu are probleme cu importurile de îngrășăminte chimice și de fertilizatori ca să-și asigure producția alimentară necesară. Ei bine, cât din ce nu se mai importă în Rusia este legat de alimente institutul german nu ne spune. În general, nu ne spune cât din cei 24% sunt importuri de produse alimentare și de bunuri casnice, în general de produse neesențiale unei economii de război, cum este cea a Rusiei acum.

Să concluzionezi că sancțiunile au efecte doar pentru că exporturile europene au scăzut este complet greșit.

Aș zice că în balanța import-export cu Europa, Rusia stă bine. Importurile au scăzut cu 4,5 miliarde, iar banii primiți pentru gaz, petrol și cărbune au crescut cu peste 100 de miliarde față de anii trecuți.

Deci Rusia a câștigat masiv din acest comerț și nici nu a mai cheltuit niște mărunțiș pe lucruri neesențiale. Cine a câștigat pe termen scurt din schimburile astea comerciale?

O singură cifră legată de comerț nu poate duce la o generalizare. Este nevoie de multe alte cifre, este nevoie de aflat și de expus legătura dintre ele pentru a se ajunge la un tablou cât de cât apropiat de realitate.

Altfel nu putem ajunge la o concluzie corectă și cred că Kiel Institute asta trebuie să facă, să analizeze cât mai larg și mai adânc ca să ajungă la concluzii corecte.

Analizele superficiale care duc la concluzii pripite ce sunt pe placul politicienilor sau al opiniei publice trebuie aruncate la coșul de gunoi. Iar dacă o astfel de analiză are drept scop aiurirea opiniei publice ca cetățenii nemți să creadă că sacrificiile lor au efect, asta nu mai este analiză, ci propagandă. Oricât de substanțială ar fi cifra asta de 24%.

Astfel de studii care cosmetizează realitățile economice nu sunt folositoare. Adevărul este că Europa se pregătește să intre în recesiune. Adevărul este că Rusia a intrat deja în recesiune, dar lipsa datelor economice nu permite aprecierea exactă a stării economiei ruse.

Producția Rusiei a regresat, dar sunt cifrele referitoare la starea ei pe minus? Abia când producția Rusiei va fi scăzut cu câteva procente sub zero, adică vom fi siguri de existența unei așa zise creșteri negative vom putea vorbi cu certitudine de succesul sancțiunilor occidentale. Până atunci scăderea importului de pantofi franțuzești și mucegai italian nu va avea aproape niciun fel de impact asupra economiei ruse.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇