Să ne facem că luptăm cu drogurile

Să ne facem că luptăm cu drogurile

Dacă ar fi să fie puse vreodată în aplicare, măsurile de combatere a consumului de droguri nu ar fi, în general, neapărat rele. Dar și să fie aplicabile, ele sunt modeste, pentru că vizează doar un capăt al problemei, mai facil, dar nu cel esențial.

Dacă ar fi fezabilă, testarea antidrog în școli ar fi o idee bună, în primul rând, pentru scoaterea la suprafață a dimensiunilor fenomenului, dar și a tipologiei consumului, pe substanțe și pe zone.

Pentru că în acest moment fenomenul consumului în școli este doar bănuit imens. Maparea nu a fost făcută.

După cum spune liderul sindicatului Europol, Cosmin Andreica, în interviul acordat SpotMedia.ro, în orice școală ceri unui elev să-ți spună cine consumă droguri, el îți va indica cel puțin 4 nume. Și tot Cosmin Andreica susține că subdotarea Poliției cu aparate DrugTest este deliberată, tocmai pentru a nu afla dimensiunea reală a aisbergului și a înțelege ineficiența acțiunilor de până acum.

ADVERTISING

Apoi, ar fi o modalitate de alertare a părinților, care nu întotdeauna știu ce fac copiii lor. Cu condiția ca, odată alertați, să aibă și soluții cât de cât accesibile de a salva copilul. Adică o procedură,  un traseu clar pe care acesta să intre pentru recuperare.

Dar, dacă ne aducem aminte de balamucul testării antiCovid în școli, putem înțelege exact de ce măsura va fi imposibil de pus în practică în mod eficient. Pentru că nu au existat cadrele minim specializate care să facă testarea, ea a ajuns o imensă risipă de bani cu rezultate incerte.

La fel și acum, cine să facă testarea? De unde atâtea teste? De la mai știu eu ce firmă de apartament agreată politic? Care vor fi pașii concreți următori unui rezultat pozitiv? Nimic nu e clarificat în acest heirupism.

Chestiunea adeverinței de neconsumator este ineptă din start. Abia scăpasem de avizul epidemiologic de început de școală, că apare altă țidulă. De unde logistica necesară pentru ca zeci de mii de elevi să fie testați, când orice asigurat știe ce probleme are și cât trebuie să aștepte când are nevoie de cele mai banale analize?

Ce cozi vor fi în fața cabinetelor medicilor de familie care să semneze țidula? Ce se va întâmplă în sutele de localități fără medic de familie? O monumentală prostie care va crea o reacție adversă.

Creșterea pedepselor și confiscarea mașinii, da, sună bine, însă în practică vor avea efecte minime. Cel care se suie drogat la volan nu face și nici măcar nu este capabil să facă o analiză a consecințelor. Vă imaginați că Vlad Pascu a stat să se gândească: Să mă sui? Ce pedeapsă risc? Merită? Aiurea!

În general, infractorul pleacă de la premisa că nu va fi prins, dar mai ales în situația dependenților, orice analiză rațională de risc este complet abolită.

Dar dincolo de aceste măsuri care vizează consumatorul, nu am auzit mai nimic despre schimbarea politicii în privința celor care fac posibil consumul, adică traficanții. De la micul distribuitor de pe stradă, până la capii de rețele.

DIICOT a avut anul trecut, potrivit bilanțului de activitate, rezultate extrem de modeste, deși războiul din Ucraina a redirecționat spre România nu numai comerțul cu cereale, ci și traficul de droguri, mai ales prin Portul Constanța unde scanarele, chiar și atunci când funcționează, nu sunt adaptate pentru depistarea drogurilor, după cum arată ProTV. Ultima captură în port a fost acum doi ani.

Și când există sisteme de monitorizare, în momentele cheie ele sunt scoase din priză, cum a fost SCOMAR, fix în noaptea când în țară intrau sute de kilograme de cocaină.

În schimb, a fost declanșată marea operațiune Blocada, în care mii de polițiști și jandarmi pleacă în uniforme, cu surle și trâmbițe să prindă traficanți. Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs. Sigur, e ceva mai bine decât operațiunile în care polițiștii împart pliante antidrog pe străzi.

Trăim cu iluzia că înăsprirea legii e cheia problemelor și că, dacă urci pedepsele la cer, ai rezolvat lucrarea. E greșit, după cum arată un procuror intervievat de PressOne:

 „Mărim pedepsele, dar nu creăm structurile de Poliție și Parchet care să lucreze eficient. Nu formăm oamenii care să lucreze într-o manieră specializată. Și atunci degeaba ai pedepse foarte mari, dacă nu ajungi la ele. Nu știi să faci dosare, să cercetezi și să investighezi infracțiunea.”

Așa cum este acum, legea ar fi suficientă, dacă ar fi aplicată de multele instituții care dorm pe fenomen: DIICOT, Poliție, Agenția Națională Antidrog.

Așadar, una peste alta, deocamdată tot ce vedem sunt tot aceleași declarații populiste, făcute pentru a marca preocuparea demnitarilor.

Dar până când nu vei acționa profesionist și concertat împotriva celor care inundă piața cu droguri, acțiunile împotriva consumatorilor, și ei victime ale traficanților, nu pot avea niciun efect.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇