România, în haos

O decizie controversată a CCR și un raport CSAT au aruncat în aer societatea, alegătorii fiind chemați duminică la urne pentru a decide componența viitorului parlament.

Rezultatul primului tur de scrutin prezidențial e pus sub semnul întrebării, în timp ce a început procesul de renumărare a voturilor, unul care trebuie încheiat până duminică seara.

CSAT cere, de asemenea, instituțiilor abilitate să verifice legalitatea candidaturii lui Călin Georgescu și să ia o decizie în privința acesteia.
România, în haos
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Democrația din România se află în fața unui pericol mortal. Un candidat pro rus a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, iar CCR a decis renumărarea voturilor.

Decizia luată de Curtea Constituțională a înfuriat opinia publică și va avea consecințe asupra alegerilor parlamentare care urmează să se desfășoare duminică.

Până cel mai devreme luni nu se știe dacă primul tur de scrutin prezidențial se va repeta sau nu. 

Biroul Electoral Central a anunțat că renumărarea voturilor se va încheia duminică seara.

ADVERTISING

Peste toată această degringoladă, comunicatul CSAT a turnat gaz peste foc.

„…a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”, se arată în raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. 

În plus, fără să-i dea numele, documentul dă de înțeles că învingătorul primului tur din scrutinul prezidențial a fost ajutat de o campanie desfășurată pe rețeaua socială TikTok, finanțată ilegal. 

„…membrii Consiliului au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședința CSAT”, se mai arată în raport.

Nu e clar ce instituție trebuie să intervină în acest moment, dar trebuie s-o facă urgent, indică decizia Consiliului.

Impact major asupra alegerilor parlamentare

Analizând hotărârea CCR și documentul CSAT, tendința instituțională este aceea de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale și de a se cerceta legalitatea candidaturii lui Călin Georgescu.

Alegătorii se vor duce duminică la urne să voteze structura politică a viitorului parlament cu o incertitudine în ce privește finala prezidențială, dar și cu o imensă nemulțumire și frustrare față de situația creată.

Cel mai probabil, marele înfrânt al scrutinului de duminică se conturează a fi PSD, care va fi depășit de AUR, conform unui sondaj de opinie realizat de Atlas Intel și publicat joi seara.

SondajAtlasIntel
CLASAMENT. Ultimul sondaj de opinie, publicat înainte de alegerile parlamentare - Sursa: Atlas Intel/ Hotnews.ro

Președintele și instituțiile civile și militare din România au fost total nepregătite și superficiale în ce privește alegerile din acest an.

Au existat exemple concrete de interferență în procesul electoral din Moldova, au fost exemple și în alte țări, inclusiv SUA, Germania și Franța.

Autoritățile din România n-au reacționat, iar liderii politici au uitat sau au vrut să uite că țara noastră e vizată de Rusia, care urmărește să o destabilizeze și se pare că a și reușit.

O țară dezbinată

Un candidat cu grave probleme de judecată, susținut de o rețea ascunsă, cu acces la resurse uriașe, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, deși are un discurs fascist, antisemit și împotriva intereselor strategice ale României.

Noua realitate a creat o vulnerabilitate extremă pe flancul estic al NATO, în contextul războiului din Ucraina.

Următoarele zile vor fi decisive, iar finalul e greu de prevăzut, dar trebuie spus că procesul electoral din România a fost compromis.

În loc ca alegerile să crească încrederea în democrație și instituțiile ei, acestea vor fi grav afectate și, cel mai probabil, vor exista consecințe politice, sociale și economice.

România se îndreaptă spre o zonă întunecată, cu un viitor nesigur, într-un context internațional extrem de complicat.

Moștenirea lui Klaus Iohannis e o țară dezbinată, fragilă și înfricoșată. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇