După o scurtă perioadă de aparentă deschidere, în care George Simion a renunțat temporar la strategia de izolare mediatică şi a promis că va da interviu oricui doreşte, va participa la orice dezbatere, iată că a revenit brusc la un discurs populist și polarizant, care arată o repoziționare strategică.
Tot acum a revenit pe Facebook şi Călin Georgescu, cu un mesaj despre „stăpâni speriați” și „sclavi care se eliberează” şi îşi doresc banane şi blugi.
Contextul pare să arate că nu vom mai avea parte de nicio dezbatere televizată cu Nicuşor Dan, în această ultimă săptămână de campanie.
După turul întâi al alegerilor prezidențiale, George Simion a surprins printr-o prezență sporită în spațiul public, acceptând interviuri și expunându-se mai mult decât o făcuse anterior. Acum pare însă că a apăsat din nou butonul familiar: control total al mesajului și evitarea oricărui risc de erodare în presă.
„Simion a revenit la strategia inițială de a nu ieși public în interviuri și dezbateri unde s-ar putea eroda, o strategie pe care – spre surpriza multora – și-a schimbat-o după turul 1. Devenise brusc foarte prezent”, remarcă sociologul și consultantul politic Cristian Andrei, într-o analiză scurtă publicată pe Facebook.
Această schimbare nu este întâmplătoare. Este un reset, o recalibrare după o săptămână de ezitări și încercări, care nu i-au adus clar beneficii.
Simion pare să fi înțeles rapid că riscul pierderii controlului asupra mesajului e mai mare decât potențialul câștig din expunerea în dezbateri sau interviuri reale.
Așa se explică și recenta postare video, în care se filmează în timp ce îi admonestează pe reprezentanții postului Digi24 veniți pentru o negociere.
Departe de un gest spontan, discursul este clar regizat, cu o regie simplă dar eficientă, și servește perfect narațiunii „noi vs. ei”: „anumite televiziuni sunt împotriva poporului”, „ne-ați făcut pe toți pleavă”, consideră sociologul.
Georgescu revine cu un mesaj despre banane, blugi și sclavi care se eliberează
În acest context, Călin Georgescu a publicat, luni seară, un mesaj video de 8 minute pe Facebook, fără a face vreo referire la George Simion, în care vorbește despre falsa democraţie, suferință și credință.
E un mesaj tipic pentru el, care nu numeşte partide sau politicieni, însă e plin de trimiteri la pământ, rădăcini şi sărăcie.
„Tăcerea este plină de cuvinte care mocnesc în suflet și în gânduri. Am tăcut că am vrut să vă ascult. Dar am auzit doar zgomotele celor care răcnesc la noi. Ne dau ordine gândindu-se doar la bunăstarea lor. Trăim într-o falsă democrație”, a spus Georgescu, citat de Mediafax.
Acesta a vorbit despre inegalitatea socială și contrastele dintre viața modestă a unor familii și luxul afișat de altele, fără a face referire la cineva anume, însă a avut aluzii la protestele din aceste zile.
„În timp ce bunicile cârpesc aceeași vechi pantaloni ai nepoților ai căror părinți sunt plecați peste hotare, am văzut cum unii cereau blugi, banane și vacanțe scumpe în străinătate. Foarte bine, să fie, dar și pentru cei care nu își permit o pereche nouă de blugi.”
De asemenea el mai susține că orice voce care contrazice direcția actuală este marginalizată și etichetată. În finalul mesajului, a făcut apel la legătura cu pământul.
„Stăpânii sunt speriați pentru că sclavii își cer libertatea. Fiecare cerință de normalitate este înăbușită prin falsuri, intimidare, forță. Cei care nu sunt de acord cu sistemul sunt numiți extremiști și pleava societății.
Extremiștii nu vorbesc despre Dumnezeu și întrebarea este: cine sunteți voi? De fiecare dată când vorbim de pace, iubire, Dumnezeu, asistăm la exorcizarea voastră.
Acum trăim adevărata încercare a credinței. Puternici sunt cei care rămân drepți precum stejarul care știe că trebuie să reziste, că furtunile trec. Așa este și neamul nostru, puternic precum stejarul. Rădăcinile ne țin legați de pământul pe care îl slujim. Nu oamenii trebuie slujiți, ci pământul nostru sfânt.
Să dovedim că suntem unici și că suntem stăpânii propriului nostru destin. Suntem urmașii celor credincioși care au biruit, chiar dacă lupta nu a fost nici ușoară, nici dreaptă. Adevărul a fost dintotdeauna viu și el a înviat poporul nostru”, a conchis Georgescu.
Schimbare majoră de strategie
Cristian Andrei subliniază că „este o schimbare majoră de strategie. George Simion a revenit la strategia inițială cu care a crescut. E un reset după greșelile de săptămâna trecută. A revenit la utilizarea la maxim a polarizării, pe desenarea a tot în alb/negru, noi vs. ei, cu totul vocabularul revoluționar”.
Această revenire este susținută de o serie de acțiuni concertate:
- Scrisoarea recentă către electorat, formulată într-un limbaj clar construit pentru a întări dihotomia „noi, poporul” vs. „ei, sistemul”;
- Clipul cu Digi24, în care Simion își asumă postura de apărător al „celor umiliți”;
- Reapariția lui Călin Georgescu cu mesaje despre „stăpâni speriați” și „sclavi care se eliberează”, reîncărcând arsenalul retoric cu teme conspiraționiste și mobilizatoare.
În acest peisaj, Nicușor Dan rămâne, paradoxal, într-o poziție mai vulnerabilă. Fără un adversar direct care să accepte confruntarea în spații neutre, el este forțat să alerge singur după voturi și să genereze singur emoție, într-o campanie unde celălalt joacă exclusiv pe teren propriu, cu regulile proprii.
În concluzie, George Simion n-a făcut un pas înapoi, ci un pas lateral – strategic, calculat, și profund familiar, consideră Cristian Andrei.
Revenirea la polarizare și control absolut nu este un semn de slăbiciune, ci o alegere deliberată. A renunțat la iluzia „deschiderii” în favoarea unui discurs care a funcționat pentru el până acum. Sau, cum punctează Cristian Andrei, „cineva pare că a revenit la butoane și la partitura unde se pricepe mai bine”.