În dezbaterea de patru ore de la Euronews, Nicușor Dan a jucat rolul profesorului care explică, demonstrează și îl încurcă pe George Simion. Politica externă și de apărare este falia divergentă între cei doi.
Cu pixul în mână, ca și cum ar urma să-i dea o notă unui elev care a cam chiulit, Nicușor Dan l-a pus la colț pe George Simion cel puțin pe temele mari ale dezbaterii pe care Euronews a organizat-o în amfiteatrul mare al Politehnicii București.
George Simion, deși a fost încurcat de câteva ori, nu s-a lăsat intimidat, a ridicat vocea, a acuzat sistemul, nu a răspuns la întrebările despre legionarismul lui Călin Georgescu și a vorbit mai mult decât Nicușor Dan.
Pentru spectatorii raționali, dezbaterea a avut un câștigător clar: pe Nicușor Dan care a răspuns calm, cu exemple și probe, adesea zâmbind în fața atacurilor adversarului său.
- Replica cheie din dezbaterea Nicușor Dan – George Simion
- Cine va conduce Guvernul? Simion: „Un român care iubește pacea”. Nicușor Dan: „Mi-l doresc foarte mult pe domnul Bolojan”
De partea cealaltă, George Simion i-a convins probabil pe ce mai mulți dintre votanții lui cu atitudinea macho, cu discursurile sale în care i-a pomenit de mai multe ori pe creștini și în care a dezvoltat obsesiv subiectul vaccinărilor din perioada pandemiei. De altfel, dintre bărbații care s-au prezentat la vot și au răspuns la sondaj, 41,6% au votat pentru Simion, iar frații Tate acuzați de violuri în România, Marea Britanie și SUA continuă să-l susțină.
Liderul AUR a fost lăsat fără replică atunci când primarul general al Capitalei l-a întrebat „care e partiția celor 1.300.000 de bugetari pe categorii profesionale și unde sunt cei 500.000 de paraziți?"
Simion s-a lăudat la începutul acestei săptămâni că va da afară 500.000 de bugetari, care parazitează administrația țării și care ar fi „amante și pile”.
Nu doar că Simion nu a știut să spună câți oameni sunt pe fiecare ramură de activitate, dar nu a putut aduce niciun fel de elemente prin care să-și apere ideea. Acesta a fost de altfel și subiectul prin care Nicușor Dan a ieșit din zona alegătorilor lui și a intrat pe terenul adversarului său, fiindcă potrivit cercetărilor sociologice despre care au vorbit mai mulți specialiști pentru DW, în primul tur mulți bugetari, mai ales din administrație, l-ar fi votat pe Simion.
Cei „500 de mii de paraziți” despre care a vorbit atât de neinspirat George Simion, referindu-se probabil la angajații din administrația publică, s-ar putea să treacă împreună cu familiile lor de partea lui Nicușor Dan.
La Blocul Național Sindical s-a discutat zilele trecute această problemă și cei mai mulți dintre delegați s-au arătat enervați de ideea lui Simion, deși unul dintre ei a explicat că sunt într-adevăr „mulți ficuși” în aparatul de stat dând și definiția pentru ficus: un angajat care nu face nimic.
Simion i-a pierdut pe cei 500 de mii din administrația publică și pe cei 50.000 care au stat la cozi lungi pentru a semna pentru casele de 35.000 de euro, despre care a spus aseară că fac parte dintr-un proiect viabil, dar marți anunțase că ar fi fost doar o idee de marketing.
- Simion recunoaște: Casele de 35.000 de euro au fost doar o formă de marketing, de promovare: "Altfel, nu mai eram la 42%"
- AUR promite ”Case la 1 leu”, după ce Simion a recunoscut că cele de 35.000 de euro au fost doar o păcăleală de campanie
Simion nu a reușit, în schimb, să puncteze niciun subiect care să-i facă pe alegătorii primarului general să se îndoiască de decizia lor. Poate că și observația lui Nicușor Dan că George Simion a apărut pe TikTok cu membri ai clanurilor Pian și Onoriu să aibă efecte.
Subiectele principale de divergență dintre cei doi sunt legate de politica externă a țării:
- (i) Nicușor Dan susține inițiativa europeană de înarmare a UE și de creare a unei forțe armate continentale, în vreme ce George Simion consideră că NATO e o organizație acoperitoare;
- (ii) în relația cu Republica Moldova, ambii contracandidați se declară unioniști, dar liderul AUR vorbește despre un sprijin condiționat pentru Republica Moldova, în vreme ce primarul general promite „ajutor necondiționat”;
- (iii) în ce privește susținerea Ucrainei în fața Rusiei, Simion declară că „România nu va da niciun leu pentru alte țări ci se va concentra pe propria populație” și că va cere despăgubiri de la Kiev pentru ajutorul acordat până acum, în vreme ce Dan e tranșant subliniind că „securitatea României și a Moldovei depinde esențial de cum se va sfârși războiul din Ucraina”.
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani, cei doi prezidențiabili rămași în turul al doilea au opinii diferite despre cum trebuie să se poziționeze țara în Uniunea Europeană.
George Simion a sugerat că va urma modelul premierului maghiar Viktor Orban în hotărârile care se vor lua la vârful UE și se va opune sprijinirii Ucrainei.
Falia dintre ei este însă mult mai adâncă, fiindcă Simion are în spatele lui admiratori declarați ai președintelui rus, iar pe unul dintre ei promite să-l facă prim-ministru: Călin Georgescu, câștigătorul primului tur de scrutin al prezidențialelor anulate de anul trecut, acuzat de procurori de lovitură de stat.
Nu e clar încă dacă naționalismul adus în politica externă îl va ajuta pe Simion, dar din primele două confruntări, Nicușor Dan câștigă pe seama greșelilor liderului AUR cel puțin voturile bugetarilor, care în structura electoratului ar putea fi spre zece procente.