Sondajul prezentat miercuri seară de Nicușor Dan, realizat de Verifield, este corect, afirmă sociologul Remus Ştefureac, directorul INSCOP.
Acesta subliniază că datele confirmă faptul ca recuperarea decalajului de către Nicușor Dan este posibilă, dar va fi un proces foarte dificil.
Potrivit lui Remus Ștefureac, vor conta mult dezbaterile, vor atârna foarte greu îngrijorările economice și va fi decisivă o creștere masivă a prezenței la vot.
”Sondajul prezentat de Nicușor Dan este corect. Verifield este o entitate serioasă şi riguroasă. Datele confirmă faptul ca recuperarea decalajului de către Nicușor Dan este posibilă, dar va fi un proces foarte dificil. Votanții nu se distribuie simplist între cei doi candidați, după impresii, raționamente sau percepții partizane.
Vor conta mult dezbaterile, vor atârna foarte greu îngrijorările economice și va fi decisivă o creștere masivă a prezenței la vot. Nu cred ca trebuie să dispere nimeni. Oricare ar fi deznodământul, e important să ne recuperăm încrederea în democrația românească și să respectăm fiecare opțiune de vot. Aroganța superioară este la fel de nocivă precum ignoranța răzbunătoare”, a scris pe Facebook Remus Ştefureac.
- Cine și cum a votat: Simion, ales cei cu studii primare, Nicușor de oamenii cu facultate. Cum au votat tinerii
- Băsescu spune cum îi poate convinge Nicușor Dan pe nehotărâți să vină la vot: Cred că are șanse să câștige
Candidatul clasat pe locul al doilea în primul tur al alegerilor prezidențiale, Nicușor Dan, a prezentat miercuri un sondaj realizat de Verifield, care îl creditează pe George Simion cu un avans considerabil înaintea turului decisiv din 18 mai.
Potrivit sondajului efectuat telefonic pe 6 mai, pe un eșantion de 944 de persoane și cu o marjă de eroare de ±3%, George Simion ar obține 54,8% din voturi, iar Nicușor Dan 45,2%.
Se creează două mari tabere
Directorul INSCOP mai afirmă că, inevitabil, orice competiție prezidențială cu doi finaliști polarizează societatea. Se creează două mari tabere care au în centrul lor nuclee de ultrași politici preocupați excesiv să jignească cealaltă tabără, spune Remus Ştefureac.
”Iar în era informațională a rețelelor sociale, publicul moderat, ultra-majoritar fie se retrage, fie este marginalizat între aroganțele superioare agresive ale unei tabere minoritare consumate de vanitate pseudo-intelectualistă și ignoranța răzbunătoare la fel de agresivă a celeilalte tabere minoritare, care halucinează în bule așa-zis populare.
Fiecare dintre aceste grupuri minoritare își găsesc rapid figuri reprezentative specializate în ventilarea violenței în discursul public, alimentând iluzia că aceste grupuri sunt mai mari decât în realitate, iar ”liderii” de opinie mai influenți decât umbra lor jalnică.
Ethosul românesc ne spune însă că de regulă (nu întotdeauna, e adevărat) majoritatea moderată va da în final câștigătorul unei asemenea curse. Iar acel candidat care va fi capabil să-și tempereze agresivitatea, să limiteze influența servanților violenți (discursiv deocamdată) și să proiecteze siguranță va avea prima șansă de ieși învingător în această cursă”, subliniază Remus Ștefureac.