De ce să ne fie frică de George Simion la Cotroceni

De ce să ne fie frică de George Simion la Cotroceni
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

​​​​​​​Călin Georgescu iar acum George Simion au atras cei mai mulți alegători prin dezbinarea și mai mare a românilor, prin asmuțirea celor creduli împotriva celor care se gândesc de două ori înainte de a lua o decizie.

Toți candidații la funcția de președinte au apelat de-a lungul anilor la marota „voi fi președintele tuturor românilor“. Dar nu au spus și cum vor face asta, drept pentru care nici nu au făcut-o, în pofida faptului că poate cea mai importantă prerogativă a președintelui e să fie mediator între stat și societate.

Nicușor Dan e printre puținii politicieni care au vorbit de importanța comunităților, de solidaritate și de spiritul comunitar. În discursul care a urmat alegerilor de duminică, primarul general al Capitalei a definit esența democrației în termeni de care mulți români erau străini: „Democrația este despre comunități, cu problemele și aspirațiile lor“.

Între viziunea de stadion pe care George Simion o are asupra societății și aceea de comunitate și spirit comunitar despre care vorbește Nicușor Dan e o diferență ca de la cer la pământ. Candidatul pro-european pentru Cotroceni s-a clasat în turul al doilea și pentru că are experiența administratorului unei comunități de două milioane de locuitori unde a fost votat de peste 40% dintre bucureșteni în cinci din cele șase sectoare ale Capitalei.

Fieful PSD din zonele cele mai defavorizate, o trambulină pentru George Simion?

Se vorbește de mult timp, și nu se putea să nu se vorbească și în campaniile electorale de anul trecut și în cele din mai pentru alegerile prezidențiale, de existența a două Românii. O Românie în care numărul persoanelor sărace depășește 4 milioane, iar al persoanelor în risc de sărăcie sau excluziune socială este de 6,5 milioane, și o alta în care oamenii trăiesc decent. Sărăcia afectează zonele cele mai defavorizate în care se află și o mare parte a populației rurale.

Cele mai sărace județe, Vaslui, Călărași, Botoșani și Teleorman, sunt și cele mai frecventabile pentru activul PSD. Așa a fost mereu, iar locuitorii acestor zone încă mai dau un cec în alb social-democraților care au promis consecvent creșterea nivelului de trai în aceste zone defavorizate. Mulți trăiesc din ajutoare sociale în condițiile în care investițiile interne și străine sunt cele mai reduse din țară iar rata de absorbție a fondurilor europene e mult mai mică decât media națională. Tocmai de aceea în aceste zone bazate în mare parte pe asistență socială oamenii votează masiv primarii și parlamentarii PSD.

În condițiile în care jumătate dintre tinerii din România trăiesc în locuințe supraaglomerate iar închirierea unei garsoniere în marile centre universitare costă în medie 200 de euro pe lună, 65% dintre absolvenții de liceu din mediul rural nu se înscriu în învățământul superior, comparativ cu 35% din mediul urban. Studiile arată că cei mai mulți studenți din rural sunt nevoiți să muncească în timpul facultății pentru a-și finaliza studiile.

Frica de izolarea euro-atlantică, un mobil de a merge la vot

Există o Românie în care românii sunt conștienți că apartenența la Uniunea Europeană și NATO este șansa istorică de a ne alinia progresului economic, mentalității comunitare, solidarității sociale, și o Românie a izolaționismului, a intoleranței față de minoritățile etnice, religioase, sexuale, a nostalgicilor după regimul comunist.

Există o Românie în care oamenii gândesc, își asumă trecutul și au proiecții de viitor, și o alta, din păcate a celor mulți, care nu se îndoiesc de nimic, nu pot fi convinși, oricâte argumente le-ai da, că adevărul poate fi în altă parte și că pot să greșească. Această a doua Românie e a răspunsurilor implacabile, împietrite, orice s-ar schimba pe harta mișcătoare a societății, a lumii în general.

Călin Georgescu iar acum George Simion au atras cei mai mulți alegători prin dezbinarea și mai mare a românilor, prin asmuțirea celor creduli și cu răspunsuri de-a gata împotriva celor care se gândesc de două ori înainte de a lua o decizie. Dintre cei doi candidați din finală, cel care va reuși în zilele de campanie electorală care au mai rămas până în 18 mai să-i concilieze, iar nu să-i dezbine și mai mult pe români, acela va ajunge la Cotroceni.

Masa revanșardă a lui George Simion e limpede că va crește, depinde însă cât de mult. Marea șansă a lui Nicușor Dan e să-i cheme de acasă pe cât mai mulți care nu au votat în primul tur. Să-i convingă că istoria ne-a fost cea mai favorabilă de sute de ani încoace, odată cu apartenența la Uniunea Europeană și NATO, și că ar fi un dezastru să ne dăm pe mâna izolaționistului arhaic George Simion, modelul „salvator“ care nu li s-a mai arătat la față românilor de la primele mandate ale lui Ion Iliescu.

Autor: George Arun


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇