Putin, primele succese militare în Ucraina. Cum le-a obținut și cine e în avantaj pe termen mediu și lung

Kremlinul a mizat tot pe ofensiva din Lugansk, ca și cum după cucerirea ultimului oraș din regiune ar vrea să încheie războiul. Dar victoria va reaprinde entuziasmul la Moscova și va duce la continuarea ostilităților.
Putin, primele succese militare în Ucraina. Cum le-a obținut și cine e în avantaj pe termen mediu și lung
  • Rusia a redus linia frontului, bombardează intens teritorii puțin întinse ca suprafață și avansează concentrat în zona distrusă de artilerie.
  • Noua tactică e eficientă, dar înregistrează pierderi mari umane și materiale.
  • Volodimir Zelenski a anunțat că nu e dispus la concesii teritoriale.
  • Vladimir Putin încă nu e pregătit să-și încheie așa-zisa “operațiune specială” de teama de-a nu fi demis.

După o sută de zile de război, armata Rusiei a obținut primele succese importante. 

A reușit să preia controlul Mariupolului, port la Marea Azov și un important punct strategic care face legătura terestră între est și sud. Și a mai reușit să cucerească întreaga regiune Lugansk, unde acum se dau lupte grele în apropiere de orașul Severodonețk, ultima mare localitate rămasă încă sub controlul parțial al trupelor ucrainene.

Peste 15.000 de soldați ruși uciși de la începutul conflictului

Strategia Rusiei s-a schimbat mult față de începutul războiului. A redus linia frontului, bombardează intens teritorii puțin întinse ca suprafață și avansează concentrat în zona distrusă de artilerie.

ADVERTISING

“Acum sub comanda unică a generalului Aleksandr Dvornikov, rușii au învățat, cel puțin, să-și concentreze forțele slab pregătite în zone geografice mult mai reduse, pentru a crea o putere de foc copleșitoare și formațiuni de trupe blindate în operațiuni limitate în Lugansk – cea mai mică dintre cele două regiuni Donbas”, se arată într-o analiză făcută de cotidianul britanic “The Times”, la aproape 100 de zile de la începerea conflictului.

Noua tactică e eficientă, dar înregistrează pierderi mari umane și materiale. Conform experților militari, forțele Moscovei și-au epuizat peste 60% din stocul proiectilelor de mare precizie.

De asemenea, numărul soldaților ruși uciși și răniți rămâne ridicat. În jur de 15.000 de militari pierzându-și viața, conform celor mai ponderate estimări.

De asemenea, sunt tot mai multe mărturii că revoltele militarilor ruși împotriva comandanților continuă. Refuzul de a lupta în prima linie apare cu frecvență ridicată în multe batalioane tactice.

O ofensivă disperată

Cu toate aceste victorii de pe frontul de est, obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina rămân neclare.

“Invazia rusă în Ucraina, care avea drept scop să cucerească întreaga țară, a devenit o ofensivă disperată și sângeroasă pentru a captura un singur oraș din est, încercând să apere, în același timp, teritoriile importante, dar limitate ca suprafață, ocupate în sud și est”, se arată într-o analiză publicată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). 

War situation in Ukraine on May 18
Hartă cu operațiunile militare de pe frontul de est al Ucrainei. Săgețile roșii reprezintă direcțiile de atac ale militarilor ruși - Sursa: Hepta.ro

“Ucraina l-a forțat de două ori pe Putin să-și redefinească obiectivele militare. Armata lui Zelenski a învins Rusia în Bătălia de la Kiev, forțându-l pe liderul rus să-și reducă așteptările doar la controlul regiunilor Donețk și Lugansk din est. Ucraina l-a împiedicat să-și atingă și acest obiectiv, forțându-l să se concentreze numai pe finalizarea confiscării regiunii Lugansk”, se subliniază în documentul citat. 

“Putin sacrifică oameni și muniție în ultima localitate controlată încă de ucraineni în regiune, e vorba de Severodonețk. Cucerirea orașului pare că ar semnifica pentru liderul de la Kremlin o câștigare războiului. Dar greșește. Când se încheie Bătălia de la Severodonețk, indiferent ce parte deține orașul, ofensiva rusă, la nivel operațional și strategic, își va fi atins punctul culminat, dând Ucrainei șansa de a reporni contraofensive pentru a împinge forțele ruse înapoi”, explică experții americani ai institutului.

În ultimele zile, Moscova dă tot mai multe semnale că vrea să se întoarcă la masa negocierilor.

Sfârșitul războiului e departe

După ce sâmbătă atât președintele Franței Emmanuel Macron, cât și cancelarul Olaf Scholz au avut o convorbire telefonică în trei cu Vladimir Putin, a apărut posibilitatea reînceperii discuțiilor chiar și la nivel de președinți.

Volodimir Zelenski a anunțat că nu e dispus la concesii teritoriale, deși a declarat public că situația din Donbas “e cea mai grea” de la începutul conflictului.

vladimir putin nervos
Vladimir Putin a vorbit cu liderii Franței și Germaniei la telefon peste o oră, dar nimeni nu știe care e următorul său pas în Ucraina Foto: Kremlin.ru

Sfârșitul unui război rareori e alb sau negru. O bătălie ce pare pierdută poate slăbi în așa măsură inamicul victorios, încât acesta să piardă, în final, războiul.

E cazul bătăliei de pe râul Somme, Franța, din Primul Război Mondial, unde forțele engleze și franceze au sacrificat sute de mii de militari (420.000, britanici, 200.000 francezi) considerând, în final, că au fost învinse. Dar pierderile germane au fost la fel de mari (445.000) și, deși s-au considerat învingători, nemţii n-au mai avut rezervele necesare să susțină fronturile și în final au pierdut războiul.

Bătălia de pe Somme, 1916, a durat șase luni, fiind cea mai sângeroasă confruntare militară din istorie, peste un milion de soldați și-au pierdut viața sau au fost dați dispăruți.

Exemplul de mai sus arată cât de întortocheate sunt căile unui război, în general fiind câștigat de partea care are mai multe resurse.

Conflictul din Ucraina e departe de a se încheia. Vor urma noi confruntări, schimbări de strategie, ofensive și retrageri.

Vladimir Putin încă nu e pregătit să-și încheie așa-zisa “operațiune specială” de teama de-a nu fi demis, dar situația Rusiei e mult mai fragilă pe termen mediu și lung din cauza sancțiunilor și a izolării politice. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇