Mircea Geoană explică de ce NATO poate să desfăşoare forţe în Europa de Est, în ciuda angajamentului față de Rusia de acum 25 de ani

Mircea Geoană explică de ce NATO poate să desfăşoare forţe în Europa de Est, în ciuda angajamentului față de Rusia de acum 25 de ani

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat la sfârşitul săptămânii că, în contextul invaziei ruse în Ucraina, Alianţa Nord-Atlantică nu mai este legată de vechile sale angajamente faţă de Moscova, de a nu desfăşura forţe în Europa de Est.

Actul fondator privind relaţiile dintre NATO şi Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând „prevenirea oricărei concentrări de forţe convenţionale”, în special în Europa Centrală şi de Est.

Dar, atacând Ucraina şi rupând orice dialog cu alianţa, Rusia singură a „invalidat conţinutul acestui act fondator", a subliniat Mircea Geoană, într-un interviu acordat AFP la Vilnius.

ADVERTISING

Ruşii „s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, şi să ţină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac. Actul fondator pur şi simplu nu funcţionează, din cauza Rusiei", a precizat Mircea Geoană.

Potrivit lui, NATO nu mai are „nicio restricţie" pentru a se dota cu o „postură robustă pe flancul estic".

Ziua 96 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

În 2017, NATO a desfăşurat grupuri tactice multinaţionale în ţările baltice şi în Polonia, pentru a descuraja Rusia, apoi a trimis întăriri după invazia rusă a Ucrainei la sfârşitul lui februarie.

ADVERTISING

Ţările baltice doresc acum o prezenţă a NATO şi mai importantă şi îi cer în special să dezvolte brigăzi, în loc de grupuri tactice mai puţin importante.

Miniştrii Apărării din NATO se vor întâlni la jumătatea lui iunie pentru a discuta această problemă, iar liderii Alianţei ar urma să aprobe deciziile în cursul unui summit care se va ţine la Madrid, mai târziu în aceeaşi lună.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇