Putin, disperat să obțină o victorie, spune că a cucerit Bahmut. În realitate, înfrângerea e mult mai aproape

Președintele Rusiei împreună cu Șoigu, ministrul Apărării, și Prigojin, proprietarul Wagner, au anunțat în cor că au finalizat operațiunile din orașul distrus de artileria Kremlinului. Dar situația din teren e mult diferită de mesajele oficiale. Ucrainenii înaintează pe flancuri, iar pozițiile deținute de ruși sunt vulnerabile, declară un reprezentant al guvernului de la Kiev.
Putin, disperat să obțină o victorie, spune că a cucerit Bahmut. În realitate, înfrângerea e mult mai aproape
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Înfrângerea din iulie 2014 nu a fost uitată de Prigojin, care în 2022, exact după opt ani, începe un nou asalt asupra orașului.
  • Vladimir Putin le-a mulțumit soldaților pentru victoria din Bahmut, anunțând că bătălia pentru cucerirea orașului s-a “finalizat”.
  • Anunțul rușilor e puternic contestat de ucraineni, care spun că luptele continuă, iar forțele Kievului înaintează de câteva zile.
  • Militarii Wagner au ridicat steagul Federației Ruse pe rămășițele unor clădiri din partea de vest a orașului pe care nu le apără nimeni.
  • Experți: Pretinsa victorie a lui Prigojin asupra zonelor rămase în Bahmut, chiar dacă ar fi adevărată, e una pur simbolică.

La câteva zile după anexarea Peninsulei Crimeea, în data de 1 martie 2014, în centrul orașului Bahmut are loc un miting în care organizatorii cereau alipirea la Rusia.

Pe clădirea primăriei e ridicat un steag al Federației, iar protestele continuă întreaga lună, până la începutul lui aprilie.

Igor Bezler, un lider al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, a fost cel care a condus manifestațiile, cerând ca orașul să devină parte a Rusiei.

Separatiștii au preluat controlul unor instituții publice, începând să se confrunte cu armata ucraineană, care încerca să păstreze controlul orașului.

ADVERTISING

Pe parcursul lunii iunie, separatiștii pro-ruși atacă unități militare și depozite de arme, iar în Bahmut (Artemivsk, în rusă) încep luptele. Un comandant ucrainean este rănit, iar mai mulți militari ai forțelor speciale trimise de Kiev își pierd viața.

În data de 20 iunie 2014, forțele Kremlinului lansează un asalt cu tancuri asupra unui depozit de armament, situat lângă Bahmut, în localitatea Horlivka. Se dau lupte grele. Deși rușii sunt respinși, aceștia reiau atacurile după câteva zile. 

Luptele continuă până în luna iulie 2014, atunci când mai multe echipe ale forțelor speciale ucrainene alungă separatiștii din oraș, securizând unitățile militare și depozitele de armament.

Russia Ukraine Military Operation Wagner Group
BOMBARDAMENT. Bahmut a fost ținta unor tiruri repetate de artilerie prin care rușii au încercat să cucerească orașul - Foto: Hepta.ro

Prigojin: Bahmut a fost cucerit!

Grupul Wagner a avut mii de luptători printre separatiștii pro-ruși, “omuleții verzi”, cum au fost numiți, pentru că nu acționau sub steagul armatei ruse, ci ca forțe paramilitare, pentru a evita complicațiile politice.

Vladimir Putin și Evgheni Prigojin au fost puternic afectați de faptul că nu au reușit să cucerească și să păstreze controlul orașului, considerând Bahmut ca un punct strategic, dar și ca unul valoros din punct de vedere al resurselor militare, aici aflându-se mai multe depozite de armament și muniție.

Înfrângerea din iulie 2014 n-a fost uitată de Prigojin, care în 2022, exact după opt ani, începe un nou asalt asupra orașului.

Pentru el, dar și pentru președintele rus, ocuparea localității, care în 2014 avea în jur de 75.000 de locuitori, a devenit, între timp, o obsesie.

"20 mai 2023. Astăzi, la ora 12:00, Bahmut a fost cucerit în întregime de trupele Wagner. Operațiunea a durat 224 de zile”, a anunțat Evgheni Prigojin, într-un mesaj video.

La câteva ore după această informație, Ministerul Apărării din Rusia publică un comunicat în care confirmă spusele lui Prigojin. Mai mult, în premieră, precizează că victoria se datorează mercenarilor din Grupul Wagner.

Rusia a pierdut controlul

Între miliardarul rus și Serghei Șoigu, ministrul Apărării, se duce un adevărat război, primul acuzându-l pe oficial că nu i-a trimis arme și muniție în cantități suficiente pentru desfășurarea optimă a operațiunilor militare.

“În direcția tactică Artemivsk (Bahmut), echipele de asalt ale companiei militare private Wagner, cu sprijinul artileriei și aviației din cadrul grupării de luptă sudice, au finalizat eliberarea orașului”, se arată în comunicatul ministerului din Rusia. 

Dar anunțul rușilor a fost puternic contestat de ucraineni, care spun că luptele continuă, iar forțele Kievului înaintează pe flancuri de câteva zile.

“Rusia nu a reușit să încercuiască Bahmut și a pierdut controlul înălțimilor dominante din jurul orașului”, a declarat Anna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina.

“Asta înseamnă că trupele noastre înaintează în suburbiile orașului, pe flancurile din nord și sud, venind dinspre vest. Operațiunile forțelor ucrainene sunt în curs de desfășurare, iar pozițiile pe care le deținem vor face dificilă rămânerea inamicului în Bahmut”, a mai declarat oficialul de la Kiev.

“Trupele noastre au prins orașul ca-ntr-un clește, la sud și la nord, ceea ce ne permite să distrugem forțele rusești. Prin urmare, inamicul trebuie să treacă la apărare în partea orașului pe care o controlează”, a mai declarat Anna Mailar, reprezentanta guvernului ucrainean.

O victorie simbolică

Punând cap la cap rapoartele de pe front, reacțiile rușilor din ultimele două săptămâni, dar și pe cele ale ucrainenilor, ne aflăm în fața unei modificări a realității realizate de Kremlin, care folosește jumătăți de adevăr pentru a anunța o victorie pe care și-o dorește cu ardoare, dar n-o poate obține.

Militarii Wagner au ridicat steagul Federației Ruse pe rămășițele unor clădiri din partea de vest a orașului pe care nu le apără nimeni și care nu au nicio semnificație în ce privește desfășurarea luptelor.

Forțele ucrainene nu mai luptă în oraș de cel puțin o săptămână, efortul lor concentrându-se pe înaintarea pe flancuri așa cum a explicat oficialul de la Kiev.

“Pretinsa victorie a lui Prigojin asupra zonelor rămase în Bahmut este una pur simbolică, chiar dacă ar fi adevărată. Ultimele câteva blocuri din Bahmut pe care Prigojin a afirmat că forțele Grupului Wagner le-au capturat nu sunt semnificative din punct de vedere tactic sau operațional”, se arată într-un raport publicat, sâmbătă, de Institutul pentru Studiul Războiului. 

Evgheni Prigojin Wagner
GRUPUL WAGNER. Evgheni Prigojin a fost lăudat în premieră de marele său rival, Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia - Foto: Hepta.ro

“Capturarea lor nu oferă forțelor rusești un teren semnificativ din punct de vedere operațional pentru a continua să desfășoare acțiuni ofensive sau o poziție puternică din care să se apere împotriva unor posibile contraatacuri ucrainene”, se mai arată în documentul citat.

Bătălia s-a finalizat

O mare surpriză a venit de la Kremlin, de unde Vladimir Putin le-a mulțumit soldaților pentru victoria din Bahmut, anunțând că bătălia pentru cucerirea orașului s-a “finalizat”.

“Șeful statului a felicitat grupurile de asalt Wagner, precum și pe toți membrii unităților din cadrul Forțelor Armate Ruse, care le-au oferit sprijinul și acoperirea necesară pe flancuri, pentru finalizarea operațiunii de eliberare a orașului Artemivsk (Bahmut). Toți cei care s-au distins vor primi decorații de stat”, se arată într-un comunicat emis de președintele Rusiei.

Atât anunțul lui Prigojin, cât și cel al lui Putin transmit ideea că au învins, iar acum pot pleca acasă.

În mesajele lor se ascunde supărarea pe înfrângerile repetate, frustrarea că ucrainenii avansează în nordul și sudul orașului, dar și presiunea sub care se află din partea susținătorilor pentru a obține o victorie.

Putin se teme de viitor

În lipsa unor rezultate concrete au apelat la ce știu cel mai bine, propaganda, transformând o situație disperată și complicată într-o victorie, dar una pe hârtie.

Vladimir Putin
MINISTERUL ADEVĂRULUI. Cum fac mulți dictatori, Putin a transformat o situație problematică într-un succes, folosindu-se de puterea de comunicare a guvernului - Foto: Hepta.ro

Cei care au trăit în comunism sunt obișnuiți cu genul de mesaje prin care liderii politici anunțau public ce bine o duc cetățenii, cât de fericiți sunt, în timp ce stăteau la cozi, pe întuneric și înghețau de frig în case.

Pentru Vladimir Putin, nevoia de victorii, chiar și fragile sau neconcludente, arată teamă provocată de viitoarele acțiuni militare ale ucrainenilor, care se pregătesc intens să recâștige teritoriile ocupate de ruși.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇