Pe orice logică politică minimală, a retrage sprijinul propriului candidat la prezidențiale în mijlocul campaniei, când numele lui cu sigla ta alături nu mai poate fi eliminat de pe buletinul de vot, ca să te duci spre un candidat care te-a abandonat de cate ori a avut ocazia, în pofida susținerii tale continue, este inexplicabil.
Și atunci ori e prostie distilată, ori e panică infantilă, ori e ticăloșie de-a dreptul.
Argumentul invocat de Biroul Național al USR este că prin detonarea dnei Lasconi alegătorii ei “vor trece” la Nicușor Dan, care astfel va ajunge în turul al doilea împiedicând finala Simion – Ponta.
Ca o prima observație, cel care a exclus pericolul acestui tip de finală când a intrat brusc în cursă este exact Nicușor Dan. Spunea atunci că, neexistand acest pericol, sigur candidatura sa nu încurcă pe nimeni. Calculul său eronat nu cumva este la originea pericolului pe care azi îl folosește în favoarea sa?
Proiecția finalei de coșmar este argumentul care a antrenat votul util pentru dna Lasconi în noiembrie, când scenariul turului al doilea era Ciolacu-Simion.
Problema este că voturile nu sunt saci de cartofi care să fie mutați dintr-o remorcă în alta, iar față de situația votului util din noiembrie sunt diferențe esențiale.
Atunci dna Lasconi a beneficiat doar de retragerea lui Ludovic Orban, însă procentele acestuia erau cu adevărat infime, undeva în jur de 1%.
Orban nu a fost mazilit de propriul partid într-o mișcare de forță, s-a retras strategic pentru a–și potența partidul la parlamentare, la alegerile de după o săptămână. Acesta a fost, de altfel, singurul scop al candidaturii, cu mult mai bine servit de retragere decât de scorul candidatului.
Iar între electoratele dlui Orban și al dnei Lasconi nu era săpat un canion de adversitate, așa cum este acum între electoratul dnei Lasconi și cel al lui Nicușor Dan.
Dar chiar și așa, Ludovic Orban a obținut 20 de mii de voturi, deci transferul nu a fost total. Votul util a fost atunci lin, fără forțări și înverșunări. De aceea, a funcționat.
Transferul de la EL către ND va fi minim, ca urmare a retragerii sprijinului USR, în bazinul căruia disciplina politică este minimă.
Cei care au votat-o pe Lasconi în noiembrie doar în numele votului util sau cei care sunt flexibili s-au dus deja la ND. Nimeni nu îi putea tine legați. Cine a rămas cu Lasconi reprezintă electoratul domniei sale pe persoană fizică, peste scorul USR, și care, cel mai probabil, o va urma, pentru că ea rămâne pe buletinul de vot.
Ba există potențialul radicalizării din cauza imaginii de puci și a victimizării dnei Lasconi.
E cineva dintre cei care citesc acest text care a decis să treacă de la Lasconi la ND în urma deciziei USR? E cineva care s-a enervat și a decis sau și-a întărit decizia să o voteze pe Lasconi?
Sunt convinsă, chiar din discuții private cu ei, că unii lideri USR știu asta. Și atunci de ce au făcut-o? Ca să scape de răspundere. Dacă Nicușor Dan ajunge în finală, va fi meritul lor, dacă nu ajunge, nu va fi vina lor.
Este cumva ironic că, exceptându-l pe Dominic Fritz, cei care au mazilit-o pe Elena Lasconi nu au reușit să câștige sau să păstreze prin candidaturi independente nici măcar o scară de bloc și mulți îi datorează mandatele de acum, pentru că Lasconi i-a preluat după europarlamentare dintr-o prăpastie și le-a dublat scorul.
Ce urmează?
Cel mai probabil, un măcel între nicusoriști și lasconiști, plus tot felul de complicații legislative. Pe de-o parte, conform statutului USR, e foarte discutabil dacă Biroul Politic poate desface ce a făcut Congresul USR, adică stabilirea candidatului.
Și dacă însuși congresul a stabilit candidatul, poate Biroul Național să taie finanțarea candidatului? Cert este că liderii USR nu pot muta finanțarea campaniei din subvenții la Nicușor Dan. Pot muta însă donațiile.
Tăierea finanțării pentru campania dnei Lasconi îi va provoca mari probleme nu numai financiare, ci și logistice, în ipoteza că face, totuși, rost de bani din alte surse. Ce se va întâmpla cu contractele deja semnate rămâne de văzut, situația e fără precedent.
Asta nu înseamnă că dna Lasconi este neapărat ieșită din joc. Acest episod de trădare mioritică, ca la carte, și de victimizare în direct poate reprezenta combustibil electoral, nu neapărat pentru victorie, dar pentru un scor substanțial peste cel de acum. Şi pare decisă să nu abandoneze.
În USR, din informațiile mele, decizia conducerii nu a fost primită chiar cu urale, având în vedere că mulți dintre cei care au luat-o sunt detestați în filialele unde fac jocuri deloc diferite de cele ale partidelor tradiționale.
Este de antologie cum un președinte de partid trădat devine independent singurul cu adevărat antisistem, iar doi independenți au sprijinul unor partide de sistem, fie că vorbim de PSD-PNL-UDMR, fie că vorbim de PMP-FD-USR.
Să nu uităm că sondajele indică 45% nehotărâți și moda momentului este independentul antisistem, cu cât mai hărțuit, repudiat și victimizat, cu atât mai bine.
Nu am votat-o pe dna Lasconi în noiembrie din motive pe care le-am explicat atunci, pe scurt inadecvare, nu știu pe cine voi vota în 4 mai, fac parte dintre cei 45% încă nehotărâți. Dar o politică fără principii și onoare ne-a adus în situația foarte proastă de acum. Din ea nu ne va scoate tot o politică fără principii și onoare.