Ca prin minune, tocmai când Poliția deconta masiv inimaginabilul scandal Sibiu, pentru care toată conducerea MAI și IGPR ar fi trebuit rasă, a apărut de niciunde presupusul deznodământ al asasinatului de la Arad, unde în urmă cu 3 ani și jumătate un om de afaceri local a fost ucis în explozia unei bombe.
De parcă cineva s-ar fi dat peste cap să acopere mizeria de la Sibiu cu o faptă glorioasă, a cărei măreție au fost trimiși să o glorifice pe ecrane diverși trepăduși ai secretarului de stat MAI Despescu.
Trecând peste această remarcabilă coincidență, ce aflăm în speța Arad?
Dis de dimineață Poliția a bombardat presa cu comunicate și informații pe surse despre percheziții la sediul principalei suspecte, cea care ar fi comandat asasinatul. Ce puteau căuta?
Vorbind de planificare, cele mai importante sunt canalele de comunicare și ce anume s-a comunicat. Deci puteau să caute dispozitive electronice – laptop, calculatoare, telefoane, tablete etc. Dar după 3 ani și jumătate ce să mai găsești, mai ales în cazul unei crime, nu-i așa, profesionist executată și pusă la cale?
De fapt, aflăm că n-a fost chiar atât de profesionistă. Adică, instigatoare ar fi fost fiica, care voia să pună mâna pe averea și afacerile tatălui, iar creatorul bombei ar fi un frizer priceput la electronică, localnic.
Din două-una la fel de lamentabile pentru Poliție.
Ori marele succes e o invenție cap-coadă improvizată pentru a acoperi cazul Sibiu, ori niște amatori au legat 3 ani și jumătate șireturile elitei Poliției, despre care ni s-a spus că anchetează cazul atribuit unui nou Carlos care și-ar fi pierdut urma prin Serbia.
Dacă abia acum le-a dat prin cap să se uite la familie înseamnă, per a contrario, că 3 ani și jumătate nu le trecea încotro s-o ia. Adică să verifice relațiile dintre tată și fiică, înțelegem cunoscut foarte proaste. Dacă le dădea, e de presupus că nu așteptau atâta vreme cu perchezițiile. Și, cel mai probabil, le-a picat o pleașcă din alt caz.
Dar să nu ne mirăm așa de tare. E poliția care a păzit 6 ore ușa blocului în care un pensionar a hăcuit cu un cuțit doi oameni, sătul probabil să aștepte să fie oprit.
Dar ce era de acoperit la Sibiu?
În încercarea de a opri un drogat care se credea vampir, Poliția a folosit ca barieră mașinile unor civili, pe care agenții le-au oprit în mijlocul drumului și în care s-a oprit în cele din urmă urmăritul. Numai o minune a făcut să nu existe victime.
Polițiștii susțin că ei doar ar fi încetinit traficul înainte de sensul giratoriu, ceea ce persoanele implicate infirmă categoric: au fost opriți fiecare pe banda pe care se afla. Și să fie cum zic polițiștii, de ce să-i încetinești și nu să-i tragi pe dreapta?
De ce nu a fost folosit dispozitivul, cu cuie, pentru a dezumfla roțile urmăritului? Au încercat, dar prima dată șoferul a reușit să îl ocolească, iar a doua oară agenții nu au apucat să îl așeze pe șosea la timp. Așa că au rezolvat cu mașinile civililor. Vizualizați tâmpenia?
Nu e vorba doar despre abateri disciplinare, pot să fie și infracțiuni, pentru că principalul scop al Poliției este să evite victimele colaterale. Eventual poți să pui ca baraj mașinile de poliție, dar în niciun caz mașini civile.
Dacă va fi găsit cineva de vină, sigur vor fi agenții din stradă, deși ei sunt ultimii vinovați. Acesta este efectul stării jalnice în care Despescu și slugile lui au adus Poliția.
În primul rând, nu există proceduri clare. De câte ori se scrie câte ceva în Ministerul de Interne iese foarte prost. Pe unele le și clasifică probabil de rușine. Am văzut ca mostră cum a ieșit textul privind drogurile la volan. Procedurile interne sunt scrise neclar, nepractic, iar agenților le trebuie niște reguli simple cu foarte puține liniuțe.
Ei sunt oamenii în care se investește cea mai puțină educație profesională. Au cel mult o școală post-liceală la Câmpina, care o vreme dura șase luni. Programa e ruptă de realitate. Pregătirea continuă nu se face.
Șefii, puși exclusiv pe criterii de obediență față de Bogdan Despescu, cum e și cel de la IPJ Sibiu, le spun „descurcă-te, orientează-te, vezi să iasă bine”. Și fiecare se orientează cum poate.
Conducerea IPJ Sibiu se plânge că a fost scurt timpul pentru intervenție. Fix acesta e rolul antrenamentelor ritmice, să creeze reflexe pentru intervenții rapide.
Nu că șefii ar fi mai pregătiți. Vă amintiți cum însuși șeful Poliției Capitalei s-a năpustit în fruntea unei armate cu drone, câini și mascați din 3 județe să aresteze niște băieți care au vrut să se predea cu o seară înainte și au fost refuzați ca să nu strice spectacolul televizat.
Dacă intervenția a fost în regulă și cei folosiți ca baraj mint, de ce nu sunt făcute publice înregistrările camerelor de corp ale agenților? Atunci când Poliția a avut interesul să le arate, nu au mai fost probe nepublice la dosar. Din derizoriu in derizoriu. Poliția își pierde orice urmă de credibilitate și fiecare se simte îndreptățit să-și facă dreptate singur.