Un șofer acuză că era să moară din cauza polițiștilor care au oprit o mașină furată de un elvețian drogat. Explicațiile Poliției

Un șofer acuză că era să moară din cauza polițiștilor care au oprit o mașină furată de un elvețian drogat. Explicațiile Poliției
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Modul în care poliţiştii din judeţul Sibiu au acționat duminică pentru a opri un tânăr elvețian fără permis și drogat care a furat o mașină a devenit subiectul unor controverse.

Un şofer susţine că maşinile participanţilor la trafic au fost oprite de poliţişti la Şelimbăr pentru a bloca drumul şi a-l prinde pe şoferul urmărit. Acesta a provocat în timpul urmăririi două accidente, între care unul la Şelimbăr, unde a lovit patru maşini, iar trei persoane au fost rănite.

Unul dintre cei păgubiți, Andrei Ghica, susține că șoferii aflați în trafic au fost folosiți de polițiști ca "scuturi umane" pentru a-l forța pe individul urmărit să oprească.

ADVERTISING

"În drum spre Sibiu, în localitatea Selimbar, un echipaj de politie ne-a făcut semn să oprim pe loc, noi și ceilalți participanți la trafic, astfel blocând ambele benzi de circuație pe sensul spre Sibiu. În felul acesta șoseaua era blocată și nu se mai putea înainta. Cu toții am rămas în mașini, nedumeriți, fară nicio explicație din partea agenților de poliție prezenți la fața locului.

Unul dintre agenți a trecut pe lângă mașinile noastre deplasându-se în spate, cu un fel de servietă în mână despre care mai apoi am aflat că s-ar numi spike – un dispozitiv cu țepi menit să oprească forțat un autovehicul în deplasare. N-a mai durat decât câteva secunde până când am fost loviți din spate, din plin, de mașina despre care am aflat mai apoi că era furată și condusă de o persoană de cetățenie elvețiană, fară permis, aflată sub influența drogurilor și care era urmărită de către o mașină de politie. În urma impactului am fost aruncați, cu tot cu mașina noastră, aproximativ 15 metri în față", a scris el pe Facebook.

ADVERTISING

"Ce ne-a ținut în viață:

  • În primul rând Dumnezeu!
  • Faptul că persoana din autoturismul oprit și el în fata noastră de către polițiști a avut inspirația să-și mute mașina mai în față, astfel îndepărtându-se cu vreo 20 de metri de noi și de coloana de mașini în care ne aflam cu toții. Altfel, impactul ne-ar fi strivit între cele doua mașini (cea furată și cea din fața noastră)", a continuat șoferul.

Acesta a scris că polițiștii ar fi trebuit să evacueze oamenii din mașini pentru a nu le periclita viața.

Pe scurt: Da. Aceasta este masina mea si da, suntem vii, si eu si sotia mea. Am fost folositi drept SCUTURI UMANE de...

Publicată de Ghica Andrei pe Luni, 21 octombrie 2024

În replică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu a precizat că misiunea s-a desfăşurat contra-cronometru, dar "în niciun caz, prin modul de acţiune, poliţiştii nu au folosit maşini ale participanţilor la trafic pentru oprirea şoferului urmărit".

ADVERTISING

Șeful Serviciului Rutier Sibiu, Bogdan Maxim, a afirmat, marţi, că prin modul în care poliţiştii au intervenit au fost minimizate consecinţele evenimentului, relatează News.ro.

El a detaliat şi modul de intervenţie:

"Poliţistul a aplicat măsura opririi circulaţiei, raportat la sensul de mers de intrare în girator, cu viraj stânga spre localitatea Şelimbăr, tocmai pentru a preîntâmpina posibilitatea unui impact pe traietorie perpendiculară pe autovehiculului urmărit. Ceilalţi doi poliţişti au sărit parapetul care desparte sensurile de mers, pentru a ajunge spre partea din spate a coloanei în încercarea de a găsi un loc în care se poată poziţiona dispozitivul de oprire forţată Spike.

Vreau să fac precizarea că locul spre care se deplasau poliţiştii Biroului Rutier Sibiu este un loc care, pe partea dreaptă, raportat la sensul de mers al autovehiculul urmărit era mărginit de teren viran. Persoana care conducea autovehiculul furat avea posibilitatea să se degajeze dreapta", a declarat şeful Serviciului Rutier Sibiu

Acesta a adăugat că la misiune au participat numai poliţişti rutieri cu experienţă.

"Poliţiştii rutieri care au realizat urmărirea în trafic a autovehiculului dat în consemn sunt poliţişti cu foarte mare experienţă, de peste 25 de ani, de Poliţie rutieră şi mi-au comunicat că modul în care au realizat această urmărire în trafic nu a fost unul agresiv, astfel încât să îl împingă (pe cel urmărit, n.red.) spre fapte, evenimente care să genereze consecinţe mai grave.

Dimpotrivă, au comunicat în permanenţă cu Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu şi cu ceilalţi colegi care s-au grupat pe zona de intrare în municipiu Sibiu şi acest aspect mă duce la concluzia că, din perspectiva consecinţelor evenimentului, acestea au fost minime, regretabile, dar minime”, a subliniat Bogdan Maxim.

El a mai declarat că imaginile de pe camerele de supraveghere din zonă şi cele de pe body-camurile poliţiştilor sunt analizate de procurori.

"Tot ce înseamnă imagini video ridicate de la unităţile de alimentaţie publică, de pe traiectul de deplasare a autovehiculului şi de la dispozitivele body-worn camera din dotarea poliţiştilor fac obiectul şi sunt analizate de către procurorul care are în supraveghere acest dosar", a afirmat şeful Serviciului Rutier Sibiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇