Pacea lui Trump, un eșec epic. Putin își bate joc de Casa Albă

Fără să facă niciun compromis, Kremlinul a blocat negocierile cu SUA și bombardează populația civilă din Ucraina.

Planul noii administrații americane a dat greș, iar echipa președintelui nu are nicio idee despre următorii pași în ce privește negocierea încheierii conflictului.

Pe ce s-a bazat Trump când a spus că va aduce încetarea focului și ce a pierdut din vedere?
Pacea lui Trump, un eșec epic. Putin își bate joc de Casa Albă
Vladimir Putin, președintele Rusiei, nu are nici cea mai mică intenție să încheie războiul fără o capitulare a Ucrainei - Foto: Hepta.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

„În 1978, anul în care Volodimir Zelenski s-a născut în Krivoi Rog „… puține orașe ucrainene… aveau o reputație mai proastă, aceasta datorându-se violenței și decăderii urbane”, scrie jurnalistul Simon Shuster în cartea sa „Showman”, o biografie a președintelui ucrainean.

„Principalul angajator era Combinatul Metalurgic Lenin, ale cărui furnale gigantice produceau la vremea respectivă mai mult oțel decât oricare altă turnătorie din Uniunea Sovietică”, descrie Shuster situația din Krivoi Rog la sfârșitul anilor ’70.

De la începerea invaziei, forțele Kremlinului au țintit cu rachetele în mod constant orașul natal al lui Zelenski, trimițând un mesaj clar în ce privește modul în care se raportează Putin la liderul ucrainean.

Vineri seara, un atac cu o rachetă balistică a explodat la o mică distanță în aer, deasupra unui cartier din oraș, conform martorilor oculari, provocând un carnagiu printre civili.

Este greșit și periculos să păstrăm tăcerea cu privire la faptul că Rusia este cea care ucide copii cu rachete balistice…

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

Nouă copii au murit după ce explozia rachetei a afectat și un loc de joacă aflat între blocuri, în total 19 persoane pierzându-și viața în cel mai ucigător atac asupra populației din acest an.

Russian attack kills 9 children in Kryvyi Rih city
ATAC ASUPRA CIVILILOR. Bloc de locuințe din Krivoi Rog, lovit de racheta Kremlinului. În urma atacului au murit nouă copii care se aflau la un loc de joacă din cartier – Foto: Hepta.ro

„E un singur motiv pentru care atacă orașele: Rusia nu dorește o încetare a focului, iar noi vedem acest lucru”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe rețelele sociale.

Reacțiile internaționale n-au întârziat să apară, iar liderii statelor occidentale au condamnat public atacul laș al forțelor ruse. A fost observată, însă, o stranie tăcere din partea Casei Albe și a Ambasadei SUA la Kiev.

„Din păcate, reacția ambasadei americane este surprinzătoare într-un mod neplăcut: o țară atât de puternică, un popor atât de puternic - și o reacție atât de slabă”, a declarat președintele ucrainean.

Un duș rece pentru Trump

Poziția lui Zelenski indică blocajul în care se află negocierile pentru încetarea focului dintre Trump și Putin, în realitate un eșec major al noii administrații, umilită de Kremlin în toate modurile posibile.

În ciuda promisiunilor, a discuției telefonice de două ore între președintele american și cel rus, a rundelor de întâlniri din Arabia Saudită, nu s-a făcut niciun pas în direcția încetării focului.

Tot ce s-a stabilit în ce privește un armistițiu asupra infrastructurii energetice și a confruntărilor militare din Marea Neagră a fost încălcat de Rusia.

Negocierile n-au însemnat decât un dans diplomatic pentru Kremlin, astfel încât să-i ofere lui Putin posibilitatea de a se întoarce pe scena globală și să se prezinte din nou ca un lider influent, care discută de la egal la egal cu americanii.

După o serie de laude distribuite de Trump prin declarații și postări pe rețelele sociale la adresa lui Putin și cum acesta își dorește încetarea focului, a venit poziția președintelui rus, care a fost un duș rece pentru Casa Albă.

La sfârșitul lunii martie, la un eveniment militar, Vladimir Putin a anunțat condițiile pe care le vrea îndeplinite pentru o încetare a focului în Ucraina: păstrarea și recunoașterea internațională a teritoriilor ocupate de Rusia și îndepărtarea lui Zelenski de la putere.

Bineînțeles, cererile Kremlinului au fost îmbrăcate într-un limbaj diplomatic, dar mesajul a fost clar.

De la acea declarație a lui Putin, negocierile dintre SUA și Rusia, practic, au înghețat, în timp ce războiul continuă și face victime atât în rândul militarilor cât și al civililor.

O execuție politică ratată

Donald Trump a avut un plan, o parte din el, în stilul său caracteristic, l-a prezentat în timpul campaniei electorale, anunțând că va aduce pacea în Ucraina în 24 de ore.

A fost, într-adevăr, o exagerare, dar conform acțiunilor sale de după ce a ajuns președinte, Trump a crezut, în realitate, că-l poate determina rapid pe Zelenski să accepte condițiile lui Putin. La asta se referea atunci când promitea că-i va aduce rapid pe cei doi lideri la masa negocierilor.

Ukrainian President Zelensky visits Wounded Warrio
ÎN VIZITĂ LA RĂNIȚI. Volodimir Zelenski e hotărât să reziste în fața Rusiei pentru că Ucraina a avut și are mult de suferit în urma agresiunii militare ordonate de Vladimir Putin - Foto: Hepta.ro

După cum s-a văzut atât din episodul de la Casa Albă, când Zelenski a fost supus unui atac șocant din partea lui Vance și Trump, dar și din „ciudatul” contract prin care liderul american încearcă să-l compromită pe președintele ucrainean, obligându-l să cedeze „mineralele rare”, strategia aplicată a fost una de „execuție politică” rapidă a lui Zelenski. Dar n-a reușit.

Trump, ca de obicei, a neglijat mișcările din fundal, iar planul său a fost dat peste cap de două dintre ele:

  • acțiunea lui Joe Biden din perioada celor două luni de tranziție, de la alegerile din noiembrie și până la sfârșitul lunii ianuarie 2025, atunci când Trump s-a instalat la Casa Albă;
  • acțiunea Uniunii Europene și a Marii Britanii, începută în prima parte a lui 2024, când la nivelul liderilor de pe continent s-a coagulat posibilitatea ca Trump să se întoarcă la Casa Albă.

De la entuziasm la haos

După ce a fost clar că liderul republican a câștigat alegerile, echipa lui Biden, timp de peste 60 de zile a transferat masiv arme, tehnologie și informații Ucrainei, astfel încât să înmagazineze suficiente resurse ca să reziste cel puțin un an în fața asaltului Rusiei. Ceea ce se și întâmplă.

Zelenski vrea să fie membru al NATO. Ei, bine, nu va fi niciodată membru al NATO. Cred că înțelege asta...

Donald Trump, președinte SUA

Liderii occidentali, de asemenea, s-au pregătit să aibă o reacție solidară în fața acțiunilor demobilizatoare ale lui Trump, dar să ajute, în același timp, Ucraina, creând mecanisme de sprijin militar pe termen lung.

Cele două acțiuni ample i-au oferit posibilitatea lui Volodimir Zelenski să dejoace atacul lui Trump, care urmărea și mai urmărește în continuare să decapiteze conducerea Ucrainei, iar pacea să însemne, în realitate, o capitulare a Kievului în fața Moscovei.

O dependență mai mică a Ucrainei față de SUA, pe termen scurt și mediu, o dezvoltare a propriei industrii de apărare și un sprijin mai important din partea Europei au fost ingredientele care au dus la eșecul lui Trump și iritarea lui Putin, care în final a ales să-l ironizeze subtil pe președintele american, un fel de pedeapsă pentru faptul faptul că s-a lăudat și n-a livrat.

US Trump Tariffs
ARMISTIȚIUL RATAT. Donald Trump a promis o pace rapidă între Ucraina și Rusia, dar n-a reușit nimic, înregistrând un important eșec diplomatic - Foto: Hepta.ro

Noua administrație americană a trecut de la entuziasm la haos în 70 de zile, iar impunerea politicii tarifare, una care a provocat panică în economia SUA, l-a destabilizat pe Donald Trump, care se confruntă cu o opoziție tot mai mare din partea propriului partid, a sistemului de justiție, dar și a mediului de afaceri.

Pentru el, mandatul, în urma propriilor erori, s-a transformat rapid într-o cursă de supraviețuire politică, iar negocierea păcii în Ucraina a devenit, pentru el, o problemă secundară, dar una care-l va bântui în continuare pe tot parcursul șederii la Casa Albă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇