Directorul NSA, Agenţia americană pentru Securitate Naţională, Timothy Haugh, a fost demis de Donald Trump.
Wendy Noble, numărul doi al agenţiei, a fost de asemenea concediată, precizează membri ai comitetelor de informații din Senat și Camera Reprezentanților și doi foști oficiali familiarizați cu situația, citaţi de CNN.
NSA este una dintre cele mai puternice și critice agenții de spionaj ale guvernului american.
Donald Trump decapitează NSA
Nu se cunosc motivele pentru care generalul Timothy Haugh şi adjuncta sa au fost concediaţi.
Ambii sunt funcţionari de carieră - Haugh cu mai mult de 30 de ani în Forţele Aeriene, unde a avut funcţii în principal în serviciile de informaţii sau cibernetice, în timp ce Nobles lucrează în NSA din 1987.
Lt. gen. William Hartman, un militar cu experiență și adjunctul Comandamentului Cibernetic, se așteaptă să preia rolul de șef interimar al NSA, au spus cei doi foști oficiali.
Demiterea generalului Timothy Haugh, care conduce și Comandamentul Cibernetic al SUA – unitatea militară de apărare și ofensivă cibernetică – reprezintă o schimbare majoră în comunitatea de informații a SUA.
Generalul era în funcţie la NSA din februarie 2024.
"America ar trebui să îşi facă griji"
Democraţii din comisiile de informații ale Senatului și Camerei Reprezentanților, senatorul Mark Warner și congresmanul Jim Himes, au condamnat demiterea lui Haugh.
Larry Pfeiffer, un fost înalt oficial al serviciilor de informaţii, a numit concedierile „fără precedent”. „America ar trebui să îşi facă griji atunci când politicienii doresc să îi controleze pe cei care deţin cea mai importantă capacitate de ascultare din lume”, a spus el.
Renée Burton, expert în securitate cibernetică, care a petrecut mai bine de două decenii la NSA, a calificat vestea demiterii lui Haugh și Noble drept „alarmantă”.
„Misiunea NSA este vastă și extrem de complicată”, a declarat Burton pentru CNN. „Generalul Haugh și doamna Noble au construit expertiza și credibilitatea necesare pentru a supraveghea o parte atât de vitală a securității noastre naționale. Înlocuirea lor nu va fi ușoară, iar perturbarea va expune țara la noi riscuri.”
Comandamentul Cibernetic și NSA au refuzat să comenteze informaţiile.
Luna trecută, Elon Musk a vizitat sediul Agenţiei pentru Securitate Naţională şi s-a întâlnit cu Haugh. Această vizită a avut loc la aproximativ o săptămână după ce Musk a remarcat pe platforma sa de social media X că „NSA are nevoie de o revizuire”.
Conspiraţionista care i-a suflat în ureche lui Trump
Demiterile vin imediat după o întâlnire pe care Donald Trump a avut-o miercuri cu activista de extremă dreapta Laura Loomer. Aceasta i-a cerut să dea afară conducerea NSA, după cum ea însăşi a confirmat pentru Washington Post.
În cadrul întâlnirii, Loomer a făcut presiuni şi pentru demiterea mai multor oficiali — în special din Consiliul Național de Securitate (NSC), aflat în coordonarea consilierului Mike Waltz. Ulterior, cel puțin cinci membri NSC au fost demişi, scrie WP.
„Directorul NSA, Tim Haugh, și adjunctul său Wendy Noble au fost nesinceri față de președintele Trump”, a scris Loomer, într-o postare pe X, vineri dimineața devreme. „De aceea, au fost concediați.”
Loomer i-a cerut lui Trump să-l concedieze pe Haugh pentru că acesta a fost „ales personal” de generalul Mark A. Milley, care era președintele Statului Major Interarme în 2023, atunci când Haugh a fost numit la conducerea NSA.
Frică la Pentagon
Oficiali actuali și foști din domeniul apărării spun că există o atmosferă tot mai puternică de frică în rândul ofițerilor din Departamentul Apărării, aceștia temându-se că ar putea fi concediați în orice moment, pentru comportament considerat insuficient de loial față de Donald Trump, adaugă CNN.
Generalul Haugh nu a fost parte din acum celebrul grup de chat de pe aplicația de mesagerie Signal, în care Pete Hegseth și alți oficiali de top discutau despre o operațiune militară sensibilă împotriva rebelilor din Yemen, fără să știe că un jurnalist făcea parte din grup.
La o audiență a Comitetului de Informații din Congres, săptămâna trecută, unde directorul Serviciilor de Informații Naționale Tulsi Gabbard și directorul CIA John Ratcliffe au fost întrebați despre scandalul Signal, generalul Haugh a declarat că există riscuri la utilizarea aplicației.
Între timp, inspectorul general interimar al Pentagonului a deschis o anchetă care va examina utilizarea de către secretarul Apărării, Pete Hegseth, a aplicaţiei de mesagerie.
NSA şi Rusia
Echipele NSA desfășoară operațiuni de informații în întreaga lume, oferind date președintelui și consilierilor săi de top. Comandamentul Cibernetic a fost înființat cu mai bine de un deceniu în urmă, pentru a combate amenințările externe tot mai mari în spațiul cibernetic și s-a dezvoltat semnificativ în anii care au urmat.
Comandamentul Cibernetic a jucat un rol proeminent în apărarea alegerilor din SUA de influențele și interferențele externe, inclusiv prin oprirea unei ferme de trolli ruși în alegerile din 2018 și prin protejarea împotriva hackerilor iranieni în alegerile din 2020, aminteşte CNN.
Recent, NSA primise ordin să oprească orice operațiuni de contracarare a Rusiei.