Opt luni la marginea morții, într-un oraș ocupat de ruși

Clădiri fără ferestre și cu urme de gloanțe pe zid, străzi pline de gropi, obloane trase peste vitrinele sparte ale magazinelor, militari care patrulează pe străzi și trecători înfășurați în steagul Ucrainei se grăbesc spre un adăpost. Herson, după retragerea trupelor Kremlinului, începe timid să revină la viață.
Opt luni la marginea morții, într-un oraș ocupat de ruși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Supraviețuitor: Oamenii dispăreau pur și simplu. Noaptea veneau mașini ale rușilor și ridicau persoane din pat, le luau și nu mai știam nimic despre ei.
  • Populația a fost ținută sub teroare prin răpiri, violuri, jafuri și crime făcute de ocupanți.
  • Volodimir Zelenski: Anchetatorii au documentat peste 400 de crime de război. Au fost descoperite multe cadavre ale celor uciși, care sunt civili și militari.
  • Jurnalul unui fotograf descrie cât de greu se trăia în oraș și ce eforturi făcea pentru a trece de la o zi la alta.
  • Alexander Dughin, un ideolog naționalist, l-a criticat pe Putin pentru că nu a reușit să susțină expansiunea rusă, retrăgându-se din oraș.

În Herson, luni, termometrele înregistrau 12 grade Celsius, iar noaptea temperatura a coborât până la două grade. E frig, iar vremea continuă să se răcească. Cei rămași în oraș n-au lumină, căldură și apă.

Înainte de război, orașul avea o populație de 320.000 de locuitori, spune Roman Holovnia, primarul localității, aflat în exil, într-un interviu pentru postul public de radio din SUA.

El a estimat că la intrarea soldaților ucraineni în capitala regiunii, în localitate nu erau mai mult de 50.000 de oameni care trăiau în condiții dificile.

ADVERTISING

„În Herson, oamenii dispăreau pur și simplu. Noaptea veneau mașini ale rușilor și ridicau persoane din pat, le luau și nu mai știam nimic despre ei”, a povestit un supraviețuitor, sub protecția anonimatului, pentru postul de televiziune Sky News.

Pentru mulți români, o astfel de descriere nu e o noutate. Cei care au trăit în anii ’50, au avut părinți sau bunici care au prins acele vremuri au auzit povești cu automobilele Volga de culoare neagră, care soseau în toiul nopții, pline cu agenți care făceau arestări.

Oamenii din Herson au trăit opt luni sub o presiune imensă. Mulți dintre ei au fugit, alții au pactizat cu invadatorii și, apoi, au plecat în Rusia. 

Zelenski: Vom aduce criminalii în fața judecătorilor

Populația a fost ținută continuu sub teroare prin răpiri, violuri, jafuri și crime făcute soldații ruși.

„Armata rusă a lăsat în urmă aceleași atrocități ca și în alte regiuni ale țării noastre”, a anunțat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, care a ajuns în Herson la puțin timp după eliberare.

„Anchetatorii au documentat peste 400 de crime de război”, a mai spus președintele Ucrainei.

„Au fost descoperite multe cadavre ale celor uciși, care sunt civili și militari. Vom căuta criminalii și îi vom aduce în fața justiției”, a mai adăugat Volodimir Zelenski.

HersonStarLinkHepta
Locuitorii orașului abia eliberat s-au strâns lângă o stație mobilă de internet Starlink pentru a intra în legătură cu familiile refugiate

Mihailo e un fotograf care s-a născut în Herson. Când a început războiul, el și soția lui au decis să rămână pe loc pentru că le-a fost teamă să plece și nu aveau venituri să se întrețină în altă parte.

Și-a dat seama că războiul va fi lung și a decis să țină un jurnal. Iată ce scria în a 12 a zi de ocupație, Herson fiind cucerit de trupele ruse în data de 2 martie 2022, la o săptămână de la începerea invaziei.

„Atmosfera anilor ’90 devine tot mai puternică. Sunt cozi lungi. Cetăţenii din Hersonul ocupat își petrec cea mai mare parte a zilei stând la cozi. Ajung dimineața devreme și pleacă pe la două, trei după-amiaza cu produse care mâine ar putea să dispară. Soldații ruși blochează livrările de alimente și, din când în când, întrerup comunicațiile mobile. Îmi este greu să trăiesc zilele astea pentru că nu am Internet prin cablu sau televizor”, a scris fotograful Mihailo, în jurnalul său, publicat de site-ul ucrainean „Bird In Flight”. 

Arestări, răpiri, tortură

Situația în oraș a continuat să se înrăutățească de la o zi la alta. La început, au existat o serie de proteste față de forțele de ocupație, dar trupele ruse au demarat arestări, răpirea oficialilor ucraineni, torturarea și terorizarea celor care se opuneau noii administrații.

„Azi a fost probabil ultima zi când am avut un miting pro Ucraina în oraș. Garda Rusă a împrăștiat mulțimea cu bombe sonore și focuri de armă. Mulți au fost răniți”, scria Mihailo în cea de-a 25 a zi de ocupație, în jurnalul său. 

„Acum, adunările sunt interzise, iar oamenii continuă să dispară. Oficialii ucraineni din satele din apropiere sunt duși în locații secrete. Probabil, au o conversație politicoasă despre Republica Populară Herson. Ajutorul umanitar ucrainean este blocat. Putem simți tensiunea în aer. Înțelegem cu toții că tăcerea actuală va fi urmată de o nouă furtună”, a mai adăugat fotograful.

HersonSteagUcrainaHepta
Oamenii ies pe străzi cu steaguri pentru a-și arăta susținerea pentru militarii ucraineni

În data de 11 noiembrie, după 243 de zile de ocupație, forțele ucrainene intră în Herson, unde sunt întâmpinate timid, la început, de câțiva supraviețuitori.

În scurt timp, din subsoluri de bloc, de case, din apartamente ciuruite de gloanțe, din clădiri incendiate, mii de oameni ies pe străzi pentru a sărbători eliberarea orașului.

„Operațiunea militară a debutat la începutul lunii septembrie și s-a încheiat cu succesul nostru. Totuși, a avut prețul ei. Veșnică amintire fraților și surorilor noastre care și-au dat viața pentru țară! Știm pentru cine și pentru ce luptăm. Împreună spre victorie!”, a declarat Valeri Zaluzni, comandatul șef al Forțelor Militare Ucrainene, citat de agenția de presă Unian.

Retragerea, rezultatul presiunii armatei ucrainene

În zilele următoare, tot mai multe orori vor fi descoperite în Herson. Localnicii vorbesc de crematorii și gropi comune, iar anchetatorii încep să sosească în oraș și în localitățile din jur pentru a demara investigațiile.

Destroyed Antonivskyy bridge - Kherson
Podul Antonivski, care trece peste Nipru, a fost distrus

Decizia de retragere din localitate a fost luată de Serghei Surovikin, comandantul forțelor ruse din Ucraina, care a realizat că nu mai poate apăra orașul aflat pe malul vestic al râului Nipru.

Putin a fost de acord cu retragerea, condiționând-o de declanșarea unei ofensive în regiunea Donețk, arată Institutul pentru Studiul Războiului, într-un raport publicat în 13 noiembrie.

Trebuie spus că retragerea a fost rezultatul presiunii puse de armata ucraineană, care a reușit să distrugă cea mai mare parte din infrastructura militară a rușilor din regiunea Herson.

Cu ajutorul artileriei, în special al sistemelor HIMARS, au lovit depozite mari de muniție, poduri, căi ferate și șosele, izolând forțele Moscovei aflate în localitate.

„Am distrus foarte multe depozite cu muniție în timpul înaintării. Acțiunile noastre de contraofensivă au constat în faptul că, atunci când eram pe poziții mai mult sau mai puțin stabile, fără a ne deplasa, am continuat să lovim stocurile și rezervele inamicului aflate în spatele liniei frontului”, a declarat Natalia Humeniuc, purtătoarea de cuvânt a comandamentului Armatei Ucrainene de Sud.

Dughin iese la atac

Kievul și aliații săi fac eforturi pentru a restabili alimentarea cu energie electrică și cu apă a orașului. Mai multe camioane cu provizii se îndreaptă spre Herson pentru a-i ajuta pe supraviețuitori în zilele următoare. În oraș are loc o catastrofă umanitară în desfășurare.

HersonSimbolUcraina
Alexander Dughin îl critică pe Putin pentru că s-a retras din Herson

Pentru Vladimir Putin, retragerea implică o serie de complicații politice și a generat tensiuni între el și comandamentul militar. 

Alexander Dughin, un ideolog naționalist, l-a criticat deschis pe Putin pentru că nu a reușit să susțină expansiunea rusă, retrăgându-se din Herson, a anunțat într-un raport Institutul pentru Studiul Războiului. 

„Dughin a spus că naționalismul reprezintă responsabilitatea Rusiei de a apăra orașele țării Herson, Belgorod, Kursk, Donețk și Simferopol, spunând că un lider autocrat are responsabilitatea de a-și salva națiunea de unul singur sau de a muri”, se mai arată în documentul citat.

Fiica ideologului, Daria Dughina, și-a pierdut viața într-un atentat, în luna august a acestui an. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇