O explicaţie încâlcită şi o mare abureală ministerială

O explicaţie încâlcită şi o mare abureală ministerială

Radu Dudău, profesor asociat la Universitatea București, cofondator și director al Energy Policy Group:

,,În mod normal, în Europa, vara punem gaze în pământ, ca să trecem de sezonul rece, când necesarul e mare. N-am reușit să mai facem asta de anul trecut. Pe fondul prețurilor mici, operatorii s-au gândit că nu merită costul pentru a băga gazele în pământ. Pe de altă parte, nu a existat suficientă cantitate disponibilă și toamna ne-am trezit cu o dublă provocare: și prețuri record, și teama că nu vom avea suficiente gaze pentru iarnă”.

Haideţi să ne hotărâm, ori a fost prea mult gaz şi operatorii au gândit greşit, ori n-a existat suficientă cantitate disponibilă pe piaţă şi operatorii n-au avut ce cumpăra. Mai degrabă vara a fost gaz şi operatorii s-au lăsat pe tânjeală, iar toamna gazul s-a evaporat brusc si preţul a crescut.

E un comportament ilogic cel prezentat ca explicaţie pentru că lumea capitalistă cumpără când preţul e mic.

ADVERTISING

Asta este şi ideea, gazul trebuie cumpărat vara pentru preţ şi pentru a asigura furnizorilor de gaz o producţie constantă, o livrare continuă care să menţină preţul acceptabil.

Dacă operatorii au gândit în paradigma speculei, au şi dumnealor o parte importantă de vină.

Dar nu putem acuza capitaliştii că s-au complăcut în legea asta, că au jucat şi au pierdut, pentru că profitul lor a rămas acelaşi sau a crescut odată cu explozia preţurilor.

Putem acuza în schimb statul de lipsă de perspectivă, de lipsă de logică administrativă şi antreprenorială.

Apoi, ministerele Energiei n-au ştiut că se iese din pandemie şi consumul de gaz va creşte?

De ce nu a acţionat statul să cumpere gaz ieftin şi să-şi asume din motive de siguranţă energetică costurile înmagazinării?

E treaba Ministerului Energiei să se asigure că vom avea gaz iarna şi e treaba acţionariatului Romgaz să cugete şi să ordone ce şi cum. Domnii ăştia nu şi-au făcut treaba, mama lui de congres PNL că mult rău a făcut.

Dar dacă ai noştri penelişti galbeni ca ceara au avut minţile încuiate de congres, Europa de ce a avut minţile şi mai încuiate?

Nu cumva gândirea învechită şi profitoare a operatorilor de gaz s-a potrivit pe calapodul birocraţilor de la Bruxelles care aveau nevoie de o mărire de preţ la energie ca să convingă lumea să investească mai mult în energia verde?

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: ,,România va avea iarna viitoare un surplus de un miliard de metri cubi de gaze naturale, care vor veni din Marea Neagră, din acel perimetru unde face exploatarea Black Sea Oil & Gas”. Am pus ghilimelele de rigoare ca să nu fiu acuzat de plagiat, ca domnul Ciucă.

Ministrul a susţinut că Romgaz va începe investiţiile şi la zăcământul de la Caragele din judeţul Buzău, de unde vor veni primele gaze, cel mai probabil, în 2023.

Mulţumim pentru informaţii, domnule ministru! Da, la anul va curge laptele şi mierea pe tărâmurile patriei… Vom fi mare furnizor regional de gaze naturale, da… Tehnică de PR, abureală sadea, praf în ochi este declaraţia asta! Pentru că, din păcate, lumea se încălzeşte cu gaz, nu cu promisiuni politicianiste.

Apoi, trebuie spus că investiţiile asigură viitorul, nu şi prezentul. Prezentul este situaţia asta urâtă în care facturile au explodat graţie prestaţiei de curcă plouată a Ministerului Energiei.

Repet întrebarea: de ce n-am cumpărat gaz vara asta, când era ieftin? Dar de ce, când OMV Petrom a micşorat producţia de gaz, Ministerul Energiei n-a sărit repede să cumpere, ca aceştia să-şi relanseze producţia, iar ţara să aibă stocuri?

Cât despre domnul Popescu al nostru, dumnealui nu trebuia să doarmă nu de grija de a se afla în tabăra câştigătoare la congresul liberal, ci pentru că rezervoarele noastre nu se umpleau cu gaz şi pentru că nu se făcea nimic ca să fie terminată centrala de la Iernut. Apropo, cu ce funcţiona dacă era terminată?

Poftim, dumnealui şi-a păstrat scaunul ministerial, iar lumea s-a ales cu facturile, pentru că peştele de la coadă se curăţă când miroase la cap. Dar dacă domnul Cîţu a dat la spate guvernarea taman în lunile de vară, de ce n-ar fi făcut şi domnul ministru un lucru aidoma?

Poate este nevoie de o ordonanţă de urgenţă ca ministerul să se ocupe vara de achiziţia de gaze naturale, dar în acest caz trebuie desfiinţat ministerul, că nu mai are motiv să existe.

Zăcământul de la Caragele este estimat la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, iar cel din perimetrul Neptun Deep, la 42-84 miliarde de metri cubi. Rezervele estimate în perimetrul Midia, unde face exploatarea Black Sea Oil & Gas, se cifrează la aproximativ 20-30 miliarde de metri cubi. Măreţe cifre, măreaţă perspectivă, spre bunăstare în zbor! Dragi concetăţeni, degeraţi acum cu stoicism, căci promit că vă veţi încălzi mâine!

Dar cum să decolezi spre bunăstare înfrigurat şi cu rezervorul gol? Apoi, vânător eşti după ce ai terminat friptura de pe masă, nu dacă ea umblă prin pădure nepăsătoare la golul din stomacul dumitale.

Aşa că, stimaţi cititori, luaţi cifrele acestea şi daţi-le foc, să vedem dacă vă puteţi încălzi cu ele! Asta ca să ştim şi noi cam ce hram poartă abureala domnului ministru. Abureală care face parte din aceeaşi strategie ca brusca grijă pentru încălzirea planetară a domnului preşedinte. Uite că dorinţa dumnealui se va realiza mai repede decât credea: iarna asta amprenta de carbon a ţării va fi mai mică datorită costului gazului!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇