Nimic nou pe frontul sondajelor de opinie

Nimic nou pe frontul sondajelor de opinie

PSD-36%; PNL-28%; AUR-14%; USR-PLUS-11%. Așa arată ultimul sondaj de opinie.

Sondajul de opinie este realizat în mai 2021 de către Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), IRES-ul este controlat de Vasile Dîncu, strateg și ideolog PSD.

Pentru că nici PNL și nici USR nu au ieșit pe piață cu propriul sondaj sunt tentat să cred că cifrele IRES sunt o oglindă a realității politice actuale.

Creșterea PSD cu 8% față de alegeri este cam prea mare. Nu spun că domnul Dîncu a umblat la cifre, departe de mine acest gând. Ce vreau să spun este că această creștere spectaculoasă, evidențiată și într-un sondaj al domnului Pieleanu, este prea bruscă pentru ca să se datoreze unui cauze consistente, nu uneia conjuncturale.

Nu știu în ce parte de mai a fost făcut sondajul, deci nu pot spune dacă una din cauzele scorului PSD a fost aversiunea față de pandemie. Ce știu este faptul că dacă o creșterea rapidă și consistentă se poate datora unui motiv conjunctural există riscul ca la dispariția acelui motiv creșterea să dispară.

ADVERTISING

În trecut, PSD trecea cu ușurință pragul de 30 de procente. Nu iau în calcul scorul obținut prin înșelăciune de Dragnea, acela a fost un scor mincinos bazat pe prostia și lăcomia alegătorilor.

Revenind, PSD se găsește azi în aceeași situație ca în trecut, deci constat că piața politică își regăsește o anume normalitate probată în timp. S-ar părea că majoritatea electoratului PSD, împrăștiat de prestația lui Dragnea și ajuns ba pe la ProRomânia lui Ponta, ba pe la tabachera ALDE a domnului Tăriceanu, ba retras în nemulțumirea proprie, s-a reîntors la matcă.

Pe mine prestația domnului Ciolacu nu m-a mulțumit, dimpotrivă. Mult clamata și trâmbițata reformă a partidului nici nu a avut loc, ea s-a oprit înainte de a începe.

Eliminarea celor care l-au sprijinit pe Dragnea sau marginalizarea lor în partid nu este reformă, este schimbarea unei camarile cu alta. Dar se pare că această acțiune a prins la electoratul partidului și poate explica creșterea spectaculoasă în sondaje.

PNL a crescut 3% față de măsurătorile anterioare datorită prestației premierului Cîțu. Astfel, premierul a recuperat ce a pierdut domnul Orban la alegerile parlamentare după jenanta și deloc măgulitoarea vânătoare de primari pesediști din septembrie trecut.

Premierul a recuperat și reculul partidului resimțit după spectacolul de prost gust care a fost împărțirea ministerelor în coaliție făcut parcă cu unicul scop ca Ludovic Orban să se salveze în postul de șef al Camerei Deputaților. A recuperat datorită încăpățânării sale de a face investiții, datorită prestației privind pandemia și datorită felului exemplar în care a taxat derapajele fostului ministru al Sănătății.

Dacă PNL va mai crește sau nu va depinde tot de premier, deși, după cum se comportă în ultima vreme când vede în fața ochilor doar postul de șef al PNL, n-aș paria pe o creștere.

Lupta din partid pentru șefie va fi dusă nu cu mijloace decente, în stil englezesc, ci cu dezvăluiri și lovituri sub centură și asta va scădea scorul partidului.

După părerea mea, PNL va stagna sau va scădea ușor vara asta și, dacă Cîțu va câștiga cursa cu Orban, va mai crește un procent-două în toamnă. Apoi, va veni examenul PNRR care fie va ridica PNL la locul pe care îl merită, fie îl va prăbuși.

Pentru mine creșterea AUR este de neînțeles. Nu știu de ce s-ar baza cineva pe acest partid fără doctrină, pe acest partid vădit anti-european.

Singurul lucru pe care l-a făcut a fost să se poziționeze împotriva pandemiei și să protesteze față de măsurile sanitare luate de Guvern. Dacă creșterea de 7% se datorează mulțimii antivaccin, atunci aș putea spune că și creșterea aceasta este conjuncturală. Dar mă tem că nu este așa, mă tem că oamenii aceștia și-au găsit matca și se simt confortabil cu naționalismul deșănțat al AUR, cu forfota lui antisistem.

USR PLUS ar trebui să mulțumească domnilor Vlad Voiculescu, Stelian Ion și Claudiu Năsui pentru scăderea brutală din sondaje. Prestațiile miniștrilor săi au fost sancționate pe drept de alegători, lucru ce spune că nu poți face reformă doar cu un Drulă întreg și cu Ghinea pe jumătate.

Lăcomia USR de a pune mâna pe ministerele grele îi costă acum pentru simplul motiv că au ridicat atât de sus ștacheta așteptărilor încât era practic imposibil ca ea să nu se prăbușească.

Dan Barna va trebui cumva să accelereze ritmul, va trebui să înceapă reformele serioase, nu să se bată în Parlament pe chestiuni minore precum educația sexuală în școli.

Nu poți compensa lipsa proiectelor majore cu pofte ale membrilor de partid, cu chestiuni care n-au ecou în societate, cu chestiuni care se vor rezolva de la sine doar dacă va exista o consistentă creștere economică.

Nu câștigi nimic acoperind scadalul neplății alocațiilor cu proiectul strâmb al legii interzicerii cumului pensiei cu salariu la stat cum a făcut doamna Turcan. Useriștii au promis tăierea pensiilor speciale, desființarea SSIJ, refacerea Legilor Justiției, o lege a salarizării echitabilă, o reformă a sistemului administrativ și n-au început nimic.

Iar acum toată lumea ministerială e blocată așa de mult în siajul PNRR că au uitat de celelalte fonduri europene care trebuie accesate.

PSD și AUR au crescut din două motive, primul ținând de chestiuni conjuncturale legate de pandemie, al doilea motiv fiind regruparea electorală după dispariția de pe scena politică a ALDE și Pro România.

Iar PNL stagnează și USR scade dramatic pentru că Guvernul și politicienii au eșuat în tentativa de a livra susținătorilor lor ceva din reformele promise în alegeri.

Citește și alte texte semnate de Mihai Oprișor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇