Mike Pence bate și el un piron în sicriul politic al lui Donald Trump

Întoarcerea la Casa Albă a fostului președinte e mai dificilă acum după ce adjunctul său a decis să rupă tăcerea.
Mike Pence bate și el un piron în sicriul politic al lui Donald Trump
  • Donald Trump, personal, dar și prin avocații săi, a încercat să blocheze mărturia acestuia. N-a reușit.
  • Pence avea rolul constituțional de a prezida ședința Congresului care urma să confirme victoria lui Biden, dar Trump l-a presat să respingă rezultatele.
  • Unii dintre protestatari au scandat „Spânzurați-l pe Pence” și au scormonit prin clădire, încercând să-l găsească pe vicepreședinte, care fusese între timp evacuat de serviciul secret.
  • Procurorii consideră că Pence e un martor-cheie în investigația care vizează posibila obstrucționare a justiției sau conspirație coordonată de Trump pentru a rămâne la Casa Albă.
  • Acuzație raport Congres: Trump a orchestrat o campanie sistematică de dezinformare și manipulare a electoratului său, susținând, fără dovezi, că alegerile au fost furate printr-o fraudă masivă.

Mike Pence, fostul vicepreședinte american, a depus mărturie joi, 27 aprilie, în fața unui mare juriu, timp de șapte ore, în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie 2021, atunci când mii de persoane au luat cu asalt Capitoliul din Washington, după participarea la un miting de susținere pentru Donald Trump

Congresul SUA a desfășurat o anchetă timp de doi ani de zile. Dovezile strânse au fost predate procurorilor federali.

Aceștia le-au prezentat în fața unui mare juriu, care are posibilitatea să audieze martori și persoane implicate, pentru a valida acuzațiile procurorilor.

Dacă jurații o fac, atunci Donald Trump și asociații săi vor fi puși sub acuzare și judecați într-un tribunal federal.

Mărturia fostului vicepreședinte este una dintre cele mai importante în ce privește audierile din fața marelui juriu. 

ADVERTISING

Donald Trump, personal, dar și prin avocații săi, a încercat să blocheze mărturia acestuia. N-a reușit.

Mike Pence, vicepreședinte timp de patru ani, i-a fost un aliat loial lui Trump. Cei doi au mai vorbit de două ori de la învestirea lui Joe Biden, în ianuarie 2021, și au o relație „amicală”, potrivit unor surse de la Casa Albă.

Spânzurați-l pe Pence!

Relația dintre Pence și Trump a fost pusă la încercare în timpul evenimentelor din 6 ianuarie 2021, când susținătorii lui Trump au invadat Capitoliul SUA pentru a încerca să împiedice certificarea rezultatelor alegerilor în favoarea lui Biden. 

Pence avea rolul constituțional de a prezida ședința Congresului care urma să confirme victoria lui Biden, dar Trump l-a presat să respingă rezultatele, deschizând astfel o cale pentru ca Trump să-și păstreze poziția de președinte, dar în același timp, urmând să arunce SUA într-o profundă criză constituțională. 

Pence a refuzat să se conformeze cererii lui Trump și a spus că nu are autoritatea necesară să facă acest lucru. 

Trump s-a înfuriat, l-a criticat pe Pence în mai multe postări pe Twitter și a îndemnat mulțimea să meargă la Capitoliu pentru a „lupta” pentru el. 

Congress Ratifies Biden Electoral College Votes -
CAPITOLIU. Mike Pence, 6 ianuarie 2021, în ședința în care a certificat rezultatul alegerilor, anunțând că Joe Biden este noul președinte, înfuriindu-l pe Trump - Foto: Hepta.ro

Unii dintre protestatari au scandat „Spânzurați-l pe Pence” și au scormonit prin clădire, încercând să-l găsească pe vicepreședinte, care fusese între timp evacuat de serviciul secret.

Pence a condamnat violența de la Capitoliu și a numit ziua respectivă „una întunecată în istoria Capitoliului SUA”. El a spus că nu va fi niciodată de acord cu Trump în privința acelei zile și că el a respectat Constituția și legea.

 O relație complicată

A participat și la ceremonia de învestire a lui Biden, spre deosebire de Trump, care a plecat la Mar-a-Lago, Florida, înainte de eveniment.

În 27 aprilie 2023, Pence a depus mărturie timp de șapte ore în fața unui mare juriu care anchetează rolul lui Trump în incitarea la insurecția din 6 ianuarie. 

Acest lucru arată că Pence este dispus să coopereze cu justiția și să spună tot ce știe despre conversațiile și evenimentele care au precedat asaltul asupra Capitoliului. 

Procurorii consideră că Pence e un martor-cheie în investigația care vizează posibila obstrucționare a justiției sau conspirație coordonată de Trump pentru a rămâne la Casa Albă.

Relația dintre Pence și Trump este complexă și tensionată, marcată de loialitate și trădare, respect și dispreț, cooperare și conflict. 

Este posibil să fi rămas în contact după ce au părăsit Washington-ul, dar e puțin probabil ca ei să-și reia parteneriatul politic sau să-și împartă aceeași viziunea asupra viitorului Partidului Republican.

La 6 ianuarie 2021, o mulțime de susținători ai fostului președinte Donald Trump a atacat violent Capitoliul, sediul Congresului american, în încercarea de a împiedica certificarea victoriei democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale din 2020. 

Trump Supporters Storm US Capitol
VIOLENȚE. Susținătorii lui Donald Trump au atacat Capitoliu în data de 6 ianuarie, punând în pericol viața mai multor aleși din SUA, inclusiv pe cea a vicepreședintelui Mike Pence - Foto: Hepta.ro

Evenimentul fără precedent a șocat întreaga lume și a pus sub semnul întrebării stabilitatea democrației americane.

Pentru a face lumină asupra circumstanțelor și responsabilităților care au dus la acest asalt, Camera Reprezentanților a înființat o comisie specială de anchetă, formată din șapte democrați și doi republicani. 

Trei infracțiuni grave

După 18 luni de investigații, audieri și colectare de dovezi, comisia și-a prezentat pe 19 decembrie 2022 raportul final, care conține opt capitole și peste o mie de pagini.

Concluziile raportului sunt devastatoare pentru Donald Trump și pentru unii dintre apropiații săi. 

Comisia recomandă Departamentului de Justiție să-l pună sub acuzare pe fostul președinte pentru trei infracțiuni grave:

  • incitare la insurecție;
  • obstrucționarea unei proceduri oficiale; 
  • complot împotriva statului american; 

De asemenea, comisia sugerează ca lui Trump să i se interzică posibilitatea de a mai candida pentru o funcție publică în Statele Unite.

Raportul arată că fostul președinte a orchestrat o campanie sistematică de dezinformare și manipulare a electoratului său, susținând, fără dovezi, că alegerile au fost furate printr-o fraudă masivă. 

De asemenea, raportul dezvăluie că Trump a exercitat presiuni asupra unor oficiali ai birourilor electorale pentru a inversa rezultatul scrutinului în state-cheie. 

Mai mult, documentul acuză că Trump a instigat la violență în fața susținătorilor săi, care au participat la mitingul din 6 ianuarie, cerându-le să meargă la Capitoliu și să „lupte ca niște nebuni” pentru a salva America.

700 de persoane arestate

Raportul mai menționează și rolul unor persoane din anturajul lui Trump, cum ar fi fostul consilier Steve Bannon, fostul avocat Rudy Giuliani sau activistul Roger Stone, care au contribuit la răspândirea teoriilor conspiraționiste și la mobilizarea protestatarilor. De asemenea, documentul critică lipsa de reacție a lui Trump în timp ce asaltul era în desfășurare, precum și refuzul său de a-și condamna partizanii violenți.

Până în prezent, peste 700 de persoane au fost arestate și inculpate în legătură cu asaltul din 6 ianuarie, dar niciun lider politic nu a fost tras la răspundere.

Donald Trump este unul dintre cei mai controversați președinți din istoria SUA. După ce a pierdut alegerile din 2020 în fața lui Joe Biden, el a refuzat să recunoască înfrângerea și a susținut că a fost victima unei fraude electorale masive. 

US House officially petitions Pence to remove Trum
PARTENERI. O vreme Trump și Pence au colaborat, dar după înfrângerea în alegeri, ultimul nu a mai susținut planurile de contestare a alegerilor - Foto: Hepta.ro

Acest lucru a dus la un atac violent asupra Capitoliului de către susținătorii săi, care au încercat să împiedice certificarea rezultatelor.

Opoziția internă

Trump și-a anunțat oficial intenția de a candida din nou la președinție în 2024. El are încă o bază de fani loiali și entuziaști, care-l consideră liderul de necontestat al Partidului Republican. 

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos publicat în februarie 2023, Trump a primit sprijinul din partea a 43% dintre republicanii înregistrați, în timp ce cel mai apropiat rival al său, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a avut 31%. 

Trump mai are și avantajul popularității sale, al marilor sume de bani pe care le-a strâns pentru finanțarea campaniei și al influenței asupra mass-media.

Cu toate acestea, Trump se confruntă și cu numeroase provocări și riscuri, dacă vrea să revină la Casa Albă. 

În primul rând, el este subiectul unor anchete multiple, atât la nivel federal, cât și la nivel statal, care îl vizează pe el sau afacerile sale. 

De exemplu, este investigat pentru posibile infracțiuni fiscale, bancare sau electorale de către procurorii din New York și cei din Georgia. 

Dacă aceste anchete vor duce la acuzații penale sau civile împotriva lui Trump sau a colaboratorilor săi, acest lucru ar putea afecta grav imaginea și credibilitatea sa.

În al doilea rând, Trump se confruntă cu o opoziție internă din partea unor republicani moderați, care îl consideră responsabil pentru pierderea alegerilor din 2020 și pentru divizarea partidului. 

Cea mai vocală dintre ei este Liz Cheney, fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney și co-președinta comisiei parlamentare de anchetă care-l acuză pe Trump de implicare în tentativa de lovitură de stat din 6 ianuarie 2021. 

Cheney nu exclude nici ea să candideze la președinție în 2024 și are sprijinul unor lideri republicani importanți, cum ar fi Mitch McConnell.

US House Select Committee to Investigate the Janua
INVESTIGAȚIE. Liz Cheney, membră în Camera Reprezentanților în anul 2021, a fost cea care a condus comisia care l-a anchetat pe Donald Trump. Și-a atras ura republicanilor. Aceștia n-au mai susținut-o și își pierde locul de parlamentar - Foto: Hepta.ro

În al treilea rând, Trump se confruntă cu o situație politică și socială diferită față de cea din 2016 sau 2020. După pandemia de COVID-19, criza economică și mișcările sociale pentru drepturile civile, alegătorii americani ar putea fi mai interesați de soluții pragmatice și constructive decât de retorica populistă și incendiară a lui Trump. 

De asemenea, democrații au un avantaj demografic în fața republicanilor, având mai mult sprijin în rândul minorităților etnice, al tinerilor și al femeilor. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇