Ieșirea din scenă a Gabrielei Firea. Nicușor Dan își consolidează puterea și pleacă după banii primarilor de sector

Victoria zdrobitoare a actualului primar al Bucureștiului pune capăt influenței politice a senatoarei PSD, care va pleca în exil la Bruxelles. De asemenea, edilul a anunțat că vrea sprijinul locuitorilor Capitalei pentru a reforma întreaga administrație a orașului.
Ieșirea din scenă a Gabrielei Firea. Nicușor Dan își consolidează puterea și pleacă după banii primarilor de sector

Unul dintre cele mai surprinzătoare rezultate de la alegerile locale a fost diferența uriaşă dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea din confruntarea electorală pentru București.

Pentru a-l bate pe primarul în funcție, candidata PSD avea nevoie de toate voturile lui Piedone, plus cele ale lui Burduja, ca să obțină un avans de două procente. Practic, imposibil.

Întreaga poveste că a pierdut din cauza populistului Piedone a fost una care nu a avut niciun fel de corespondență în realitate.

Niciun sondaj de la București, nici cele realizate cu imparțialitate, nu au reușit să indice zdrobitoarea victorie a lui Nicușor Dan.

În seara asta, mai fericit decât primarul în funcție, care a reușit să-și păstreze mandatul, a fost Marcel Ciolacu, liderul PSD, care a scăpat de presiunea exercitată asupra sa de Gabriela Firea și aliatul ei, baronul de Olt Paul Stănescu.

Marcel Ciolacu, în urma rezultatului dezastruos obținut de competitoarea lui din interiorul partidului, va avea ocazia să reunifice facțiunile din PSD sub conducerea sa și să se gândească serios la candidatura pentru Palatul Cotroceni.

BUCURESTI - ALEGERI 2024 - EXIT-POLL - PSD - 9 IUN
SENTIMENTE. Bucuria din sufletul lui Marcel Ciolacu i se oglindește pe figură, în timp ce o tragedie se citește în privirea Gabrielei Firea – Foto: George Călin/ Inquam Photos

Ziua de 9 iunie a reprezentat ieșirea din prima linie a politicii românești a Gabrielei Firea, o figură dominantă și cu o puternică influență asupra social-democraților în ultimul deceniu.

ADVERTISING

Cel mai probabil, va pleca în exil la Bruxelles, fiind pe o poziție foarte bună pe lista PSD-PNL pentru europarlamentare.

Un obstacol de netrecut

„Știți că nu am o părere bună despre cifrele prezentate de exit-poll”, a fost prima declarație a Gabrielei Firea, după aflarea rezultatelor sondajelor realizate la ieșirea de la urne.

„Data trecută, în 2020, la exit-poll a fost dată o diferență de 10 puncte procentuale și nu a fost decât una de patru”, a mai declarat ea.

Dar figura fostei jurnaliste a Antenei 1 spunea totul. Ochii îi înotau în lacrimi, iar zâmbetul forțat ascundea o furie greu de controlat.

După înfrângerea din 2020, Gabriela Firea și-a dorit cu disperare revanșa. A considerat că popularitatea ei și forța PSD o vor ajuta să revină în fotoliul de primar al Bucureștiului, dar a calculat greșit.

Lovitura fatală pentru candidatura Gabrielei Firea a fost implicarea ei și a apropiaților în scandalul azilelor groazei, investigația de presă în care a fost prezentată o rețea de așa zise centre de îngrijire a bătrânilor în care aceștia erau lăsați de izbeliște, nu aveau acces la hrană, igienă și tratament medical.

Mai mult, li se furau pensiile, dar și proprietățile, fiind convinși să semneze acte de vânzare-cumpărare cu membri ai rețelei.

Mai multe persoane din anturajul Gabrielei Firea au fost audiate de procurori, ea fiind la acea vreme ministru al Familiei.

O imensă justificare

Nu e clar dacă în mod voit nu a luat în calcul impactul anchetei de presă, urmată de o investigație a procurorilor, nedefinitivată încă, sau chiar nu a realizat că ștampila pusă de opinia publică de vinovăție cel puțin morală pentru cele întâmplate va fi greu de șters.

Mai mult, senatoarea PSD a fost implicată, din poziția de manager de campanie, și în deraierea candidaturii comune la București, cea a medicului Cătălin Cârstoiu.

Lăsând la o parte bâlbâielile lui Ciolacu și Ciucă, unele care i-au costat pierderea votului politic din Capitală, ceea ce nu e puțin lucru, Gabriela Firea a făcut tot posibilul ca să se reîntoarcă în poziția de candidată la primărie, deși, inițial, partidul n-o nominalizase.

Domnul Ciolacu a zis să numărăm voturile și să stăm în secții până se semnează ultimele procese verbale. Hai să comentăm după ce avem scorul real, în urma numărării buletinelor de vot

Gabriela Firea, candidata PSD la Primăria București

Dar Gabriela Firea a pierdut, în principal, pentru că întreaga ei campanie a fost o imensă justificare. 

A fost obligată să explice eșecul companiilor municipale, să explice de ce nu a reușit să rezolve problema infrastructurii sau de ce Bucureștiul, la sfârșitul mandatului ei, era un oraș în faliment.

Din această poziție a fost greu să capteze atenția alegătorilor, în plus, a făcut presiuni pe conducerea PSD să negocieze retragerea lui Popescu Piedone, pentru că lua voturi din bazinul ei electoral.

Cum se schimbă o țeavă

Înfrângerea s-a datorat modului în care e percepută de o mare parte din bucureșteni. 

Să amintim că Nicușor Dan nu a fost un primar popular în prima jumătate a mandatului său. 

A avut probleme mari cu asigurarea căldurii și apei calde într-un oraș cu grave probleme de infrastructură.

E primul care a decis să rezolve ceva, după mai bine de trei decenii și a început să schimbe țevi. Dar cel mai important lucru, din perspectivă politică, e că a reușit să comunice despre lucrări și cea mai mare parte dintre votanți l-au susținut.

NicusorDanPrimarAlegeriInquam
REFERENDUM. Prin votul din data de 9 iunie, Nicușor Dan și-a consolidat puterea politică pe care a anunțat că vrea s-o folosească pentru a reforma administrația orașului - Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

„Niciodată alegerile nu sunt câștigate de către politicieni, alegerile sunt câștigate de comunități. Azi am avut în București o uriașă comunitate care şi-a dorit onestitate în funcția publică, instituții care să lucreze pentru oameni, care şi-a dorit dreptate. Vă mărturisesc că sunt copleșit de responsabilitatea pe care mi-o dați şi de speranțele pe care le puneți în noi”, a declarat Nicușor Dan, la scurt timp după ce a aflat că a câștigat un nou mandat.

Cale spre majoritate în Consiliu

Dar actualul primar a mai realizat ceva. A obținut posibilitatea să negocieze o majoritate pentru Consiliul General al orașului, acolo unde Alianța Dreapta Unită a obținut o victorie surpriză, învingând PSD și PNL, partide care au candidat separat.

Sunt câteva lucruri pentru care în seara asta e momentul cel mai bun să le spunem. Sunt câteva mecanisme care de ani de zile au blocat dezvoltarea Bucureștiului și care țin de relația între București și autorități centrale și vor urma următoarele lucruri: cu aprobarea Consiliului General, voi declanșa un referendum local, pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector.

Nicușor Dan, primar București

Astfel, ADU are 30% din voturile bucureștenilor, iar o asociere cu liberalii - 13 procente și Reper - 7% - poate duce la formarea unei majorități care să-i permită continuarea proiectelor.

Gabriela Firea nu va mai reuși să revină într-o cursă politică majoră, iar în patru ani, orașul se va schimba și mai mult sub actuala administrație. 

Cu un sistem de vot într-un singur tur, după obținerea unui al doilea mandat, un primar e și mai greu de dat jos dacă își face, cât de cât, treaba față de cetățeni și nu e implicat în scandaluri majore de corupție.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇