Ierbar de octombrie cu buruieni mustind de brumă

Ierbar de octombrie cu buruieni mustind de brumă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

• 60% dintre români cred că demiterea guvernului condus de Florin Cîțu prin moțiune de cenzură e un lucru bun. Surprinzător, din cei 60% care consideră demiterea lui Florin Cîțu un lucru bun, 32% reprezintă electorat PNL.

PNL insistă ca Florin Cîțu să fie nominalizat pentru Palatul Victoria și nu prea are chef de negocieri cu desemnatul Dacian Cioloș. PNL este un partid blocat în proiectul Iohannis-Cîțu.

Poate că #echipafostăcâștigătoare nu va reveni la sentimente mai bune decât dacă un guvern minoritar USR va trece prin Parlament cu sprijinul PSD, cu misia să vedem primăvara cu o pandemie acceptabilă. Să lași PNL fără guvernare, pardon, fără PNDL 3 este ca și cum ai scoate din seră un palmier și l-ai pune în zăpadă, în plină iarnă.

• Cine-a pus rahat pe clanță? Cîțu, prin demiterea lui Stelian Ion sau USR, care a mers la moțiune de cenzură? Până la desemnarea intempestivă a lui Cioloș, fiecare a zis că ălălalt pute și n-are hârtie igienică la purtător.

ADVERTISING

Acum Dacian Cioloș a devenit brusc mai mult decât responsabil, a trecut de faza asta puturoasă și a intrat în faza responsabilității guvernării. Ambii doi am pus rahat pe clanță și ne-am mânjit degetele, pare a-i spune dumnealui lui Florin Cîțu, acum hai să ne strângem palmele și să plecăm împreună la drum.

Din poza ofuscată a premierului demis și interimar rezultă că dumnealor PNL nu vor să-și șteargă degetele înainte de strângerea de mână împăciuitoare, cum a făcut USR, deși fiecare trebuie să curețe mizeria lui, nu pe a celuilalt.

• Am vrut să-mi iau un papagal, ar fi spus domnul Iohannis domnului Pahonțu într-o plimbare prin verdeața Cotrocenilor, dar nu mai am nevoie, îl am pe Florin. Pentru că Florin Cîțu a preluat mot-a-mot discursul prezidențial: dacă ați făcut majoritate și mi-ați dat năzdrăvanul afară de la Victoria, faceți și acum majoritate, a glăsuit președintele nominalizându-l pe Cioloș.

Ne vedem și ne auzim după ce discutați cu PSD și AUR, a glăsuit războinic a doua zi Florin Cîțu către Cioloș. Oamenii cu idei puține și fixe sunt periculoși, a zis Murphy. Iar crescătorii de papagali știu foarte bine că păsările, chiar de învață pe de rost cuvinte și propoziții, nu pot face o alcătuire coerentă după ciocul lor.

De aceea, domnul Cioloș ar trebui să-l pună pe domnul Macron să sune la domnul Iohannis, ca președintele să tragă de sfoara legată de picioarele papagalului.

• Cine crede că PNRR este gâsca cu ouăle de aur trebuie trimis la școala primară a devalizatorilor de bani publici pentru că e repetent. Nu numai că în planul de redresare banii sunt la fel de greu de dijmuit în propriul buzunar ca și celelalte fonduri europene, dar mai sunt și condiționați de termene și reforme.

Și ca să avem și bomboană pe colivă, Parchetul European a intrat în pâine și are deja 300 de dosare în lucru. Dacă aleșii PNL cred că PNRR este borcanul cu miere, ar trebui să se gândească de două ori dacă nu sunt alergici la veninul de albine și la faptul că mulți dintre ei riscă să intre în șoc anafilactic dacă le mai curg mult balele după paraii ăștia.

Asta ca să priceapă și #echipademolatoare cum stau lucrurile și să nu se mai cramponeze papagalicește de frazele domnului Iohannis, pentru simplul fapt că lumina vine de la UE, nu de la Cotroceni.

• Dan Popa, jurnalist: Dacă Cioloș va observa că nu poate forma o majoritate care să-i susțină Guvernul, el ar mai putea avea un alt as în mânecă: ar putea propune alcătuirea unui guvern de tehnocrați, pentru a putea depăși greutățile iernii și, odată depășit acest obstacol, să organizeze alegeri anticipate. În acest caz, atât Iohannis, cât și Cîțu, ar fi șah-mat.

Varianta domnului Dan Popa poate fi corectă și ar fi ciumă pentru PNL. Eu să fiu Dacian Cioloș pe varianta asta aș merge fără milă de mama politică a domnului Cîțu.

Nu mai este nevoie de suspendarea președintelui, deși cred că PSD nu s-ar putea abține să nu bubuie mingea ridicată la fileu. Iar #PNLcâștigătordecenuștim va intra în fibrilații și n-am știre că la Cotroceni s-ar pune de vreun spital modular pentru tratamentul unei asemenea boli.

• Acum vorbind mai în glumă, dacă așa zisa stângă a eșichierului politic – degeaba încearcă domnul Dîncu să ne convingă că ditamai PSD este un soi de partid conservator, că nu prinde, dacă virgulă comunismul este un curent extremist de stânga și PSD este moștenitorul și continuatorul său, vorbim doar ca să lansăm fumigene ideologice – s-a mai curățat de  dragnozauri și codrinozauri, a sosit vremea ca și dreapta să facă ceva aidoma.

Ca atare, o lungă și chinuitoare opoziție a PNL scăpat de Iohannis și făra PNDL 3 este în mod cert benefică pentru noi toți, ăi 60% care credem că demiterea lui Cîțu este un lucru bun.

• Concluzie firească ce nu mai trebuie demonstrată: dacă domnul președinte își ține în brațe pasărea Cîțu înseamnă că face parte din cei 40% care cred că demiterea insului prin moțiune de cenzură a fost un lucru negativ.

Întrebare nesimțită, dar chinuitoare: asta înseamnă că președintele este din punct de vedere al capacității politice la 40% din potențial și de aia ia deciziile pe care le ia? Dacă din zece ani de mandat președintele mai are încă trei, cam asta ar fi concluzia…

• Având în vedere că 32% dintre cei ce cred că e bine că a picat Cîțu sunt susținători PNL se întrevede când deschidem ușa asta o mulțime de oameni care ar putea merge alături de Ludovic Orban, dacă proaspătul demisionat din șefia Camerei Deputaților va vrea să croiască alt steag galben.

Din această perspectivă situația pentru domnul Iohannis este groaznică: după pensionare va avea la dispoziție un partid la fel de mic ca și domnul Băsescu, adică va fi șef peste mai nimic și va ajunge europarlamentar. Ce să facem, asta e soarta președinților de după al doilea mandat.

• Dacă domnul Orban face o atare formațiune, e limpede că BNR va fugi pe orbita planetară, iar domnul Cîțu se va uita la dumneaei cu luneta. Ceea ce nu-i chiar un lucru rău. Pentru că una e să spui ciudățenii, alta e să ameninți lumea că vei plafona prețul la energie numai dacă vei fi ales tu prim-ministru.

Deoarece sondajul a fost făcut înainte de șantajul ăsta, cred că dacă s-ar face altul, domnul Cîțu ar scădea la încredere dincolo de pragul de intrare în Parlament.

Întrebarea e simplă: la fel ar scădea și capacitatea politică a domnului președinte? Dacă Cioloș va face un guvern minoritar ce va trece prin Parlament după scenariul domnului Popa, asta se va întâmpla în mod cert.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇