Potrivit unui sondaj recent, aproape jumătate dintre români consideră că regimul comunist a fost un lucru bun pentru țară. Cel puțin 15% l-ar alege pe Ceaușescu președinte. De ce?
Egoismul exacerbat, invidia, atitudinea revanșardă, oportunismul, lipsa de empatie și de solidaritate nu au dispărut niciodată din România postcomunistă. Minoritățile de orice fel sunt „tolerate“, iar nu integrate în trunchiul majorității. Rromii sunt „o problemă și o amenințare“.
Doar doi din zece români ar accepta să aibă în familie sau printre prieteni persoane de altă etnie, arată un sondaj de opinie realizat la comanda Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ privind percepţia Holocaustului din România şi a relaţiilor interetnice.
Doar 12% dintre români sunt favorabili acordării drepturilor persoanelor LGBT, iar 62% consideră că „trebuie întărit prin lege rolul familiei tradiționale“ (sondaj Avangarde 2022).
Alungarea investitorilor străini pentru ca securiștii să-și împartă prada
Vrajba din societatea românească nu a dispărut nici după ce, în urmă cu 34 de ani, muncitorii de la IMGB au scandat sloganurile „Noi muncim, nu gândim!“ și „Intelectualii afară din țară!“, nici după ce manifestația din Piața Universității a fost reprimată cu o violență feroce, nici după ce în timpul mineriadei din 13-15 iunie minerii din Valea Jiului, conduși de securiștii infiltrați printre ortaci, au devastat sediile partidelor istorice, ale presei independente și au făcut victime în rândul populației Bucureștiului.
Efectul mineriadei a fost și acela de a descuraja investitorii străini care nu puteau deschide o afacere într-o țară bântuită de violență, de dictatura gloatei promovată de Ion Iliescu.
Întrebarea care se pune este dacă nu cumva mineriada din iunie 1990 a avut tocmai scopul de a descuraja investitorii străini pentru a lăsa cale liberă fostei Securități și nomenclaturii PCR de a căpușa industria energofagă.
La puțin timp după mineriadă, Departamentul de Stat al SUA anunța că „acțiunile autorizate de președintele Iliescu și guvernul său au lovit în inima democrației române“.
Câteva milioane de români l-ar alege pe Ceaușescu președinte
Toate sondajele de opinie din ultimii ani arată că aproape jumătate dintre români cred că era mai bine în timpul comunismului. Mulți dintre respondenți purtau atunci cravata roșie de pionier și nu au resimțit în aceeași măsură foamea și mai ales frica pe care le-au trăit părinții lor.
Alții nici nu se născuseră, astfel că nu pot aprecia acum teroarea regimului totalitar. Dar cum rămâne cu ceilalți, acum în cea mai mare parte pensionari?
Un sondaj INSCOP din decembrie 2023 arată că 48% dintre români consideră că regimul comunist a fost un lucru bun pentru România, iar 64,3% au o părere bună despre Nicolae Ceaușescu. Dar și mai îngrijorător este faptul că sondajele din ultimii ani arată că între 15 și 17% dintre români l-ar alege pe Ceaușescu președinte.
Pe ce lume trăim? Cum putem să uităm rațiile din ultimii ani ai comunismului, când o persoană avea dreptul la 100 de grame de unt pe lună, un litru de ulei, un kilogram de făină, un kilogram de zahăr?
Cum putem să uităm că Securitatea era prezentă în casele noastre, iar în unele cazuri, prin șantaj, se ajunsese până acolo încât copiii își turnau părinții, frații își turnau frații, prietenii își turnau prietenii?
Cum putem să uităm că peste un milion de români din elita politică, intelectuală, ierarhi ai Bisericii, țăranii înstăriți au înfundat închisorile comuniste și mulți dintre ei nu s-au mai întors acasă?
Cine nu a auzit măcar o dată că, dacă nu era Ceaușescu, nu am fi avut în veci metrou în București? Sau că nu ar fi fost construite atâtea blocuri? Sau că nu ar fi putut să meargă tot românul în concediu la mare?
Mitologizarea comunismului este și efectul debranșării memoriei, dar și al unei clase politice care nu a reușit în 34 de ani să se maturizeze ideologic, să se despartă de trecutul vinovat. Nu mă refer aici doar la PSD, chiar dacă partidul născut și botezat de Iliescu este vârful de lance al recuperării unor boli din regimul comunist.
Reproduc o diagnoză memorabilă a lui Corneliu Coposu: „Blestemul României ar fi ca și după 20-25 de ani, FSN să se afle și la stânga și la dreapta eșichierului politic“. Coalițiile politice contra naturii, ca și cea de azi dintre PSD și PNL, îi dau dreptate întru totul Seniorului.