Din două oale sparte nu poți face una întreagă

Din două oale sparte nu poți face una întreagă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La școală, aritmetica ne-a învățat din clasele primare că 1+1=2. Actuala coaliție PSD + PNL se străduie să ne demonstreze că 1+1˃2, când în realitatea politică a anului trecut au reușit să demonstreze că 1+1˂1.

Logica, cea învățată la școală, ne îndemna să credem că bulucul de miniștri din cele două partide pe posturile existente va duce la formarea unei garnituri mai bune decât cea ce putea fi alcătuită de un singur partid. Logica asta n-a ținut cont de realitate: dacă ai atleți care aleargă mia de metri în zece minute, grămada lor va alerga mia de metri tot în zece minute, în cel mai bun caz, nu în trei minute și douăzeci, cum ar trebui. Pe limbaj fotbalistic, Edi Iordănescu poate face trei naționale cu jucători de nota 5 și ele vor juca fiecare de maxim nota 5, nu de mai mult.

Uite, din cauza asta am fost de la bun început împotriva marii alianțe, de frica de a nu fi amestcată în dulceața asta prezidențială o cană de borhot partinic. Când colo, să-mi fie iertată comparația, am avut parte de un butoi de borhot în care au fost amestecate promoțional doar câteva linguri de compot prezidențial.

ADVERTISING

În plus, pentru ca să existe cea mai mică șansă ca 1+1˃1 era musai ca toți caii ologi și toate vulpile turbate din partide să fie sau potcoviți sau vaccinate. Ceea ce nu s-a întâmplat, dimpotrivă, în PNL au ieșit la suprafață toți șchiopii și ciungii politici.

Zicea un prieten că PSD + PNL ≠ PNRR, adică cele două partide s-au adunat ca să se împreune taman ca prevederile din PNRR să nu se întâmple. Argumenta amicul că de aceea a fost pus la muncă domnul Budăi, cu bunicuțele și cu buneii lui, ca reforma pensiilor să nu se întâmple sau să se întâmple strâmb, cum tocmai s-a întâmplat. Este posibil, dar în plus cred că lacrimile de crocodil pentru pensiile speciale ale ministrului ascund o teamă, o foarte mare teamă: aceea că dacă magistrații nu vor rămâne cu pensiile speciale uriașe, viitorii membri de partid devoalați de DNA nu vor mai avea parte de îngăduință la procese din partea judecătorilor.

Adicătelea pensii cinstite înseamnă pe viitor magistrați ceva mai puțin dependenți, deci politicieni cu palme arse la contactul cu butoanele ce vor să manevreze jusiția, lucru cu care amicul meu nu e de acord pentru că i se pare că merg prea departe cu ipotezele.

Orice iliberal care se îmbracă în blană de oaie este devoalat ușor pentru că nu mănâncă grăunțe, nu dă lapte și latră la lună. Asta s-a întâmplatși cu ordonanța pe energie, cea făcută, desfăcută, refăcută și în final cusută cu ață albă de cuplul Nicu&Marcel. Sincer să fiu, bunica cârpea pantalonii bunicului cu pricepere, nu rămâneau în urmă găuri ca în ordonanța guvernului, prin care să se strecoare băieții deștepți din energie cu sacii de euroi la purtător.

În rest, în afara behăielilor de la pensii și a bulebășelii pe temele energetice – asta cu taxa OMV de acum tot la capitolul ăsta intră – nu s-a întâmplat nimic important în politica anului trecut.

Un ministru al apărării care a găvărit sociologie putinistă în locul limbajului de lemn oficial a fost doar o pată de culoare.

O inexistentă ministră precum Gabi Firea nici măcar n-a putut scoate în evidență înexistența ministerului.

Bulucul penelist la plagiate care a ținut capul de afiș luni bune ne-a arătat că cine nu știe o limbă străină, precum doamna Veorica, și citește de pe foi n-are cum produce idei, ci le fură sau le înghite nemestecate, ca să le aplice de-a brambura, în defolosul național.

Un ministru al agriculturii care a făcut prăpăd de bine fermierilor a plecat puțin la DNA ca să învețe să nu mai aranjeze concursuri. Omul ar fi trebuit să știe că nu e bine să dai astfel de furaje rumegătorilor din partid pentru că sunt interzise de lege. Oricum, bine că a aflat și ar face mișto să spună asta și altora.

În locul lui avem un cavaler fără de prihană ceaușistă care se bate cu cormoranii mai abitir ca ministrul ungur al mediului cu urșii carpatini.

Pe cine avem ministru al economiei am uitat și mă întreb dacă chiar avem pe cineva sau cel ce iese pe la microfoane să debiteze platitudini nu e cumva vreo sosie.

În fine, numai cu Boloș, Grindeanu și Rafila nu se poate face primăvară PNRR. Cu puțin bine nu se poate croi binele general.

Cât despre Schengen, am arătat că la politică externă stăm tot ca la film: melcii austrieci aleargă mai repede decât îi pot culege domnul Bode sau domnul Iohannis.

Amicul meu zicea că 1+1=2 este o afirmație corectă doar dacă avem 1 unde scriem 1. Băi băiatule, mi-a zis, ˂1 + oricâți ˂1 tot ˂1 face. Nu pot să-l contrazic.

Mi-a mai zis că iliberalismul care riscă să ne lase fără 3 miliarde de euro din PNRR din cauza submediocrității și neputinței politicienilor noștri a crescut de când cu marea coaliție PSD+PNL mai ditai ca aluatul de cozonac la căldură. Pentru că iliberalismul nu este altceva decât o stare a unor politicieni mediocri ce vor să adune mai multă putere politică decăt au dreptul, decât li se cuvine.

Norocul nostru este că domnii aceștia ce ne conduc nu se pricep la economie, oricât ar vorbi domnul Cîțu pe tema asta și de aceea economia face ce știe ea: crește bucata ei gri dar o crește implicit și pe aia albă.

Cât despre rotativă, să auzim numai de bine, bilele de rulment scârțâie dacă nu sunt sfere oriunde în carcasa rulmentului, sus sau jos, totuna. Un rulment ruginit blochează roata iar dacă pui în locul lui alt rulment rugnit, roata nu se deblochează, ci troncăne ca glasul roților de tren pe șinele noastre cu viteze limitate.

În rest, lupta coaliției cu 3,14 bruxelez, cel ce hodâcăie roțile trenului guvernamental pe șinele realității, va continua. Soldățeii partidelor stau în tranșee și se pregătesc de apărare, își ține fiecare bucata lui de putere necinstită în raniță și visează că este un soi de Viktor Orban care, călare pe șmechereală, dă cu tifla UE și statului de drept.

Politicienii ăștia știu că sunt împotriva mersului cinstit spre înainte pentru că mersul ăsta nu rezonează cu turta lor. Dar nu înțeleg sau se fac că nu pricep că miniștrii actualului guvern sunt, vorba poetului, cei ce cară al politicii decor și vor fi uitați la final de mandat, de PNRR, de vot. Dar pentru ei asta nu contează, tot ce vor este să ajungă cumva la un nou mandat în care ˂1 + ˂1 = 0, dacă asta le conservă privilegiile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇