De ce Putin nu-l poate elimina pe Prigojin? Cum se destramă autoritatea președintelui

În Rusia continuă manifestațiile de susținere pentru Grupul Wagner fără ca autoritățile să intervină în mod brutal, cum o făceau la protestele la adresa războiului sau ale Opoziției politice. Șeful mercenarilor se plimbă liber între Moscova și Sankt Petersburg, confirmând că a negociat din nou cu trimișii lui Putin la începutul lunii. De asemenea, reprezentanții de la Kremlin au spus că președintele Rusiei s-a întâlnit cu Prigojin și comandanții Wagner, la cinci zile după revolta militară.
De ce Putin nu-l poate elimina pe Prigojin? Cum se destramă autoritatea președintelui
  • Înțelegerea care a pus capăt rebeliunii nu a fost respectată de niciuna din părțile implicate. Șoigu și Gherasimov sunt încă la conducerea armatei, Prigojin se plimbă liber între Moscova și Sankt Petersburg.
  • Vladimir Putin nu ia nicio măsură împotriva lui Prigojin și a celor care l-au susținut în acțiunea de forță, iar popularitatea șefului Wagner continuă să crească în detrimentul liderului de la Kremlin.
  • Moscova, în urma rebeliunii militare, a pierdut cel mai bine antrenat corp de armată.
  • Șeful Wagner îi transmite liderului de la Moscova că deține o serie de informații sensibile, dovezi și documente, care pot dinamita regimul de la Kremlin.
  • Prigojin continuă să ducă o campanie de construire a unei alternative de conducere a Rusiei fără Vladimir Putin.

Au trecut două săptămâni de la rebeliunea militară condusă de Evgheni Prigojin, iar pierderea de autoritate a regimului Putin e tot mai vizibilă.

Avansul trupelor Wagner s-a oprit la 200 de kilometri sud de Moscova și, deși n-au existat confruntări între mercenari și forțele de ordine, o bombă invizibilă, tăcută și neletală a explodat în interiorul sistemului de putere de la Kremlin.

ADVERTISING

Înțelegerea dintre Putin și Prigojin, arbitrată de Lukașenko, prevedea ca o parte din mercenari, în jur de 8.000, să se stabilească într-o bază militară din Belarus, însuși Prigojin să se retragă acolo, iar o altă parte dintre „muzicanți”, cum sunt porecliți în Rusia, să intre în subordinea Ministerului Apărării.

La schimb, Putin trebuia să-i demită pe cei doi comandanți ai forțelor militare ruse - Serghei Șoigu, ministrul Apărării, și Valeri Gherasimov, șeful de Stat Major și comandantul forțelor ruse din Ucraina.

Înțelegerea nu a fost respectată de niciuna din părțile implicate.

Șoigu și Gherasimov sunt încă la conducerea armatei, Prigojin se plimbă liber între Moscova și Sankt Petersburg, anunțând că și-a recuperat banii și bunurile confiscate de FSB în timpul rebeliunii, iar Putin se plimbă și el, mai puțin liber, între nehotărâre și neputință.

Wagner group fighters on street in Rostov-on-Don
ROSTOV PE DON. Orașul rusesc a fost cucerit de trupele Wagner în ziua de 24 iunie, fiind sub controlul lui Prigojin pentru 24 de ore. Oamenii au ieșit pe străzi și au pactizat cu mercenarii - Foto: Hepta.ro

Nimeni din conducerea Rusiei nu mai știe cum să se comporte cu cei din Wagner din cauza indeciziei președintelui rus, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA.

Jumătate patriot, jumătate trădător

Duminică, 9 iulie, în gara Varșavski din Sankt Petersburg, Rusia, un grup de mercenari, unii răniți în luptele din Bahmut, Ucraina, s-au întâlnit cu simpatizanții lor.

La micul eveniment au venit, rapid, forțe de ordine din Rusia, dar au fost prezenți și zeci de locuitori din oraș care i-au aplaudat pe luptători, au făcut poze și le-au cerut autografe.

În aceeași zi, după manifestație, Prigojin publică pe canalul său de Telegram un mesaj audio în care le mulțumește participanților spunând: „Nu vă vom lăsa de izbeliște. Vom continua să muncim!”

Scena e reprezentativă pentru situația confuză în care se află Rusia după rebeliune.

Militari Wagner, ovaționați
VIDEO. Duminică, 9 iulie, mai mulți ruși din Sankt Petersburg au ieșit pe stradă să aplaude câțiva soldați Wagner, care au părăsit spitalul după ce s-au vindecat de rănile de pe front - Sursa: Telegram/ Evgheni Prigojin, YouTube

Pe de-o parte, Vladimir Putin nu ia nicio măsură împotriva lui Prigojin și a celor care l-au susținut în acțiunea de forță, iar, pe de altă parte, popularitatea șefului Wagner crește în detrimentul liderului de la Kremlin.

„Din cauza… lor, cea mai bine pregătită unitate militară din țara noastră a avut de suferit”, a declarat un luptător Wagner care s-a înrolat în armata Rusiei, după sfârșitul rebeliunii, citat de cotidianul Moscow Times.

Și, într-adevăr, această idee că Moscova, în urma rebeliunii militare, a pierdut cel mai bine antrenat corp de armată a fost prezentată și de mai mulți experți militari occidentali, care susțin că forțele Kremlinului sunt și mai vulnerabile după dezmembrarea Wagner.

„Dacă înainte crucea mea de fier (simbolul Grupului Wagner - n.red.) mă făcea să mă simt patriot sută la sută, acum sunt considerat jumătate patriot și jumătate trădător”, a declarat un alt militar Wagner, înrolat în armata Rusiei, conform sursei citate.

Atitudinea „bipolară” e extrem de răspândită în societatea rusă, ce pare că a cuprins și conducerea de la Kremlin.

Dovada că Wagner este o creație a lui Putin

De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute, pe canalele de Telegram din Rusia a fost distribuit un document, datat 1 mai 2014, în care erau trecute obligațiile Grupului Wagner în ce privește conflictul din Ucraina.

Declarația era semnată de Evgheni Prigojin și de Dmitri Utkin, un ofițer al armatei ruse, membru GRU, agenția de informații militare.

DocumentWagnerRusia

Documentul e important pentru că demonstrează ceea ce se bănuia demult: că „omuleții verzi”, adică soldații implicați în luptele din Donbas în urmă cu nouă ani, se aflau în solda armatei ruse și acționau la ordinul lui Putin. 

În niciun caz nu erau trupe de partizani, formate din membrii minorității ruse din Ucraina, cum susținea Kremlinul la acea vreme.

Apariția documentului, care foarte probabil a fost distribuit de Evgheni Prigojin, reprezintă o amenințare pentru Putin. 

Șeful Wagner îi transmite, astfel, liderului de la Moscova că deține o serie de informații sensibile, dovezi și documente, care pot dinamita regimul de la Kremlin, expunând minciuna, dar indicând și o serie de oameni implicați în acte ilegale, corupție și crime.

Declarația publicată pe Telegram este o dovadă care poate ajuta Ucraina în procesele internaționale viitoare, atunci când va solicita despăgubiri de război Rusiei, probând că autoritățile de la Kremlin au fost implicate în atacurile din estul țării, care au avut loc, începând cu anul 2014.

Documentul e un prim semnal de amenințare la adresa lui Putin. Astfel, se înțelege ușor de ce președintelui îi e teamă să-l aresteze sau să pună la cale eliminarea lui Prigojin.

Planul Kremlinului este să-i reducă posibilitățile de comunicare cu cetățenii ruși, în mass-media din țară să nu se mai vorbească despre el și să nu se mai facă referiri la rebeliunea din 24 iunie.

Întâlnirea cu Putin

Dar dacă nu mai vorbești despre ceva nu înseamnă că dispare. Șeful Wagner nu dă niciun semn că se va retrage în Belarus, mai mult, sunt informații că acesta negociază intens cu reprezentanți ai Ministerului Apărării, dar și ai agențiilor de informații, fiind indicii că Prigojin continuă să ducă o campanie de construire a unei alternative de conducere a Rusiei fără Vladimir Putin.

„Potrivit publicației franceze Liberation, Prigojin a fost convocat la Kremlin în data de 1 iulie. Viktor Zolotov, directorul Rosvgardia, Garda Națională, și Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe, au discutat cu șeful Wagner. Reamintim că E. V. Prigojin a fost într-adevăr la Moscova, unde i-au fost restituiți banii confiscați de FSB”, se arată într-o postare pe unul din canalele de Telegram controlat de Prigojin.

Preluarea informației înseamnă, în realitate, o confirmare a ei, ceea ce sugerează că negocierile dintre Prigojin și reprezentanții lui Putin nu s-au terminat.

Mai mult de atât, reprezentanții Kremlinului au declarat că Vladimir Putin s-a întâlnit cu Prigojin și comandanții militari în data de 29 iunie, la cinci zile după revolta mercenarilor.

Russia Mutiny Attempt Security Measures
MOSCOVA. Militari ruși din Rosvgardia, pregătiți de o posibilă confruntare cu mercenarii în data de 24 iunie pentru a apăra capitala. Confruntarea n-a mai avut loc, trupele Wagner oprindu-se la 200 de kilometri de oraș, în urma unei înțelegeri cu Putin - Foto: Hepta.ro

În sală erau prezente 33 de persoane, Prigojin, însoțit de comandanții Grupului Wagner, „președintele a făcut o evaluare a acțiunii desfășurate de militarii companiei, iar reprezentanții Wagner au subliniat că îl susțin ferm pe șeful statului și pe comandantul suprem, spunând că sunt pregătiți să lupte, în continuare,  pentru țară”, a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus.

În mod vizibil, șeful Wagner se poziționează tot mai mult ca un lider al unei opoziții din interior la adresa președintelui Rusiei. 

Nu poate fi îndepărtat, nu poate fi redus la tăcere și nu poate fi îmblânzit, pentru că reprezintă interesele a cel puțin unei părți dintre actualii lideri care gravitează în jurul lui Putin, de care acesta din urmă nu se mai poate lipsi.

Pe zi ce trece, autoritatea președintelui Rusiei se diminuează, iar dinamica evenimentelor de la Moscova arată că, în curând, este posibil să aibă loc schimbări majore în structura de putere a federației.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇