De ce nu îndeamnă găvăritorii de pace Rusia la oprirea războiului?

De ce nu îndeamnă găvăritorii de pace Rusia la oprirea războiului?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A venit iarna pe frontul din Ucraina, o iarnă noroioasă care blochează acțiunile militare. Cum s-a întâmplat aceasta, cum au sărit unii să vorbească de pace negociată.

Pentru amicii teoriei pace contra teritorii nu contează că Ucraina a fost în ofensivă la sfârșitul verii și toamna. Nu contează că a eliberat Harkovul și a forțat trupele ruse să se retragă din Herson, umilință majoră aidoma retragerii din jurul Kievului din martie 2022.

Nu contează că ajutorul occidental  crește substanțial, de la sistemul Patriot la blindate de infanterie.

Nu contează că armata rusă și-a subțiat substanțial cantitatea de armament de care dispune.

ADVERTISING

Nu contează că a trecut vremea atacurilor furibunde cu peste suta de rachete de croazieră lansate zilnic asupra sistemului energetic al Ucrainei.

Nu contează că prețul gazului a scăzut la nivelul lunii august 2021, iar Rusia schelălăie cerând Europei să reia cumpărarea de gaz pravoslavnic.

Nu contează că Kremlinul s-a făcut de cacao cu amenințarea nucleară. Nu contează nimic din toată realitatea asta.

Ce contează este pacea, trebuie să încheiem rapid o pace cu rușii, indiferent de condiții, trebuie să forțăm Ucraina să negocieze o pace.

Vorbitorii de pace profită de momentul de acalmie din război ca să îndemne Ucraina la concesii. Găvăritorii aceștia vorbesc despre pacea lor, nu de aceea a Ucrainei, asta este clar.

Noi, cei de pe margine, cu interese pro-ruse, dorim pacea cu Rusia pentru noi. Ucraina? Să cedeze pretențiilor lui Putin, doar așa ne vom putea vedea liniștiți de interesele noastre politice și mai ales comerciale.

Este multă fățărnicie aici și multă orbire politică. Indivizii se fac că nu văd că amenințarea rusă nu este doar asupra Ucrainei. Se fac că nu văd că războiul pornit de Putin vrea să tulbure ordinea mondială actuală în speranța opririi expansiunii democrației.

Întrebarea este una simplă și de bun simț: de ce nu îndeamnă găvăritorii aceștia Rusia la oprirea invaziei?

Răspunsul este la fel de simplu, atât de simplu că repetarea lui a devenit banală: pentru că deocamdată Putin nu are de gând să facă pace. Nici cu teritoriile ocupate șeful de la Kremlin nu ar prea vrea o pace negociată pentru că riscă să le piardă. Și atunci, dacă așa bate vântul la Moscova, de ce tot găvărim de pace în loc să vorbim despre înarmarea Ucrainei?

O poziție un pic mai realistă are Turcia, care îi cere lui Putin să oprească focul și să vină cu un program de retragere a armatei din Ucraina pentru a putea discuta despre pace.

Un aiurit ca Orban, în schimb, încă mai crede în șansele Rusiei de a opri războiul pe actualele aliniamente și ca atare împroșcă UE cu imprecații, care nu fac altceva decât să dezvăluie greșeala strategică de poziționare a Ungariei. Ce va face honvedul dacă Ucraina va câștiga războiul, va repeta vorbele celebrului comunist judecat după revoluția din decembrie 1989: onorată instanță, am fost un dobitoc?

Domnul Macron pare că și-a revenit acceptând să trimită în Ucraina blindate ușoare, Anglia dovedește că în materie de politică externă militară linia lui Boris Johnson este continuată fără sincope. Iar ajutorul SUA este consistent și va putea schimba soarta frontului.

Ideea de a pune presiune pe Rusia și de a o împinge spre o pace negociată nu are deocamdată sorți de izbândă. Putin încă mai crede că poate ataca cu succes, încă mai crede că poate păstra ce a furat din trupul Ucrainei. Putin încă mai crede că poate da la schimb ceva din ce a cucerit în Ucraina ca să rămână cu un rest care l-ar prezenta ca victorios înaintea poporului rus.

Sunt convins că rușii știu că o ofensivă a Ucrainei, în primăvară, va fi greu de oprit și de gestionat. Nu au cu ce să se opună în afară de soldați, de aceea, au nevoie de o mobilizare masivă. Dar mobilizarea nu va putea opri atacul ucrainean, iar asta va duce la falimentul frontului, poate nu la eliberarea completă a Donbasului sau la eliberarea Crimeii, dar pentru Ucraina este vital să ajungă prin forțe proprii să elibereze tot ce rușii au ocupat în 2022.

Abia după aceea ucrainenii ar putea negocia soarta teritoriilor rămase sub ocupație rusă. Asta dacă nu vor avea o perspectivă clară că pot obține victorii pe front în eliberarea teritoriilor ocupate de ruși în 2014.

În rest, prostii propagandistice ca cele privind împărțirea Ucrainei pe model coreean sau vise inutile ca cel al unei ofensive majore ruse în primăvară nu fac decât să tulbure apele viitorului războiului.

Și să dea apă la moară pacifiștilor de salon, care nu înțeleg că soarta și pacea Europei viitoare depind de victoria ucrainenilor pe câmpul de luptă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇