Dacă n-au voie, kaput

Dacă n-au voie, kaput

Armele furnizate de occidentali nu vor fi folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus, zice Olaf Scholz. Iar Zelenski e de acord cu cancelarul german. O declarație atât de ,,corectă politic”, dar atât de falsă ca și conținut rar mi-a fost dat să aud.

Din punctul de vedere al lui Zelenski, cele patru provincii din sud-estul țării sale anexate de ruși sunt teritoriu ucrainean. Nu este nicio problemă ca ucrainenii să tragă cu obuziere și cu Hymars asupra propriului teritoriu. Nici să se plimbe cu tancurile prin el, crede Olaf Scholz, iată ce frumos nu escaladăm noi, germanii, războiul din Ucraina și nu deranjăm o linie roșie trasată după bunul plac de Kremlin, pare să spună dumnealui.

Până și rușii sunt cumva de acord că asta este o chestiunea pur teoretică, n-au dat cu nucleara când ucrainenii au atacat Sevastopolul cu drone și au bombardat o bază militară din Crimeea. Mai mult, ucrainenii atacă depozite de muniții din zona Belgorod și au trimis rachete asupra unui aeroport aflat în apropiere de Moscova. Și rușii n-au dat cu nucleara, în pofida urletelor domnului Medvedev, cel cu mintea înțesată de atâtea linii roșii.

ADVERTISING

Hai să facem un exercițiu de imaginație și să presupunem că ucrainenii îi scot pe ruși din Donbas și Zaporojie.

Asta ar însemna că trupele ucrainene ajung pe malul Mării Azov și pe granița cu Rusia. Se vor potoli atunci rușii sau vor continua bombardamentele de artilerie cel puțin ca până acum? Și ce vor face ucrainenii, vor trasa cu var granița și vor avea foarte mare grijă ca niciun glonț să nu treacă linia imaginară? Dacă vor putea lovi bateriile de artilerie rusă aflate la 130 de km sub fusta maicii Rusii, nu o vor face că așa a zis Scholz?

Războiul e război și se termină când combatanții opresc armele și armatele.

Iar linia frontului nu ține de ce trasează pe hartă cei de la Kremlin sau cei de la Berlin, ci de situația din teren. Ca atare, declarația cancelarului german este una cel puțin fără corespondență cu realitatea. Este una din inutilele ziceri germane care ostoiesc fals spiritul neamț înfricoșat de tenebrele războiului doi mondial.

Sigur că tot Occidentul are extrem de mare grijă cu livrările de armament ca Rusia să nu poată invoca asta ca motiv să folosească armele nucleare.

Cum s-a întâmplat cu rachetele Hymars care nu loveau decât la 80 de km. Acum lovesc la 150, e mai bine. Dar dacă ucrainenii se vor apropia la 100 de km de granița rusă în unele zone, vor folosi doar rachete care bat 80 de km? Sau americanii nu le vor livra pe cele cu bătaie mai mare?

Pe de altă parte, putem acuza Iranul că este un stat terorist, pentru că livrează drone și rachete rușilor, iar aceștia fac cu ele prăpăd în rândul civililor?

Nu, îl putem acuza doar că este de partea greșită a istoriei, pentru că ajută un stat invadator, îl putem acuza că are probleme cu moralitatea, creștină sau islamică, nu contează. Așa cum nu putem acuza India că ia petrol de la ruși și nu respectă embargoul european, care embargou este numai european și atât.

Dacă Ucraina ar ajunge la granița cu Rusia și șenilele unor Leoparzi ar călca cernoziomul sfânt al maicii provoslavnice, ar deveni ea, cea care a fost atacată, invadator?

Numai un bolnav mental ar crede că Ucraina se va aventura într-un război de pedepsire a Rusiei, pe propriul ei teritoriu. Nici n-ar avea mijloacele să o facă. Și atunci despre ce vorbește cancelarul german?

Eu cred că vremea mângâierilor europene pe creștetul Kremlinului a trecut. Nu acesta este mesajul ce trebuie trimis. Nu acest soi de mesaj fricos și împăciuitorist este priceput de Putin.

Apoi, germanii adună probe ca să dovedească cum Rusia a comis de crime de război, ba chiar ar dori înființarea unui tribunal internațional care să judece crimele făcute de ruși în Ucraina. Cum se lipește mesajul acesta de cel găvărit mai ieri de cancelarul german? Ca nuca în perete, ca acuzația aiuristică a lui Nehammer că prin România trec 100.000 de emigranți, nu prin Serbia, Croația, Ungaria.

Apoi, dacă s-ar ajunge la eliberarea teritoriului ucrainean în totalitate, ce garanții ne-ar putea prezenta domnul Scholz că Rusia ar veni a doua zi la masa negocierilor? Mai degrabă Putin ar cere negocieri dacă ar fi pus în postura de a pierde Donbas sau Crimeea, ca să se salveze.

Până când vom afla cum va decurge lupta, ar trebui să facem ce putem ca să înarmăm mai repede și mai consistent Ucraina. Iar discursurile politicienilor ar trebui să se axeze pe acest aspect, nu să umble brambura prin stepa rusă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇