Cum vor scoate câinele de sub pat și soluția de premier

Cum vor scoate câinele de sub pat și soluția de premier

Există un banc cu Adam, căruia Dumnezeu i-a pus-o în față pe Eva și i-a zis: “alege-ți nevasta!”. Cam așa și cu dl Iohannis când a comunicat sec că PNL și USR-PLUS vor guverna împreună, afirmație care a stârnit un lung oftat din partea liberalilor. Nu e niciun secret că nu își doreau combinația aceasta.

Se pare însă că procentele PNL, PMP și UDMR, cu minorități cu tot, nu ajung pentru o majoritate clară așa cum dorea, explicit, Ludovic Orban. Ar fi fost ideal să-i lase pe pluseriști în Opoziție alaturi de PSD și să-i acuze de fiecare data când ar încerca o acțiune comună contra guvernului. Adică în locul unei coaliții de guvernare imposibilă, să aibă o Opoziție imposibilă.

Faptul că trebuie să abandoneze acest scenariu este deja un eșec pentru liberali, deși practic guvernarea în jurul PSD este imposibilă din mai multe motive.

În primul rând e de așteptat ca, la fel ca la locale, absenteismul de teama Covid să lovească în primul rând PSD. Nici Marcel Ciolacu nu s-a străduit să mobilizeze cine știe ce electoratul, adică nu i-a dat un motiv petru care să iasă din casă cu riscurile aferente. Când e întrebat dacă e pregătit de guvernare dă din colț în colț.

ADVERTISING

De altfel, cu excepția prof. Rafila, propus pentru ministerul Sănătății, restul numelor vehiculate de PSD pentru poziții guvernamentale sunt între comic și horror.

Butonat sau din convingere, dl Ciolacu vede pentru PSD patru ani de reconstrucție în Opoziție din care să atace anul electoral complex 2024. Și cred că deja își face și rezerve de pop corn pentru guvernarea complicată care va urma.

Cum va fi împărțit concret guvernul depinde, desigur, de scorurile din 6 decembrie ale PNL și USR-PLUS. Cu cât ele vor fi mai apropiate, cu atât pretențiile pluseriștilor vor fi mai mari.

Că vor pretinde câteva ministere importante este de așteptat, dar cum se vor raporta la funcția de premier?

Dacă nu cumva vor câștiga locul I, destul de puțin probabil, eu nu cred că se pune în mod serios problema că dl Cioloș să fie desemnat, pentru că e greu ca partidul mai mic să dea premierul, pentru că dl Iohannis nu îl dorește pe dl Cioloș, pentru că liberalii nu au uitat anul 2016 și pentru că nici dl. Cioloș nu cred că arde să părăsească poziția europeană importantă de acum pentru a înfrunta crizele românești din fruntea unui guvern care va fi o șerpărie de orgolii, interese, aversiuni, totul condimentat, nu mă îndoiesc, cu multe răcnete.

Deci premierul probabil va fi liberal. Cine? PNL merge cu dl Orban, dar dacă scorul USR-PLUS va fi mare, este posibil ca pentru actualul premier să fie greu să-și păstreze scaunul, oricât de bine controlează acum partidul.

Dacă USR-PLUS va scoate un scor mare, capul premierului Orban ar fi trofeul pe care electoratul alianței l-ar primi pentru a accepta tot un premier liberal.

PNL ar avea o varianta ideală, în opinia mea, care ar închide gura oricărui cârcotaș, un om care chiar cred că ar fi apt să refomeze Romania: Ilie Bolojan.

Chiar dacă puțini sunt dispuși să o spună direct, mulți gândesc la fel chiar în PNL și în USR-PLUS. Dar cum dl Iohannis se pare că nu-l înghite pe dl Bolojan, o variantă despre care se vorbește destul de mult ar fi ministrul Ciucă.

Rămâne de văzut dacă în coaliția de guvernare își vor găsi loc PMP și UDMR. Logic ar fi ca dl Iohannis să-și dorească o coaliție cât mai largă, dacă dorește mari reforme și mai ales o reformă constituțională. În plus, este în interesul liberalilor să își mărească cumva forță prin includerea în guvern a aliaților proprii, inclusiv de familie politică europeană.

Dar asta știe și USR-PLUS, deci s-ar putea opune, dacă va avea forța să o facă.

Marile pericole pe care eu le văd în strania coaliție care urmează sunt pe două coordonate majore. Partea liberală nu cred că va fi dispusă la reformă, dacă premier nu va fi Ilie Bolojan. Politizările, mermelelile pe care le-am văzut în această perioadă le vom vedea în continuare în ministerele lor. Deci va fi o zonă cu frâna de mână trasă.

În ceea ce privește USR-PLUS, marea problemă este lipsa de maturitate și tribalismul. Ei o numesc democrație internă, eu o numesc haos.

Uitându-mă cum a decurs alcătuirea listelor, mă aștept ca proprii miniștri să fie sfârtecați de tribul advers în caz de divergențe. Ca să nu mai vorbesc despre faptul că vor sări la miniștrii liberali când și cum le va tuna.

Nimeni nu spune că nu trebuie să existe critici, că toată lumea trebuie să mărșăluiască în tăcere, dar dacă guvernarea va fi doar un lung șir de măceluri declanșate haotic din USR-PLUS, nu are cum să funcționeze.

Pe scurt, nu cred că PNL este pregătit de reforme și dispus să abandoneze năpustirea pe ciolan, în timp ce USR-PLUS nu cred că este încă pregătit să guverneze ca un partid matur, care știe cum și când să critice, cum și când să negocieze și apt să aibă o linie comună.

USR-PLUS ar vrea la guvernare cu PNL și Cioloș premier. Sau cu cine spune Iohannis

Vă dau un exemplu. De-abia a anunțat președintele cine va guverna și de-abia păreau ambele părți să înțeleagă că trebuie să încerce o oarecare aplatizare a atacurilor reciproce, că deputatul USR Emanuel Ungureanu a intrat la Antena 3 și, spre deliciul și în râsetele invitaților lui Mihai Gâdea, a dat fix ca surdul în clopot în premierul Orban, în ministrul Tătăru, acuzat inclusiv de corupție, și chiar în președintele Iohannis.

Și eu cred că dl Tătaru nu mai are ce căuta la minister și mi-ar plăcea să-l văd acolo pe Adrian Wiener, de exemplu. Și eu înțeleg că USR-PLUS a început să pună presiune anti-Orban pe președinte, dar depinde și cum, și unde o faci.

E un detaliu comic că atunci când dl Ungureanu era să rămână fără loc pe liste cel mai mult l-au plâns, ca pe o victimă a lipsei de democrație din USR, tocmai susținătorii liberali inclusiv din presă. Dl Ungureanu le mulțumește mult, de pe ecranul lui Gâdea, că i-au făcut rost de loc.

Una peste alta, ar fi esențial ca USR-PLUS să priceapă până la bază că nu e nevoie să dai foc casei ca să scoți câinele de sub pat.

Iar în ceea ce–l privește pe Klaus Iohannis, poate că ar fi util să se gândească deja serios la un premier care să poată să țină în echilibru construcția imposibilă și să mai și realizeze ceva cu ea.

Iohannis, despre sesizarea depusă de PSD la CNA și acuzațiile că face campanie pentru PNL: Constituţia nu spune că preşedintele trebuie să fie mut. Cum să stau să mă uit la Lună sau la Soare?

Citește și alte articole scrise de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇