Cum se vede din România corupția austriacă? Povestea prăbușirii seducătorului cancelar Sebastian Kurz

De două luni, Viena e zdruncinată serios de o criză declanșată de acuzațiile de corupție la adresa influentului lider al Partidului Popular, obligat să demisioneze și să-și încheie cariera politică.
Cum se vede din România corupția austriacă? Povestea prăbușirii seducătorului cancelar Sebastian Kurz
  • Sebastian Kurz, 35 de ani, a anunțat că se retrage definitiv după doar un deceniu de serviciu public.
  • Procurorii îl acuză de dare de mită și abuz de putere prin formarea unui grup în interiorul Guvernului, care a folosit bani publici în scopuri personale.
  • Fostul cancelar urmărea să construiască un regim politic autoritar, asemănător cu cel al lui Viktor Orban din Ungaria.
  • Două scandaluri de corupție au șifonat serios imaginea Austriei în Europa și au provocat reacția opiniei publice.

Sebastian Kurz și-a construit fulgerător succesul politic printr-un discurs împotriva imigrației. Văzut ca un conservator care a relansat partidele de dreapta, acesta s-a bucurat de o mare susținere în rândul austriecilor. În final, a dezamăgit pe toată lumea, indiferent de convingeri.   

La Bruxelles, în primăvara anului 2018, s-a desfășurat o întâlnire a Consiliului European extrem de importantă, care a avut pe agendă negocierea acordului Brexit cu Theresa May, prim-ministru al Marii Britanii, la acea dată.

Ca jurnalist trimis la fața locului, la o întâlnire majoră, în care urma să se decidă destinul UE după Brexit, am avut ocazia să-i văd la lucru pe liderii statelor europene.

ADVERTISING

Era data de 23 de martie, iar în Bruxelles soarele încerca să încălzească străzile pavate cu piatră cubică, dar un vânt aspru anula efortul timid de primăvară.

Jurnaliștii îi așteptau pe șefii de guvern și de stat să vină pentru un prânz de lucru. Cei mai mulți lideri erau surprinși de vântul năzdrăvan care le strica frezele și coafurile. În costume și taioare închise la culoare, politicienii momentului încercau să-și păstreze firea și ținuta rigidă în fața vântului rece.

Înaintau spre grămada de jurnaliști, aplecându-se în față, ținându-și hainele pe lângă corp cu ajutorul mâinilor.

Scena mi-a rămas în minte pentru că, la un moment dat, dintr-o mașină oficială a coborât un tânăr înalt, subțire, dar bine legat, cu părul șaten, pieptănat peste cap și aranjat cu mare grijă.

Vântul n-a reușit să-i facă nimic. Haina de la costum era închisă, părul, fixat cu un gel de calitate, n-a cedat niciun milimetru în fața rafalelor reci. A înaintat cu un pas cumpănit, oferindu-le timp jurnaliștilor ca să-l vadă și să reacționeze ca-n fața unui star de la Hollywood.

Un partener bun care se retrage devreme

Personajul era Sebastian Kurz, liderul Partidului Popular, cel care-i sedusese pe austrieci. Era văzut ca o floare proaspătă în grădina plină de buruieni a politicii de la Viena.

„Cancelarul austriac este tânăr, nu se poate nega asta. În plus, lucrăm împreună pentru a deveni parteneri buni”, a declarat Angela Merkel, după prima întâlnire cu Sebastian Kurz, în 2018.

Tinerețea și sex appeal-ul l-au făcut să domine politica austriacă, aducându-le popularilor, în septembrie 2019, victoria în alegeri cu un scor zdrobitor de 37,5%, o raritate în țara din centrul Europei.

În octombrie 2021, după aproape patru ani de mandat, Sebastian Kurz demisionează din poziția de cancelar (prim-ministru) în urma unui scandal de corupție, anunțând ulterior încheierea carierei politice.

“După 10 ani petrecuți în serviciul public, am decis să mă retrag din politică și să predau toate responsabilitățile. Nu am luat această decizie cu ușurință, dar plec fără păreri de rău”, a postat Kurz pe Twitter.  

“Sunt recunoscător pentru tot ce am putut realiza eu și echipa mea pentru Austria și pentru experiențele extraordinare pe care mi s-a permis să le trăiesc în ultimul deceniu”, a mai adăugat ea.

Sebastian Kurz e urmărit penal de procurorii austrieci pentru constituirea unui grup infracțional organizat, în cadrul Executivului, care a folosit bani publici și influența dată de pozițiile oficiale pentru a controla mass-media.

La începutul lunii octombrie, procurorii au desfășurat o serie de percheziții în instituțiile guvernamentale și la mai mulți oficiali, iar Sebastian Kurz este anchetat pentru infracțiunile de dare de mită și abuz în serviciu, conform informațiilor publicate de Reuters.

Modelul corupt al lui Viktor Orban

Schema creată de fostul cancelar era aceea că, prin oamenii săi din Guvern, deturna fonduri publice din care erau plătiți șefi din presa tabloidă și din programele populare de televiziune, pentru a promova informații pozitive și atrăgătoare despre cancelar, astfel încât susținerea publică să rămână mereu la un nivel ridicat.

Demisia lui a fost un șoc pentru opinia publică europeană, dar mulți austrieci au acuzat regimul lui Kurz că încearcă să adopte modelul corupt al lui Viktor Orban de a face politică.

„O nouă comisie parlamentară de anchetă va investiga acum în ce măsură abuzul de putere al Partidului Popular a afectat funcționarea statului”, a declarat Stephanie Krisper, deputat al formațiunii liberale Neos. 

„E ceva unic pentru Austria modul incorect în care au acționat Sebastian Kurz și noul său partid popular și ce au fost dispuși să facă pentru a se proteja. Din prima zi au atacat Justiția și investigațiile împotriva lor, creând un sistem de tipul Orban din Ungaria”, a adăugat el.

În România, afacerea Kurz arată ca un succes al instituțiilor de aplicare a legii din Austria, care au reacționat și au stopat un lider politic corupt să-și impună controlul asupra țării. Dar n-a fost atât de simplu.

Prăbușirea lui Kurz a fost provocată de revolta din interiorul Partidului Ecologist, membru al coaliției de guvernare, alături de Partidul Popular al cancelarului.

Această alianță dreapta-stânga, între populari și verzi, a fost negociată după alegerile generale anticipate din 2019, provocate de un alt mare scandal de corupție.

Până în 2019, Austria era condusă de o alianță de dreapta, formată din Partidul Popular, al lui Kurz, și Partidul Libertății, văzut ca unul naționalist-extremist, condus la acea vreme de Heinz Christian Strache.

O vacanță exotică împreună cu nepoata magnatului rus

Afacerea Ibiza, cum a fost intitulată de presă, a fost declanșată de o serie de înregistrări video din luna mai 2019, în care Strache, vicecancelar la acea vreme, a fost filmat în exotica stațiune spaniolă Ibiza, în compania nepoatei unui magnat rus.

Aceasta îi promitea lui Strache contracte bănoase cu companii rusești dacă el își folosea influența și prezenta Rusia și Kremlinul într-o lumină pozitivă în presa austriacă. 

Footage appears to show Austrian vice-chancellor promising contracts for campaign support
VIDEO. Înregistrări în care apare vicecancelarul Heinz-Christian Strache, aliatul lui Sebastian Kurz, care negociază cu nepoata unui magnat rus - Sursa: YouTube / Der Spiegel

Strache, în înregistrările respective, s-a arătat foarte interesat de afacere.

Criza politică declanșată de șocul opiniei publice, martoră la cinismul și corupția unui reprezentant de top al Guvernului, a dus la alegeri anticipate.

Partidul condus de Kurz a câștigat scrutinul, dar avea nevoie de un alt aliat pentru a forma o majoritate. Și așa a ajuns la verzi (ecologiști).

De la “afacerea Ibiza” erau suspiciuni că acesta e un mod de operare al celor din Guvern, iar la vremea respectivă mai mulți jurnaliști și comentatori au spus că Sebastian Kurz nu era străin de aranjamentele aliatului său. Dar cancelarul era încă văzut ca fiind acel tânăr care urma să reformeze societatea austriacă, pregătind-o pentru provocările viitorului.

Un conservator cu interese

Într-o descriere publicată de Politico, Sebastian Kurz și-a început cariera în urmă cu zece ani, când s-a lansat ca un susținător al valorilor tradiționale, poziționându-se împotriva imigrației și a islamului. 

Criza refugiaților din 2015, când milioane de sirieni, goniți de război, au migrat în state din Uniunea Europeană, a folosit-o ca o trambulină politică, devenind un lider cu o susținere publică solidă.

Această susținere a folosit-o pentru a-și consolida puterea și pentru a crea un mecanism de deturnare a fondurilor publice, conform procurorilor austrieci.

Povestea lui Sebastian Kurz nu impresionează pe nimeni în România, o țară care i-a avut pe Adrian Năstase și Liviu Dragnea, doi lideri ai PSD care au făcut închisoare pentru corupție, dar spune ceva despre viitor.

O societate etică, în care nimeni nu e mai presus de lege, se construiește și se apără în fiecare zi. Numai într-o democrație funcțională un om politic răspunde pentru faptele sale. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇