Cum a pierdut generalul Ciucă războiul încă din prima zi

Petrișor Gabriel Peiu este doctor al Universității Politehnica din București (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) și al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) și vicepreședinte al Agentiei pentru Investiții Străine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN).

„Noi știm că ei mint, ei știu că mint, ei știu că noi știm că ei mint. Și totuși continuă să mintă!” 

Alexsandr Soljenițîn

Armata (de politicieni) a  generalului Nicolae Ciucă s-a pregătit cu mult timp înainte de război.

Ca să fie siguri de victorie, politicienii de sub bagheta generalului au realizat o mare (cea mai mare posibil) coaliție, care adună aproape trei sferturi din Parlament. Comandanții celor trei partide au planificat mii de pagini de strategii și de manevre, menite de a asigura proaspăt-instalatului guvern o superioritate decisivă pe teren.

Cu multe săptămâni înainte de instalare, Guvernul Ciucă ne-a promis marea cu sarea, creșterea pensiilor cu 10%, creșterea alocațiilor și a salariului minim fiind doar o mică parte din obiectivele tactice ale primelor săptămâni de campanie.

Totul era destinat unui succes fulminant încă din prima zi. Și ca să fie totul cât mai bine controlat, menestrelii regimului au tot invocat mult-căutata stabilitate, un fel de El Dorado al politicii românești.

Și a venit ziua Z, ziua de 26 noiembrie 2021. Dar ce să vezi, toate planurile de campanie și toate manevrele savant plănuite s-au dus pe apa Sâmbetei. 26 noiembrie a fost ziua în care economia românească a primit în plin o lovitură nucleară: furnizorii au decis ridicarea prețului energiei electrice fix la dublul prețului la care se laudă vechiul și noul guvern că a plafonat prețurile.

ADVERTISING

Guvernul Ciucă a fost votat în Parlament și a depus jurământul joi , 25 noiembrie 2021. Pe 26 noiembrie 2021 a fost prima zi de lucru a noului guvern. Ce a făcut Guvernul în prima zi? A crescut pensiile sau alocațiile, așa cum promisese? A crescut salariile? Nici gând, primul act al noii administrații a fost făcut de către compania de stat ELECTRICA SA. (sursa: AICI).

Electrica Furnizare este cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienții casnici din România și are și cei mai mulți clienți aflați încă în serviciul universal.

Compania a publicat noile prețuri, care sunt valabile de la 1 ianuarie. Iată-le, mai jos, pentru fiecare zonă unde grupul Electrica, prin DEER (Distribuție Energie Electrică România) operează și rețeaua de distribuție:

1. Muntenia Nord: prețul de serviciu universal, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,48 lei/kWh,  cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Față de prețul valabil până la 31 decembrie (de 0,82 lei/kWh) avem o creștere de 80%.

2.Transilvania Sud: prețul de serviciu universal, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,48 lei/kWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Față de prețul valabil până la 31 decembrie ( 0,81 lei/kWh)avem o creștere de 82%.

3.Transilvania Nord: prețul de serviciu universal, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,47 lei/kWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Față de prețul valabil până la 31 decembrie (0,80 lei/kWh) avem o creștere de 84%.

Și dacă tot a anunțat aproape-dublarea prețului compania statului ELECTRICA, aflată sub directa și competenta diriguire a Ministerului Energiei, cum puteau să stea deoparte italienii de la Enel (sursa: AICI)?

Enel, care deține doi furnizori, Enel Energie Muntenia și Enel Energie, este al doilea cel mai mare furnizor de energie electrică pentru populație  (având însă majoritatea clienților în piața concurențială).

Pentru cele aproximativ 400.000 de gospodării aflate încă în serviciul universal, italienii au publicat noile prețuri, valabile de la 1 ianuarie:  

1.În zona Muntenia Sud (inclusiv București), prețul de serviciu universal, aplicabil timp de șase luni, în perioada 1 ianuarie 2022-30 iunie 2022 este de 1,35 lei/kWh,  cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Față de prețul valabil până la 31 decembrie (0,75 lei/kWh) avem o creștere de 80%.

2.În zona Banat, prețul de serviciu universal, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,36 lei/kWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Față de prețul valabil până la 31 decembrie (0,80 lei/kWh) avem o creștere de 70%.

3.În zona Dobrogea, prețul de serviciu universal, aplicabil de la 1 ianuarie, este de 1,40 lei/kWh, cu toate taxele și tarifele de rețea incluse. Față de prețul valabil până la 31 decembrie (0,83 lei/kWh),  avem o creștere de 69%.

N-a trecut mult și au sărit să scumpească și nemții de la E.On Energie (furnizorul pentru clienții casnici din zona Moldova.  Compania a publicat noul preț, care este valabil de la 1 ianuarie, timp de șase luni: noul preț de serviciu universal cu toate tarifele de rețea și taxe incluse este de 1,3 lei/kWh. Față de prețul de serviciu universal  până la 31 decembrie ( 0,82 lei/kWh) avem o creștere a prețului final cu 58% (sursa: AICI).

Abia-vândutul furnizor CEZ le face și el o „bucurie” clienților casnici din zona Oltenia (cam 475.000 de gospodării) și publică noul preț, valabil de la 1 ianuarie, timp de șase luni, cu toate tarifele de rețea și taxe incluse, de 1,58 lei/kWh. Fașă de prețul de până la 31 decembrie, (0,85 lei/kWh) vorbim de o creștere a prețului final de 85% (sursa: AICI).

Este adevărat că, doar cu o zi mai devreme, cam când jurau noii miniștri că vor fi de partea poporului,  ANRE a anunțat și noile tarife pentru distribuție și transport, valabile de la 1 ianuarie 2022 (sursa: AICI):

-E-Distribuție Muntenia (Enel): 169,8 lei/MWh, creștere de 8%

-E-Distribuție Banat (Enel): 176,7 lei/MWh, creștere de 9,3%

-E-Distribuție Dobrogea (Enel): 211 lei/MWh, creștere de 6,5%

-Delgaz Grid (E.On): 213,4 lei/MWh, creștere de 11,1%

-Distribuție Oltenia (CEZ): 231 lei/MWh, creștere de 12%

-Distribuţie Energie Electrică România (Electrica) Muntenia Nord: 205,2 lei/MWh, creștere de 11%

-Distribuţie Energie Electrică România (Electrica) Transilvania Nord: 192,7 lei/MWh, creștere de 10,8%

-Distribuţie Energie Electrică România (Electrica) Transilvania Sud: 194,9 lei/MWh, creștere de 9%

-Iar noul tarif mediu de transport al Transelectrica este de 23,69 lei/MWh, creștere de 15%

Asta așa, spre aducere aminte că ANRE este condusă tot de partidele actualei coaliții: Dumitru Chiriță- președinte (PSD), Nagy Bege Istvan- vicepresedinte (UDMR), Mircea Man- vicepreședinte (PNL).

Acum, pentru a nu rămâne cineva cu ideea greșită că vor avea parte de scumpiri doar clienții din serviciul universal, să le spunem tuturor că orice gospodărie trecută deja în serviciul concurențial și care mai are trei luni până la expirarea anului de contract primește, în aceste zile, o scrisorică de la furnizor prin care este anunțată că tariful de livrare a energiei electrice este de la 1 ianuarie în intervalull 1,3-1,6 lei/kwh.

Adică fix dublul costului la care Guvernul (și cel vechi și cel nou) anunță că plafonează tariful.

Efectele noilor tarife anunțate de companiile de furnizare sunt două: pe de o parte, furnizorii vor încasa de la stat drept compensații sume uriașe, timp de cinci luni, adică diferența între prețul plafonat pe care îl plătesc consumatorii (în perioada 1 .11. 2021-31.03.2022), adică de la 0,71 lei kwh la 1,3/1,4/1,5 lei/kwh.

Pe de altă parte, populația va trebui să plătească, de la 1 aprilie 2022, un preț dublu pentru electricitate. Se anulează, astfel, toate creșterile de pensii și de alocații anunțate de coaliția PSD-PNL-UDMR și chiar se reduce puterea de cumpărare a românilor, până la nivelele din 2013.

A, am uitat să vă spun că toți consumatorii industriali, cărora deja li s-au aplicat prețuri triple la energie, vor trebui să plătească imediat tarifele majorate de distribuție și transport, ceea ce va crește costurile de producție și va aduce mai aproape de faliment sute de fabrici.

Și iată cum noul guvern anunță indexări de pensii/alocații și salariu minim, dar, de fapt, crește (sau aprobă creșterea) prețurile la energie de aproape două ori.

Se pare că, în acest context, nu-i rămâne generalului Ciucă decât să-și admire armata în degringoladă, grație minunatei strategii pusă la cale de favoritul baronului Klaus, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Iar noi putem deja să consemnăm, pentru manualele de istorie, că Guvernul Ciucă s-a compromis încă din prima zi, atunci când a înghițit cartoful fierbinete al dublării prețului la electricitate.

Cât despre cauza acestei dinamitări a nivelului de trai al populației și a demolăriii industriei românești- adică despre faptul că producătorii de energie, controlați în proporție de peste trei sferturi de Guvern, vând energia cu ce preț vor mușchii miniștrilor Energiei - nici nu va îndrăzni vreodată viteazul general să comenteze, darmite să facă ceva.

Motiv pentru care mai rostim încă o dată vorbele lui Alexsandr Soljenițîn: „Noi știm că ei mint, ei știu că mint, ei știu că noi știm că ei mint. Și totuși continuă să mintă!” 

Citește și alte articole publicate de Petrișor Peiu pe Spotmedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇