Cum a devenit masiva infectare cu Covid din China un obstacol pentru războiul lui Putin

Xi Jinping i-a cerut liderului de la Kremlin o dată clară de încheiere a războiului. Criza din Ucraina a devenit o problemă pentru marea putere asiatică, afectată de pandemie și de mișcări sociale de amploare. Relația dintre Beijing și Moscova s-a deteriorat mult în ultimele săptămâni.
Cum a devenit masiva infectare cu Covid din China un obstacol pentru războiul lui Putin
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Vizita președintelui Volodimir Zelenski în SUA a provocat o mare agitație la Moscova.
  • Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost trimis la Beijing cu un mesaj din partea lui Putin.
  • Surse din Rusia: Xi Jing Ping i-a cerut liderului de la Kremlin un plan detaliat în care să descrie cum și când va pune capăt războiului.
  • La începutul lunii noiembrie, Vladimir Putin a încetat brusc să mai amenințe că va utiliza arme tactice de distrugere în masă, după ce Xi Jinping a anunțat că un conflict nuclear este inacceptabil.
  • Liderul rus, deși ia în serios semnalele venite din China, încearcă, în același timp, să-și impună și propria voință.

În următoarele luni, jumătate din populația de 1,4 miliarde a Chinei se va infecta cu Covid-19 după ce autoritățile de la Beijing au renunțat la măsurile de izolare, se arată într-un studiu publicat de cel mai mare cotidianul japonez „Asahi Shimbun”.

Deși Guvernul nu mai anunță datele despre numărul îmbolnăvirilor, în urma infectărilor sunt raportate o serie de disfuncționalități în sistemele de sănătate, educație și economic care amenință stabilitatea Chinei.

ADVERTISING

Xi Jinping a luat decizia să stopeze politica de zero Covid, după ce au izbucnit proteste în mai multe orașe, tendința fiind ca acestea să se transforme într-o uriașă revoltă populară.

Problemele Chinei au un impact major și asupra evoluției conflictului din Ucraina. Deși Vladimir Putin vrea să ascundă acest lucru, sunt tot mai multe semnale că Xi Jinping îi cere președintelui rus să încheie războiul. 

Frustrarea lui Dmitri Peskov

Vizita lui Volodimir Zelenski în SUA a provocat o mare agitație la Moscova. Realizarea unui contact la vârf între liderul ucrainean, care a părăsit țara pentru prima dată de la începutul războiului, și Joe Biden, președintele american, reprezintă un mesaj clar pentru Putin că sprijinul oferit de Occident Ucrainei va continua cu aceeași intensitate.

Discursul ținut de Zelenski în Congresul SUA reprezintă și un eveniment global care premiază acțiunile liderului ucrainean, transformându-l în cel mai respectat lider al momentului.

Asta se întâmplă în timp ce influența președintelui rus se diminuează atât la nivel intern, cât și internațional.

„Am constatat cu regret că președinții Biden și Zelenski n-au făcut nicio referire la o viitoare posibilitate de a asculta doleanțele Rusiei”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, comentând vizita liderului ucrainean în SUA.

Cuvintele lui Peskov nu pot ascunde frustrarea și regretul că SUA și aliații săi occidentali vor continua să sprijine Ucraina pentru a respinge o agresiune fără precedent în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Într-o încercare de a distrage atenția de la întâlnirea Zelenski-Biden, Vladimir Putin a încercat să prezinte opiniei publice internaționale, într-o lumină favorabilă, relația privilegiată dintre Rusia și China.

Xi Jinping așteaptă explicații scrise de la Putin

Numai că legătura dintre cei doi lideri, Putin și Xi Jinping, nu mai e nici pe departe atât de strânsă și promițătoare cum era cu câteva zile înainte de declanșarea invaziei asupra Ucrainei.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost trimis la Beijing cu un mesaj din partea lui Putin.

Xi Jinping l-a anunțat pe Medvedev că el își dorește „promovarea activă a discuțiilor și a păcii”, conform unei declarații prezentate de postul China Central TV, citat de Bloomberg.  

„China speră ca părțile implicate să rămână raționale și reținute, să conducă discuții cuprinzătoare și să rezolve îngrijorările reciproce privind securitatea prin metode politice”, a mai anunțat sursa citată.

Din declarația lui Xi Jinping reiese că Medvedev s-a întors cu mâna goală la Moscova. Mesajul oficial lasă să se înțeleagă că președintele chinez a făcut din nou presiuni asupra Rusiei pentru a găsi cât mai rapid o formulă pentru a încheia războiul.

China Medvedev
În urmă cu câteva zile, Dmitri Medvedev a făcut o călătorie de urgență la Beijing, unde a discutat cu Xi Jinping, președintele Chinei - Foto: Hepta.ro

„Xi Jing Ping i-a cerut lui Putin un plan detaliat în care președintele rus să descrie cum și când va pune capăt războiului”, se arată într-un mesaj postat pe platforma socială Telegram de General SVR, o sursă apropiată de Kremlin, care de-a lungul timpului a mai oferit informații verificate ulterior. 

„Dacă vor fi primite astfel de explicații scrise, liderul chinez va accepta să aibă din nou conversații telefonice cu Putin pentru a discuta despre posibilitatea unei vizite a lui Xi Jinping în Rusia, anul viitor”, a mai arătat sursa rusă citată. 

„Dacă scrisoarea președintelui rus către Xi Jing Ping, trimisă prin Medvedev, a fost convingătoare și a răspuns la cererile Chinei, în viitorul apropiat va avea loc o conversație telefonică între liderii celor două țări”, se mai spune în postarea de pe Telegram.

De ce nu mai vorbesc rușii de arme nucleare?

Războiul din Ucraina a devenit, în ultimul timp, o problemă tot mai deranjantă pentru regimul politic de la Beijing. 

După săptămâni de proteste, cu o pandemie scăpată de sub control, care a provocat stagnare economică, echilibrul social din China e în pericol. 

China Covid
Un val de noi infectări cu Covid a lovit China imediat după suspendarea restricțiilor guvernamentale - Foto: Hepta.ro

Asocierea cu Putin, un lider care a pus în pericol stabilitatea economică globală, devine o vulnerabilitate pentru regimul politic al puterii asiatice.

Chiar dacă discuțiile dintre Moscova și Beijing nu se poartă în termeni duri, există o reală posibilitate ca Xi Jinping să-i ceară lui Putin un plan pentru încheierea conflictului.

Să amintim că la începutul lunii noiembrie președintele rus a încetat brusc să mai amenințe că va utiliza arme tactice de distrugere în masă în conflictul din Ucraina.

Schimbarea de discurs a intervenit după ce Xi Jinping, președintele Chinei, a anunțat oficial într-o întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz că „se opune utilizării armelor nucleare pe teritoriul Europei”.

Într-o întâlnire de la începutul lunii decembrie dintre Charles Michel, președintele Consiliului European, și Xi Jinping, acesta din urmă a spus că „rezolvarea crizei ucrainene prin mijloace politice este în interesul Europei și în interesul comun al tuturor țărilor din Eurasia”.

E de așteptat ca liderul chinez să transmită mesaje asemănătoare și către Moscova, Beijingul dorindu-și să contribuie la rezolvarea crizei.

Problema e că Vladimir Putin, deși ia în serios semnalele venite din China și își dorește să păstreze o relație bună cu Xi Jinping, încearcă, în același timp, să-și impună și propria voință.

Creșterea în intensitate, frecvență și semnificație a întâlnirilor la cel mai înalt nivel între marile puteri e un semnal important că războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază, una care nu-i este favorabilă lui Putin nici din punct de vedere militar și nici diplomatic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇