Cea mai mare înfrângere a Rusiei a provocat neliniște la Moscova, Șoigu fiind numit clovn incompetent de susținătorii lui Putin

Zeci de vehicule de luptă, îngropate în nămol, pe ambele maluri ale râului, compun imaginea dezolantă a unei armate aflată în descompunere. O încercare a forțelor Kremlinului de a încercui defensiva ucraineană s-a soldat cu un dezastru pentru primele. Catastrofa militară a provocat furie printre propagandiștii lui Putin, care critică dur conducerea armatei.
Cea mai mare înfrângere a Rusiei a provocat neliniște la Moscova, Șoigu fiind numit clovn incompetent de susținătorii lui Putin
  • Ofensiva Rusiei din Donbas și-a pierdut din avânt și a rămas cu mult în urma planificării inițiale, anunță experți militari independenți.
  • La începutul invaziei, Moscova dispunea de 120 de batalioane tactice, iar acum mai are în jur de 90, incomplete, cu probleme de echipare și înarmare.
  • Imediat după dezastrul militar de la Siverski-Donețk, Lloyd Austin, secretarul Apărării din SUA, l-a sunat pe Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia. Convorbirea telefonică a durat o oră.
  • Kremlinul nu mai are resursele pentru un război prelungit – nici umane, nici tehnice și nici financiare, consideră un susținător al lui Putin.
  • Încercarea de traversare a râului Siverski-Donețk demonstrează o lipsă uluitoare de simț tactic, consideră un alt propagandist, popular în Rusia.

Distrugerea unui întreg batalion de tancuri rusești în apropiere de satul Bilohorivka, regiunea Donbas, reprezintă cea mai importantă victorie a armatei ucrainene și o lovitură serioasă pentru Moscova, atât din punct de vedere militar, cât și politic.

Conform datelor independente, în jur de 80 de tancuri au fost scoase din uz și câteva sute de soldați ruși și-au pierdut viața în luptele din 11-12 mai, în urma unor atacuri precise ale artileriei ucrainene.

ADVERTISING

“Ofensiva Rusiei din Donbas și-a pierdut din avânt și a rămas cu mult în urma planificării inițiale. În ciuda progreselor la scară mică, Rusia nu a reușit să obțină câștiguri teritoriale substanțiale în ultima lună, înregistrând, în același timp, un nivel ridicat de uzură a trupelor... Rusia a pierdut o treime din forța de luptă terestră pe care o avea în luna februarie”, se arată într-o analiză făcută de Ministerul Apărării din Marea Britanie.

O înfrângere care poate provoca război civil în Rusia

Rusia a pregătit îndelung o operațiune militară de trecere a râului Siverski-Donețk, la nord-vest de orașul Severodonețk, încercând să încercuiască defensiva ucraineană.

Un întreg batalion tactic, compus din aproximativ 100 de tancuri și peste 700 de militari, a fost desemnat să realizeze această misiune. 

La începutul invaziei, Rusia dispunea de 120 de batalioane tactice. Conform datelor actuale, mai are în jur de 90, iar acestea sunt incomplete, cu probleme de echipare și înarmare, dar și cu un moral extrem de scăzut în rândul militarilor.

Geniștii Kremlinului, pentru a reuși o trecere rapidă a râului, au construit trei pontoane (poduri plutitoare) pentru a permite vehiculelor să treacă rapid și în număr mare.

Întreaga operațiune a fost monitorizată de iscoadele ucrainene, aflate pe malul celălalt, care se aflau în misiuni de recunoaștere.

Tancurile rusești au fost ținte ușoare pentru artileria ucraineană, operațiunea de trecere a pontoanelor desfășurându-se fără susținere aeriană sau de artilerie din partea Rusiei.

“Prăbușirea traversării de către forțele rusești a râului Seversk-Donețk poate duce la război civil și dezintegrare socială. În Federația Rusă și nu în altă parte. Comanda operațiunii speciale Z s-a dovedit a fi... incompetentă”, a scris Stanislav Belkovski, un analist politic rus, susținător al lui Putin.

De asemenea, pe platforma socială Telegram, un blogger rus foarte popular printre susținătorii invaziei a scris: “Noi, societatea rusă, ne îndreptăm încet, dar sigur, către trezirea din beție. Informațiile faptice de pe front îi fac pe mulți să reflecteze critic asupra retoricii propagandistice cum că <totul merge conform planului> și să pună, tot mai des, o întrebare sensibilă: ce se întâmplă, de fapt?”

HartaLugansk-1

Rusia nu are resurse pentru un război lung

În 13 mai, imediat după dezastrul militar de la Siverski-Donețk, Lloyd Austin, secretarul Apărării din SUA, l-a sunat pe Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia. Convorbirea telefonică a durat o oră.

Partea americană n-a făcut niciun comentariu despre acest dialog, dar este primul de la începutul invaziei. 

Un expert militar din Rusia l-a atacat pe Șoigu, spunând că acesta ar fi susținut în timpul convorbirii cu omologul său american că “războiul va fi foarte lung”.

Alexander Kovalenko, un analist apropiat de Kremlin, l-a criticat pe Șoigu, afirmând că “e un clovn”.

SergheiSoiguParadaMoscova
Serghei Șoigu, ministrul Apărări, la parada din 9 Mai, Moscova, a devenit vinovatul principal pentru dezastrul militar al armatei ruse din Ucraina, acuză susținătorii lui Putin

“Sunt sigur că șeful Pentagonului s-a înecat, auzind din gura lui Șoigu că războiul va fi lung. Adevărul e că Rusia nu are resursele pentru un război prelungit - nici umane, nici tehnice și nici financiare. De exemplu, potrivit fișei de încadrare în grupurile tactice, pentru un batalion consolidat (aflat în rezervă) de apărarea aeriană a Forțelor Armate ale Rusiei, între numărul necesar și efectivul real este o diferență de 16%. 16%!”, a scris Kovalenko, într-o postare pe Facebook, citată de presa din Ucraina.  

Un batalion tactic, ca să fie funcțional, trebuie să fie format din cel puțin 700 de militari. Informația publicată de analistul rus arată că forțele Kremlinului se confruntă cu o mare criză de militari, iar un batalion a ajuns să numere sub 600 de soldați.

Înfrângerea de pe râul Siverski-Donețk a avut un impact major asupra armatei ruse, la toate nivelurile, dar a creat și o iritare mare printre “formatorii de opinie” care susțin invazia, dar care au început să realizeze dimensiunile dezastrului înregistrat de Moscova.

Furia celor care susțin invazia

“Încercarea de traversare a râului Siverski-Donețk demonstrează o lipsă uluitoare de simț tactic, deoarece imaginile din satelit arată vehicule rusești (distruse), înghesuite la ambele capete ale podului, permițând în mod clar artileriștilor ucraineni să omoare sute de militari și să distrugă zeci de vehicule cu lovituri concentrate”, se arată în raportul realizat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). 

“Propagandiștii care au susținut până acum armata rusă au criticat conducerea forțelor armate pentru că nu a învățat nimic din confruntarea de până acum. Ei și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că nu înțeleg și nu au informații despre ce se întâmplă pe front”, se mai arată în documentul citat.

Experții institutului american ISW susțin că această schimbare de ton a “formatorilor de opinie” din Rusia, controlați de Kremlin, ar putea avea efecte puternice. Aceștia spun că, într-un regim totalitar, oamenii au foarte mare încredere în indivizi ce “par independenți, deși sunt controlați de Guvern”, pentru că nu au surse de informare alternative. Sunt singurele voci pe care le aud.

“Comentariile acestor formatori de opinie, citite pe scară largă, pot alimenta îndoielile în creștere din Rusia cu privire la perspectivele pe care le au în acest război și la competența liderilor militari de la Moscova”, se arată în raportul publicat de ISW.

Discuția dintre Lloyd Austin, secretarul Apărării al SUA, și Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, marchează un moment de cotitură în ce privește războiul din Ucraina. Asociat cu marea înfrângere de la Siverski-Donețk, mesajul aliaților pentru regimul politic de la Moscova e unul clar: armele trimise au ajuns în Ucraina, iar forțele Kievului au început să le folosească eficient.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇