Ce șanse sunt ca Ilie Bolojan să ajungă premier? Paradoxul realismului politic

Ce șanse sunt ca Ilie Bolojan să ajungă premier? Paradoxul realismului politic
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mai în glumă, mai în serios, pare cumva că am ajuns în paradoxala situație de a merge să votăm președintele doar pentru a ști cine îl va desemna pe Ilie Bolojan premier. Prima și-a anunțat intenția acestei desemnări Elena Lasconi, fără a vorbi înainte cu Ilie Bolojan, înțelegem.

Apoi, Florin Roman l-a anunțat, cu ocazia lansării programului de guvernare al PNL, ca viitor premier liberal, în tandem cu candidatul PNL Nicolae Ciucă, spre evidenta surprindere, parcă ușor iritată, a lui Ilie Bolojan. Cât de curând vor apărea și afișele electorale alte tandemului Nicolae Ciucă tractat de Ilie Bolojan.

Și, cireașa de pe tort, Marcel Ciolacu însuși s-a arătat foarte favorabil dlui Bolojan, mai ales că liderul PSD a anunțat repetat că, în ipoteza victoriei sale la alegerile prezidențiale, funcția de premier nu va reveni social-democraților: „E un om care doreşte să facă reforme în România, un om care s-a arătat foarte aplicat în ceea ce priveşte administraţia locală la Bihor şi este un partener pe care eu mi l-aş dori, din funcţia de preşedinte al României”.

ADVERTISING

De ce este dl Bolojan vedeta politică a momentului

Pe scurt, Ilie Bolojan este poate singurul om politic care a livrat consistent și constant, la un nivel excepțional, neimplicat în scandaluri, fără probleme de integritate, deși din informațiile mele, înainte de fi atât de curtat, șeful DNA ar fi primit ordin să-l doboare cumva.

Dar asta era în perioada când Klaus Iohannis încă era la putere și ura lui împotriva dlui Bolojan conta. Acum nu mai contează, așa cum dl Iohannis însuși nu mai contează.

După cum am mai spus încă din vremea când dl Bolojan era interzis în politica de la București și liberalii eșuau prin garduri cu Orban, Cîțu și Ciucă, domnia sa ar fi, probabil, cel mai bun premier pe care îl poate avea România. Da, țara nu e o Oradie mai mare, e altfel de dihanie, însă metoda managerială corectă, credibilitatea și seriozitatea sunt cele care contează în principal.

Și ar mai fi două elemente care nu trebuie ignorate.

Pe de-o parte, și PSD, și PNL au nevoie să revitalizeze cumva stabilitatea după alegeri, pentru că, matematic, alte variante de majoritate nu prea sunt. Iar Ilie Bolojan are și pragmatismul, și experiența, și credibilitatea politice necesare pentru a coagula o majoritate.

Pe de altă parte, nu e un secret că urmează ajustări deloc populare, mai ales în zona bugetară. Și cine ar fi mai potrivit să le facă decât un politician foarte popular, care și-a câștigat prestigiul prin măsuri corecte, dar total nepopuliste.

Dar, în mod realist, dincolo de acest festival al temenelelor, cum poate ajunge premier Ilie Bolojan?

Teoretic, prin victoria la prezidențiale a dlui Ciucă. Practic, este cea mai improbabilă cale. Dacă dl Ciucă ar deveni președinte, victoria ar fi revendicată instantaneu de actuala conducere a partidului în frunte cu Lucian Bode, care s-ar repezi să se instaleze la butoane.

De ce l-ar chema președinte PNL pe Ilie Bolojan, cu stilul lui riguros, aproape milităros și evidenta incompatibilitate cu combinagelile și șobolănelile lor? De ce și-ar întinde singuri funia de grindă cum ar veni?

Iar primarii de ce l-ar vrea președinte și premier pe Ilie Bolojan, cel care de la Sinaia le-a vorbit despre reforme severe în administrație, despre deficitul nesustenabil, despre arieratele iresponsabile ale primarilor care nu mai trebuie șterse? În paranteză fie zis, un excelent discurs de premier.

Chiar ne imaginăm că cineva în PNL vrea reformă?

Dacă însă PNL va înregistra un eșec remarcabil la prezidențiale, cu cost cert la parlamentare, în partid va începe, inevitabil, degringolada și de-abia atunci, ca să nu se înece total, se vor agăța de singurul brand valabil pe care îl au.

Când ești pe moarte, nu îți mai permiți să eviți cel mai bun doctor, indiferent cât îți e de antipatic sau cât de frică îți e de el.

Deci în ipoteza unui succes al PNL, deși va fi obținut în bună măsură cu brandul său scos la înaintare, lui Ilie Bolojan îi va fi strânsă mâna și va fi trimis în banca de la Senat.

De-abia dacă PNL va eșua cu actuala formulă de conducere, dl Bolojan va avea o șansă reală de a deveni președinte PNL și premier PNL în combinație, cel mai probabil cu PSD, sub președinția Marcel Ciolacu. Este exact scenariul la care face trimitere Marcel Ciolacu.

Pe lângă încercarea disperată de a-l propulsa pe Nicolae Ciucă, atragerea dlui Bolojan pe afișe în tandem cu Nicolae Ciucă are, nu mă îndoiesc, și un calcul pervers în spate. Adică împărțirea eventualului eșec. „Bozii” de la vârful PNL pregătesc la rândul lor ipoteza înfrângerii care să îi fie imputată cumva și lui Ilie Bolojan pentru a diminua riscul să le ia locul.

Dar, știți cum se spune, de ce ți-e frică nu scapi. 

De ce l-ar alege Marcel Ciolacu pe Ilie Bolojan premier? Odată ajuns președinte, perspectiva dlui Ciolacu se va schimba. Va avea interesul unui început cu dreptul printr-o guvernare solidă, refacerea stabilității, cu un premier apt să absoarbă șocurile corecțiilor care vor urma.

Și nici vreun pesedist prea puternic în locul lui în fruntea partidului și a guvernului nu are de ce să își dorească pentru a începe rapid cu el lupta pentru controlul PSD.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇