Ce e totuși bine anul acesta

Ce e totuși bine anul acesta

Acest an electoral are singurul merit de a nu fi propice populismelor pregătite din vreme. Cum ar veni, socotelile de acasă nu se prea potrivesc cu cele din târg.

Cel mai recent exemplu este cel al ridicării vizelor pentru SUA. Marcel Ciolacu a pregătit din vreme momentul. Când a înregistrat interviul cu Mihai Gâdea, difuzat apoi în mai multe părți, s-a asigurat probabil că bucata în care vestește ridicarea vizelor va fi difuzată chiar în ziua încheierii anului fiscal în SUA, adică data până la care este calculată celebra rată de respingere a cererilor de viză.

Și cum rata de respingere este, se pare, sub 3%, procent peste care nu se pune problema intrării în Visa Waiver, Marcel Ciolacu a anunțat chiar data ridicării vizelor – ianuarie 2025. Și a tras rezolvarea problemei pe turta sa electorală: „am abordat-o profesionist, am consilier în această zonă, am modificat legislație”.

ADVERTISING

A doua zi dimineața, a ieșit și partea liberală să-și ia spuza înapoi pe turta sa, prin ambasadorul Andrei Muraru, ceva mai prudent, ce-i drept, în estimarea datei – nu chiar ianuarie, ci prima parte a anului viitor.

Sigur, nu e chiar Schengen, după care suspină tot românul plecat la munca în UE sau turist în Grecia și Bulgaria, dar nu-i nici fără importanță. Plus o chestiune de prestigiu și mândrie: iaca, dacă Nehammer nu ne vrea, nu vor americanii.

Doar că americanii nu vor să fie parte din jocul electoral de la București. Ambasadoarea SUA a ieșit rapid și a turnat o găleată cu apa rece pe vălvătaia stârnita de oficialii români: „Mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi în următoarele luni, pentru a stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver”.

Vor avea loc consultări suplimentare între cele două guverne în această toamnă, "pentru a revizui respectarea de către România a unui număr de măsuri de securitate convenite anterior. În cazul unei decizii favorabile luate de Guvernul SUA pentru a include România în Programul Visa Waiver, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă şi de informare publică înainte de a fi implementate orice schimbări în cerinţele actuale de viză”, spune dna Katheleen Kavalec.

Ridicarea efectivă a vizelor? „Cândva în 2025”. Deci, cel mai probabil, nimeni nu vă putea defila în această campanie cu acest succes ca fapt împlinit.

Și legea pensiilor era gândită ca o mare lovitură pentru alegeri, mai ales dacă prezidențialele ar fi fost, conform planului ințial, în septembrie. Și, într-adevăr, este o lege principial corectă, care prioritizează contribuția atât sub aspectul cuantumului, cât și al constanței.

Doar că petrecerea a fost stricată de nedreptatea făcută celor din grupele de muncă grea și persoanelor cu dizabilități, plus numărul foarte mare de bâlbâieli de toate felurile.

Așa se face că despre măriri, și au fost destule, unele chiar foarte consistente, nu a mai vorbit nimeni, iar un anticipat bonus electoral s-a transformat într-un pasiv electoral pe care partidele de la putere au încercat să și-l paseze de la unul la altul.

Populistă a fost și exagerarea prevenției pentru ciclonul care n-a fost - Ashley. Guvernul trebuia să facă o demonstrație de forță care să șteargă amintirea eșecului din Galați, unde oamenii au fost avertizați că vine urgia abia când erau cu apa la gură.

Și pentru asta a fost inventat un ciclon și a fost creată isterie inclusiv acolo unde nu s–a întâmplat nimic mai mult decât venirea toamnei.

Despre planurile dlui Iohannis ce să mai vorbim? Praful s-a ales de toate până acum, nu numai că nu a prins vreo dregătorie externă, dar și cu un prăpădit de mandat de senator pe moșia lui are mari dificultăți. Mai lipsește să nu primească nici vila din Aviatorilor ca să aibă motive să trântească tot dulapul, nu doar cu un palton, pe capotă.

Lui Marcel Ciolacu nu i-a ieșit planul să scape de candidatura riscantă, rămâne de văzut dacă liberalilor le va ieși să-l facă pe Nicolae Ciucă finalist doar cu mobilizarea aparatului de partid.

Nu știu dacă este vorba doar despre celebrul ghinion sau planurile au fost pe măsura personalităților politice ale momentului și nu aveau, de fapt, nicio șansă. Și, în mod cert, o parte din electorat este cu mult mai greu de păcălit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇