Anul 2025 a început și cu un tatuaj public. Marcel Ciolacu a scăpat din nou pe TikTok și a transformat o declarație dată reporterilor, din postura de prim-ministru, într-un clip distribuit pe rețeaua socială chineză în care anunță că „nu se mărește TVA-ul”.
Singurul lider politic mai nepopular ca șeful PSD este președintele Klaus Iohannis.
Amândoi poartă povara unui eșec major al României pe două planuri – politic și economic.
Deficitul uriaș pe care prim-ministrul încearcă să-l „ia la mișto” pe TikTok a fost provocat de Guvernul Ciolacu, unul care a crescut în mod accelerat cheltuielile publice, angajările la stat pe pile și prin rețele de partid, cheltuieli finanțate cu împrumuturi luate cu dobânzi tot mai mari.
Marcel Ciolacu a încercat să ajungă președinte, intrând într-un labirint de compromisuri, aranjamente și mașinațiuni care au contribuit direct și indirect la distrugerea procesului electoral, care în final a fost blocat printr-o decizie a CCR.
Liderul PSD a tras sfori prin Viorel Hrebenciuc, un apropiat al partidului de a-l susține pe George Simion pentru a intra în finala prezidențială.
De asemenea, judecătorii CCR, propuși de social-democrați, au scos-o din cursă pe extremista Diana Șoșoacă, lăsându-i să candideze pe George Simion și Călin Georgescu, ambii cu probleme, comportamente și încălcări ale legii ce puteau duce la descalificarea lor prin aceeași procedură folosită de CCR la Șoșoacă.
Victor Ponta vrea schimbarea conducerii PSD
Liderii PSD au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a-l împinge pe Marcel Ciolacu în finală, iar eșecul a fost unul grandios și cu consecințe majore pentru partid.
În opinia mea, dacă președintele social-democrat n-ar fi ajuns prim-ministru, acesta n-ar fi supraviețuit la conducerea partidului.
Victor Ponta, fost șef al PSD și candidat la președinție, ajuns din nou deputat, a dat semnale publice tot mai puternice că vizează schimbarea lui Marcel Ciolacu și o alianță cu AUR.
Strategia lui Ponta n-a reușit tocmai pentru că liderul partidului a izbutit să-și păstreze poziția de șef al executivului.
Dar în condițiile actuale, poate supraviețui un guvern care a înregistrat un eșec major în ce privește administrarea banilor publici, iar acum a impus măsuri de austeritate?
Răspunsul e simplu: poate, dar doar până la alegerile prezidențiale.
Marcel Ciolacu e conștient că a pierdut toate bătăliile politice importante, iar cariera lui, în mod natural, se apropie de sfârșit - nu mai are nicio șansă să intre în cursa prezidențială, nu mai are prea mult spațiu de manevră în ce privește conducerea guvernului, iar mandatul său de șef al PSD e sigur doar atâta timp cât rămâne prim-ministru.
Cu toată situația fragilă în care se găsește, Ciolacu e un politician experimentat și pare decis să-și joace cartea până la capăt pentru că, nu-i așa, oricând poate apărea o situație nouă, care să-l favorizeze.
Salvarea prin ridicol
Dintr-o astfel de perspectivă trebuie privită și intrarea sa în forță pe TikTok.
Efortul trezește o urmă de duioșie atunci când vezi contorsionările obositoare ale unui om politic rigid, fără abilități de comunicare și capacitate de a capta atenția publicului.
Scopul ultim al lui Marcel Ciolacu este să devină „cool”, astfel încât să îndepărteze atenția cât mai multor oameni de la scandalul Nordis, de la faptul că nu spune adevărul în legătură cu studiile sale și că a înregistrat un eșec usturător atât în primul tur al alegerilor prezidențiale cât și în scrutinul parlamentar.
Liderul PSD își prezintă pantofii, se lasă filmat atunci când se îmbracă și prezintă documente prin care se apără de acuzațiile de corupție pe TikTok în speranța că mesajul său va ajunge la un public nou, mai înțelegător, mai iertător și care ar putea să-i salveze cariera.
Strategia lui Ciolacu e un amestec între cea folosită de Donald Trump în campania din SUA și cea a lui Călin Georgescu, coordonată de oameni din umbră, despre care vechiul și actualul prim-ministru ar putea să ne spună ceva, dar preferă să evite subiectul.
Problema președintelui PSD e că nu are forța și infrastructura politică a lui Donald Trump, construită în timp, iar în ce privește strategia candidatului Rusiei, de asemenea, îi lipsesc elementele care pot accelera și disemina un mesaj politic cu o eficiență atât de mare, într-un interval scurt de timp.
Pariuri pe viitorul României
Marcel Ciolacu acționează în sens contrar așteptărilor opiniei publice.
În opinia mea, cred că ar fi avut mai mult succes dacă promova o atitudine mai austeră, venea cu un discurs mai consistent în care se prezenta ca un lider care înțelege situația dificilă prin care trece România și propunea soluții.
De asemenea, ar fi captat mai rapid atenția publicului dacă spunea că își propune să facă lumină în ce s-a întâmplat, ce a creat situația de luare a deciziei ca alegerile prezidențiale să fie anulate.
Dar Ciolacu nu are de gând să dea niciun răspuns la întrebările importante pe care și le pun oamenii, ducând discursul politic în derizoriu și prezentându-se ca un arlechin care face pariuri pe viitorul României.