Rachetele Kremlinului care au lovit Polonia arată cât de mare e haosul la Moscova. Ce urmează după răzbunarea lui Putin Video

În Turcia a avut loc o întâlnire importantă care urma să detensioneze conflictul sângeros din Ucraina. În schimb, bombardarea Poloniei arată cât de mare e haosul la Moscova, ajungându-se în situația ca niciun oficial al Kremlinului să nu fie credibil.
Rachetele Kremlinului care au lovit Polonia arată cât de mare e haosul la Moscova. Ce urmează după răzbunarea lui Putin <span style="color:#990000;font-size:100%;">Video</span>
  • Zelenski: S-a întâmplat ceva despre care am avertizat întreaga lume de multă vreme.
  • Nici SUA și nici NATO nu se grăbesc să ia atitudine, anunțând că strâng informații și investighează ce s-a întâmplat.
  • Exploziile din Polonia complică mult încercările din ultimele zile de a pregăti terenul pentru începerea unor discuții între Rusia și Ucraina.
  • Unele state membre din flancul estic se vor simți amenințate și vor intensifica ajutorul dat Ucrainei.
  • Urmărește video-ul explicativ despre discuțiile dintre spionajul american și cel rusesc.
ADVERTISING

La o zi după întâlnirea din Ankara dintre William Burns, directorul CIA, și Serghei Narîșkin, șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, două rachete au lovit localitatea Przewodów, din Polonia.

Incidentul a avut loc în urma unui bombardament intens executat de forțele ruse pe teritoriul Ucrainei, în după-amiaza zilei de marți, 15 noiembrie.

Serviciile de informații din SUA au confirmat că două rachete au pătruns în Polonia, dar nu e sigur dacă proiectilele au fost lansate intenționat către localitatea de graniță din țara membră NATO ori s-au rătăcit.

E cunoscut faptul că precizia nu are nicio legătură cu artileria Kremlinului.

Zelenski îndeamnă la acțiune împotriva Rusiei

„S-a întâmplat ceva despre care am avertizat toată lumea de multă vreme. Teroarea nu are legătură doar cu granițele noastre. Rachetele rusești au lovit Polonia”, a declarat Volodimir Zelenski, într-o intervenție, la scurt timp după incident.

„De câte ori a spus Ucraina că statul terorist nu se va opri la țara noastră? Teritoriul NATO a fost lovit cu rachete. Rusia a atentat la securitatea colectivă!”, a mai spus președintele Ucrainei.

„Asistăm la o escaladare semnificativă. Trebuie să acționăm!”, a adăugat el.

În urma bombardamentului, două persoane au murit, ceea ce reprezintă o circumstanță agravantă.

Ministerul Apărării din Rusia a reacționat rapid și a comunicat că nu au țintit niciun obiectiv de pe teritoriul Poloniei, susținând că resturile de rachete prezentate de presă nu sunt de proveniență rusească.

Nici SUA și nici NATO nu se grăbesc să ia atitudine, anunțând că în acest moment strâng informații și investighează ce s-a întâmplat.

În schimb, la Varșovia, liderii s-au întrunit de urgență și au decis să ridice nivelul de alertă al armatei.

Criza a apărut la scurt timp după ce William Burns, directorul CIA, s-a întâlnit cu Serghei Narîșnikov, șeful spionajului extern din Rusia.

Putin se răzbună pentru Herson

Evenimentul marchează trecerea la o nouă etapă a crizei, în condițiile apărute după retragerea forțelor ruse din Herson.

Președintele Turciei Recep Erdogan și-a asumat rolul de mediator, iar realizarea acestei întâlniri a fost văzută ca un pas important către detensionarea situației în ce privește folosirea armelor nucleare.

Într-o declarație oficială a Consiliului Național de Securitate din SUA, la discuții, William Burns a amintit despre pericolul amenințărilor nucleare făcute de Rusia, anunțând că folosirea unor astfel de arme va avea consecințe, iar în al doilea rând a cerut o rezolvare a situaţiei celor doi cetățeni americani deținuți de ruși, e vorba de baschetbalista Britney Griner și de fostul ofițer american Paul Whelan, acuzat de spionaj în Rusia.

Totodată, întâlnirea consolidează canalul de comunicare între SUA și Rusia, care s-a blocat în ianuarie 2022, după eșecul negocierilor de la Geneva.

Exploziile din Polonia și moartea a două persoane complică mult încercările din ultimele zile de a pregăti terenul pentru începerea unor discuții între Rusia și Ucraina. 

Peste 90 de rachete a lansat Kremlinul marți, lovind clădiri din Kiev, dar și infrastructură energetică.

Reacția violentă reprezintă o răzbunare pentru retragerea din Herson, care a provocat un val de nemulțumire printre susținătorii războiului din Rusia.

Poziția lui Vladimir Putin a devenit mai fragilă, iar atacul are scopul să-i refacă influența și să terorizeze populația din Ucraina.

Care va fi reacția NATO după bombardarea Poloniei?

  • În orice situație, unele state membre din flancul estic se vor simți amenințate și vor intensifica ajutorul dat Ucrainei, dar vor lua și mai multe măsuri de apărare.
  • Polonia va chema ambasadorul Rusiei, posibil să expulzeze diplomați, dar se poate ajunge și în situația în care relațiile diplomatice dintre cele două țări vor fi înghețate.
  • Misiunile de poliție aeriană ale NATO și trimiterea de trupe către est e posibil să se intensifice.
  • Se poate ajunge în situația în care state membre NATO să ofere aparate de zbor Ucrainei, dar și forme de ajutor militar mult mai consistente.
  • SUA vor acționa atât diplomatic, punând o presiune și mai mare pe Putin, dar și prin mărirea ajutorului militar către Kiev. Cu toate acestea, americanii vor încerca să nu intensifice și să extindă conflictul.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇