În România există foarte mulți ”jurnaliști”, analiști, profesori universitari care preiau narativele Rusiei despre Maia Sandu și PAS, care nu susțin parcursul pro-european al R. Moldova și susțin public ideea unui parteneriat strategic între România și Rusia, precum și renunțarea la sprijinul acordat Ucrainei.
La conferințe și dezbateri organizate în România participă propagandiști și politicieni pro-ruși din R. Moldova.
Să nu își imagineze nimeni în România că se poate miza în Republica Moldova pe pro-ruși ai Bucureștiului, așa cum Moscova utilizează unioniști și pro-europeni manevrați de Rusia: moldovenii care au simpatii pro-românești detestă caii troieni ai Rusiei. Această chestiune a fost dovedită prin rezultatele obținute de AUR și George Simion la alegerile parlamentare din R. Moldova (2021) și prezidențiale din România (2024 și 2025), explică Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic.
Ce înseamnă interdicția pusă lui Ion Ceban de a intra în România, în contextul alegerilor de la Chișinău, din toamnă? Care sunt pricipalilor pioni ruși? Cu cine joacă Moscova acum?
În contextul războiului, o mare parte a electoratului din Republica Moldova orientat către UE. Din sondajele de opinie realizate în R. Moldova, care nu includ diaspora occidentală – în majoritate covârșitoare pro-europeană, se observă că mai mult de jumătate din respondenți (50,09% în noiembrie 2022 și 54,5% în octombrie 2024 – conform datelor publicate de IPP Moldova) sunt favorabili aderării Republicii Moldova la UE.
Pentru că armatele sale nu au reușit să cucerească Odesa și să facă joncțiunea cu militarii din Trasnistria, Rusia a încercat prin diverse instrumente ale războiului hibrid să ajungă să controleze puterea politică de la Chișinău.
Astfel, pentru alegerile prezidențiale de anul trecut și pentru parlamentarele din toamna lui 2025, încearcă să acopere cea mai mare parte a spectrului politic.
Rusia a pregătit, pentru stânga eșichierului politic, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu agendă geopolitică pro-rusă ”clasică”, ale cărui figuri proeminente sunt foștii președinți pro-ruși Igor Dodon și Vladimir Voronin.
Chiar zilele trecute, Dodon declara că ”integrarea europeană nu mai este un vector prioritar de dezvoltare pentru moldoveni. Da, trebuie să fim prieteni, să colaborăm, dar nu avem ce căuta într-un bloc politic care își folosește partenerii în lupta sa geopolitică împotriva Rusiei, Chinei și altora”.
Agendei pro-ruse îi sunt atașate și niște variante ”hard: Blocul Victoria, lansat de mafiotul Ilan Shor la Moscova și Partidul Moldova Mare al Victoriei Furtună. Shor a promis integrarea RM în Uniunea Eurasiatică, și deși, pare lipsit de orice logică, aderarea RM la Organizația militară a Tratatului de Securitate Colectivă (potrivit Constituției din 1994, RM este neutra).
Victoria Furtună are o agendă iredentistă (agitată în trecut și de Voronin, Dodon, partide și ONG-uri moldoveniste marginale).
Aceste variante hard promovează și moldovenismul (un fel de curent ”ideologic” din perioada sovietică care susține că există poporul și limba moldovenești).
Shor a fost condamnat definitiv la închisoare și e pe lista de sancțiuni a UE. Furtună urmează să fie plasata sub sancțiuni de la 15 iulie 2025. Există o posibilitate destul de mare ca Blocului Victoria și Partidului Moldova Mare să nu le fie înregistrate candidaturile (ambele fiind afiliate Partidului Shor, care a fost declarat neconstituțional și având probleme cu sursele de finanțare- care sigur nu provin doar din Republica Moldova, așa cum prevede legislația).
La centru, Rusia a plasat Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a lui Ceban, care după ce a fost membru de partid și a avut funcții în două guverne pro-ruse (Partidul Comuniștilor- V. Voronin și Partidul Socialiștilor- I. Dodon) s-a convertit peste noapte la cauza pro-europeană.
În 2025, Ceban a creat împreuna cu Ion Chicu (lider al Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) și fost premier în perioada președinției lui Dodon), Mark Tkaciuk (fost ideolog al Partidului Comunișitilor, lider al Partidul Acțiunii Colective „Congresul Civic” și anti-român) și Alexandr Stoianoglo (candidat la alegerile prezidențiale de anul trecut din partea partidului pro-rus al lui Dodon, fost procuror general și prieten de familie cu Shor)- Blocul Alternativa Națională.
Tot la centrul spectrului politic, Rusia a plasat-o pe Irina Vlah si Partidul acesteia, Inima Moldovei. Vlah a avut două mandate de bașcan (un fel de guvernator) al Găgăuziei, obținute cu agendă pro-rusă.
În ultimii ani, s-a convertit și ea la pro-europenism. Această Alternativă de centru avea menirea de atrage electorat care vrea să fie îi fie bine în UE, dar fără să supere Rusia, să aibă relații bune (să beneficieze de ajutoare) și cu România.
Ceban, doar după multe presiuni ale presei, a spus că Rusia este agresor în Ucraina. Iar Vlah s-a eschivat constant. În același timp, Vlah, etnică găgăuză, a învățat limba română și nu susține moldovenismul.
Ceban a câștigat al doilea mandat de primar al Chișinăului cu această agenda mai de grabă centristă, dar și cu o imagine de bun administrator. Electoratul cel mai pro-european din R. Moldova este în Chișinău.
Agenda Alternativei a fost testată la Chișinău, iar la nivel național vizează și electoratul de centru, care vrea în UE fără să se pună rău cu Rusia și să ia bani din România, precum și pe cei care sunt nemulțumiți de PAS.
După impunerea interdicției, lui Ceban îi va fi aproape imposibil să mai promoveze credibil o agendă pro-europeană. Cine ar mai vota un candidat care susține că face integrarea, dar nu e agreat la negocieri în capitalele europene?
La drepta scenei politice, Rusia îi are pe falșii unioniști – Partidul Politic Democrația Acasa (Costiuc), Clubul pentru Unitate și Bunăstare (CUB).
Deloc întâmplător, CUB nu a avut poziție clară de susținere pentru Maia Sandu la alegerile din 2024 și au ciriticat UE pentru interdicția impusă lui Ceban .
”Sancțiunile UE împotriva unor politicieni moldoveni, Ceban, Tarlev și Morari, amplifica polarizarea și votul antisistem în ajun electoral. ...alegerile nu se câștigă din oficiu, iar orice ingerințe străine în procesele electorale, indiferent de sursă, ca mijloc de exploatare politică a sancțiunilor, depășește în acest moment lista beneficiilor imediate sau anticipate, pentru ca legea “greblei” nu a fost anulată de nimeni”.
Toți acești susținători ai agendei unioniste au rolul de a smulge din electoratul unionist care s-a orientat către PAS după ce toate proiectele unioniste s-au dovedit instrumente ale Rusiei sau ale mafioților și politicienilor locali corupți. Niciunul nu are șanse reale să treacă pragul electoral...Cu excepția situației în care Shor ar reuși să le cumpere la bucată cele 5% voturi.
La dreapta scenei politice se află și pro-europenii autentici din PAS și Blocul Împreună. În timpul guvernării PAS, RM a făcut progrese extraordinare în domeniul integrării europene, a depăși crize majore generate de pandemie, război (valul de refugiați), războiul hibrid al Rusiei (imixtiuni în alegeri, tentative de răsturnare a guvernului prin proteste, propagandă extrem de toxică).
Însă reforma justiției a eșuat, sigura realizare fiind că mafioții au fugit din RM, corupții nu mai sunt la putere. Sistemul de justiție a rămas însă o castă în care reziliența la schimbare e uriașă. În același timp, PAS nu are niciun lider carismatic și proeminent, a lăsat pe dinafara spectrului politic pro-european profesioniști.
Blocul Împreună este un conglomerat cu opțiuni autentic pro-europene al cărui dialog cu PAS este puternic marcat de orgolii și al cărui lider s-a luptat constant cu tentative de infiltrare a unor partide-moroni ai Rusiei.
Potrivit ultimului sondaj, difuzat de Institutul Republican, PAS ar fi creditat cu 36%, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor - 17%, Blocul Alternativa - 12%. Restul partidelor și blocurilor nu ar reuși să obțină 5 și respectiv 7% pentru a trece pragul electoral.
Practic, până la interdicția impusă lui Ceban, forțele susținute de Rusia erau aproape la egalitate cu PAS.
Sondajele ar trebui însă privite cu reținere, în condițiile în care R. Moldova este ținta unor acțiuni hibride extrem de agresive. Rusia și-a intensificat propaganda agresivă în Republica Moldova, avem chiar și un raport al serviciilor de informații ucrainene, care avertizează ca Kremlinul apasă tot mai tare pedala războiului hibrid. Care sunt principalele narative și ce vizează ele?
Absolut toți pionii politici ai Rusiei au discursul îndreptat împotriva Maiei Sandu și a PAS. Deși ei au uneori oferte similare, nu își critică contracandidații de pe același culoar (cel mai bun exemplu în acest sens ar fi Irina Vlah și Blocul Alternativa).
Toți au un discurs despre întărirea suveranității RM, familia tradițională, demonizare a Maei (care e vinovată pentru orice). Spre exemplu, acum o acuză majoritatea covârșitoare că ar fi la originea deciziei României de a impune interdicția pentru Ceban.
Narativele merg foarte mult pe inducerea unei fricii, a unor stări de panică. Și electorii ar trebui salvați atât de ”pericolul” PAS&Maia care amenință valorile tradiționale, susțin un fel de invazie LGBT în RM, pun în pericol ortodoxia și familia tradițională, vor permite anexarea RM de către România (sub forma unirii), transformarea acesteia în colonie a Occidentului, vor atrage mânia Rusiei (sub forma războiului și a crizelor energetice); cât și de unioniști sau variantele hard ale forțelor pro-ruse (Victoria Furtună și Ilan Shor).
Într-o descriere abstractă, în campania Rusiei împotriva R. Moldova, alegătorul se regăsește într-un avion aflat în zbor în mijlocul unei tornade.
Elefantul din odaie e acela ca Ion Ceban a fost chiar curtat în trecut de politicieni români. A avut România o agendă dublă privind Republica Moldova, am reușit să oprim aceste relații cu politicieni pro-ruși de acolo?
Nu cred ca funcționarii din instituțiile românești nu au transmis informații (care de altfel sunt publice) despre cine este Ceban. Cred însă că profesionalismul din instituții se lovește în deciziile politicienilor.
Sper că nu își imaginează nimeni în România că se poate miza în R. Moldova pe pro-ruși ai Bucureștiului, așa cum Moscova utilizează unioniști și pro-europeni manevrați de Rusia. Din simplul motiv că o astfel de strategie ar discredita România și ar fi total potrivnică interesului fundamental de a sprijini integrarea europeană a RM.
Este România folosită în acest război hibrid agresiv al Rusiei la Chișinău? Pentru ca narativul unionist, de pildă, știm cui servește.
Forțele politice de extrema dreaptă din România s-au discreditat total în R. Moldova, din simplul motiv că moldovenii care au simpatii pro-românești detestă caii troieni ai Rusiei. Această chestiune a fost dovedită prin rezultatele obținute de AUR și George Simion la alegerile parlamentare din R. Moldova (2021) și prezidențiale din România (2024 și 2025).
Dar, în România, există foarte mulți ”jurnaliști”, analiști, profesori universitari care preiau narativele Rusiei despre Maia Sandu și PAS, care nu susțin parcursul pro-european al R. Moldova, sau care o promovează pe Victoria Furtună și susțin public ideea unui parteneriat strategic între România și Rusia, precum și renunțarea la sprijinul acordat Ucrainei.
La conferințe și dezbateri organizate în România participă propagandiști și politicieni pro-ruși din R. Moldova. Există și influenceri din România care au contacte cu partide pro-ruse din R. Moldova sau chiar cu instituții de presă din F. Rusă și care promovează narativele acestora.
Iar discursul anti UE din România este preluat de propagandiștii din Republica Moldova.
Transcriptul interviului a fost realizat cu aplicația Vatis Tech