Campionatul Mondial din Qatar sau când politica fotbalului nu aduce pacea

A început festivalul celui mai popular joc al planetei. Se desfășoară într-un mic regat din Orientul Mijlociu, bogat în gaze naturale și petrol. A cheltuit sute de miliarde de dolari pentru a deveni prima țară musulmană care beneficiază de privilegiul de a fi gazda evenimentului.
Campionatul Mondial din Qatar sau când politica fotbalului nu aduce pacea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Peste 3 miliarde de oameni din întreaga lume vor urmări meciurile care se desfășoară până în data de 18 decembrie când are loc marea finală.
  • Ultimele două turnee au fost oferite de Comitetul Executiv al FIFA unor state conduse de regimuri autoritare, e vorba de Rusia și Qatar.
  • Orice referire la faptul că sistemul politic din Qatar este unul dictatorial e cenzurată de FIFA pe perioada evenimentului.
  • Scandalurile, corupția și controversele din jurul FIFA au legătură cu lipsa unei viziuni cu adevărat pozitive și globale despre importanța fotbalului în lume.

În Kiev, Ucraina, sunt 7 grade Celsius și ninge. Din timp în timp, părți din oraș rămân fără curent electric din cauza bombardamentelor rusești. Locuitorii orașului rezistă și se gândesc la momentul în care vor fi liberi, iar viața lor se va întoarce la normalitate. La momentul când se vor bucura din nou de fotbal.

La 4.000 de kilometri, în sud, la Doha, în Qatar, sunt 28 de grade, e o zi însorită și se joacă fotbal.

Duminică a început cea de a 22-a ediție a Campionatului Mondial, care se va desfășura în perioada 20 noiembrie – 18 decembrie.

ADVERTISING

32 de echipe naționale se vor lupta pentru prețiosul trofeu în cea mai populară competiție sportivă de pe planetă. Nici Ucraina și nici Rusia nu participă la acest eveniment, dar din motive diferite. Prima nu s-a calificat, cea de a doua a fost interzisă din toate competițiile din cauza invaziei declanșate în 24 februarie.

Qatar v Ecuador: FIFA World Cup 2022
Meciul de deschidere a Cupei Mondiale s-a desfășurat între echipa țării gazdă și Ecuador. Qatar a fost învinsă cu 2-0 - Foto: Hepta.ro

Peste 3 miliarde de telespectatori din întreaga lume se preconizează că vor urmări cel puțin un minut din meciurile de la Campionatul Mondial.

Numărul mediu de telespectatori pentru un singur meci a fost, la precedentul Campionat Mondial, desfășurat în Rusia, de 191 de milioane, în comparație cu cel mai vizionat eveniment sportiv din SUA, finala Super Bowl (fotbal american), care ajunge la 100 de milioane de privitori.

Aceste cifre halucinante au transformat FIFA (Federația Internațională de Fotbal Asociație) în deținătoarea găinii cu puii de aur în ce privește promovarea socială, economică și politică a țării care reușește să obțină dreptul de organizare a competiției.

Reprezentanții forului internațional spun că principala lor preocupare e să răspândească bucuria jocului cu balonul rotund.

„În cele din urmă, misiunea cheie a FIFA este să globalizeze, să popularizeze și să democratizeze cu adevărat fotbalul în beneficiul lumii întregi”, se arată în programul organizației.

Dacă FIFA vorbește despre o democratizare a jocului și a competițiilor, nu se poate spune același lucru despre rolul pe care îl are în democratizarea lumii în care trăim.

Ultimele două turnee finale au fost oferite de Comitetul Executiv al organizației unor state conduse de regimuri autoritare, e vorba de Rusia lui Putin și de Qatar, aflată sub tutela șeicului Tamim bin Hamad Al Thani.

Compromisuri în fața dictaturii

E adevărat că gazdele ultimelor două turnee finale au fost stabilite în perioada lui Sepp Blatter, fostul președinte al FIFA, care a demisionat în 2015 în urma unor repetate scandaluri de corupție și a investigației începute de procurorii americani.

Questioning of former FIFA boss Blatter delayed at
Sepp Blatter, fostul președinte al FIFA, acuzat de corupție și anchetat timp de șapte ani, a scăpat de acuzații - Foto: Hepta.ro

Dar schimbarea promisă de forul mondial al fotbalului după epoca Blatter nu e decât pe hârtie. 

În continuare, organizația face compromisuri majore în fața liderilor politici.

Cea mai bună dovadă e lipsa de reacție a FIFA în fața deciziilor de ultim moment luate de regimul din Qatar în legătură cu interzicerea totală a vânzării berii deși, inițial, semnase un acord prin care băutura putea fi vândută în locuri special amenajate în afara stadionului.

Aceeași monarhie absolutistă nu recunoaște drepturile minorităților sexuale, relațiile între persoanele de același sex fiind interzise prin lege.

Mai mulți jucători de fotbal din Europa au vrut să protesteze la adresa politicii Qatarului în această problemă, afișând diverse simboluri ale comunității gay pe tricouri, dar FIFA a interzis acest lucru, făcând pe plac șeicului suprem din țara organizatoare.

De asemenea, au fost interzise inscripțiile pe tricouri care susțin organizații care luptă pentru drepturile omului. 

În realitate, orice referire sau sugestie simbolică la faptul că regimul din Qatar este unul dictatorial a fost înlăturată de FIFA pe perioada evenimentului.

Banii, prioritatea principală a FIFA

7,5 miliarde de dolari sunt veniturile pe care le realizează FIFA din Campionatul Mondial organizat de Qatar. 

Acești bani vin din drepturile de televiziune cumpărate de rețeaua Fox din SUA și de BeIn Sports din Orientul Mijlociu, din contractele de sponsorizare, cele mai importante fiind cu Qatari Energy, Qatari Bank (QNB) și compania de telecomunicații Ooredoo, din vânzarea biletelor și a produselor asociate cu evenimentul.

O parte din bani sunt distribuiți ca premii către echipele participante. Fiecare câștigă cel puțin 9 milioane de dolari, în timp ce învingătoarea turneului va pleca acasă cu 42 de milioane de dolari, iar finalista cu 30 de milioane.

Totalul premiilor în bani oferite de FIFA participantelor la competiție este de 440 de milioane de dolari, mai puțin de a 14-a parte din veniturile organizației.

Restul banilor intră într-o morișcă de programe sociale și de dezvoltare a fotbalului în lume, fonduri din care o mare parte ajung în buzunarele politicienilor corupți din state slab dezvoltate, dar ale căror federații au un cuvânt de spus în alegerea președintelui organizației.

„Investiția în fotbal este prioritatea principală a FIFA; este scopul final din spatele unui număr de programe dedicate sprijinirii asociațiilor membre și a altor părți interesate din fotbal. Pe baza solidă oferită de Cupa Mondială FIFA™, trebuie realizate noi surse de venituri durabile pentru a asigura fluxul continuu al unor astfel de investiții”, se arată în programul organizației.

Infantino Emir Qatar FIFA
Gianni Infantino, președintele FIFA, alături de șeicul Qatar-ului Tamim bin Hamad Al Thani la meciul de deschidere a Cupei Mondiale - Foto: FIFA.com

Din acest paragraf reiese clar că scopul FIFA e acela de a face bani, de a-și mări veniturile, și mai puțin obiectivul de a promova principiile democratice și drepturile omului în întreaga lume.

Circulația banilor în fotbal

Scandalurile, corupția și controversele din jurul forului mondial au legătură cu lipsa unei viziuni cu adevărat pozitive și globale despre importanța fotbalului în lume și lipsa unor instituții independente care să monitorizeze și să controleze modul în care FIFA folosește aceste venituri și cum sunt finalizate proiectele pe care le finanțează.

De exemplu, Mircea Sandu, fostul președinte al Federației Române de Fotbal, a fost trimis în judecată pentru că a sustras fonduri din finanțarea făcută de FIFA pentru construirea unui centru fotbalistic la Buftea. 

„În vederea atingerii scopului infracțional, a fost creat un circuit fictiv prin intermediul căruia au fost încheiate succesiv contracte de antrepriză și subantrepriză între mai multe societăți comerciale controlate de către membrii grupului infracțional, prin intermediul cărora au fost transferate sumele de bani provenite din contractele încheiate cu instituția cu profil sportiv”, se arată în rechizitoriul scris de procurori.

În acest fel e măcinat muntele de bani al FIFA, comisioanele din contractele oferite federațiilor naționale de către organizație se întorc printr-un alt hățiș de firme în buzunarele membrilor comitetului executiv al forului cu sediul în Elveția.

Cazul de mai sus s-a repetat și în alte țări, dar rareori procurorii investighează aceste afaceri, preferând să nu intre în conflict cu una dintre cele mai influente instituții de pe glob, care are acces la toate cancelariile politice și la idolii milioanelor de suporteri, e vorba de jucătorii de fotbal.

Gianni Infantino, președintele FIFA, a câștigat în 2021, 3,19 milioane de dolari, de opt ori mai mult decât președintele SUA, se arată într-o anchetă publicată de Planet Sport.

Campionatul Mondial din Qatar va fi un nou succes, dar acesta nu se datorează unei organizații care nu răspunde în fața nimănui, ci publicului pasionat de fotbal. Mai e mult până când FIFA își va asuma un rol pe măsura impactului global pe care-l reprezintă jocul cu balonul rotund.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇