Arta de a călca pe cadavre, ridicată la rang de Opoziție

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Tragedia de la spitalul din Constanța, după cea de la Piatra Neamț, cea de la Iași-Socola sau de la București (clinica Matei Balș), plus altele multe anterioare, sugerează că nu este vorba de cazuri izolate. Sistemul însuși a ajuns un putregai.

Plătim impozite, plătim contribuții, poate în nicio direcție nu se îndreaptă așa mulți din banii noștri, ca în sistemul de sănătate. Iar sistemul ce face cu ei? O guvernare trecută promitea să înalțe nouă spitale noi. Nu s-a pus nici măcar o cărămidă. Se vorbește despre dotări de ultimă generație, despre condiții în spitale. Ciuciu!

Îți vine să te întrebi: cine sunt cei care au primit salarii ca să pună în practică toate acestea și n-au făcut nimic?

Lista miniștrilor perindați pe la ministerul Sănătății în ultimii 31 de ani te sperie: 28 (douăzeci și opt), fără interimari. Cu interimari, 40 (patruzeci). Știți ce sugerează asta? Că rostul fiecăruia era să apuce ce-i de apucat, să-și umple repede teșchereaua, și să-i facă loc altuia, cu altă teșcherea. S-au schimbat teșcherelele, rectific, miniștrii, cam ca la Aprozar: altu’ la rând!

Altu’ la rând, unde? În locul acela sacru, unde corectitudinea participanților și simțul lor moral ar trebui să fie în afară de orice bănuială, garantate cu jurământul lui Hippocrate. Lor le încredințăm grija pentru sănătătea și pentru viețile noastre.

ADVERTISING

Care Hippocrate? Cel puțin 4 din cei 28 sunt cercetați în dosare penale la DNA, iar unii n-au nicio treabă cu părintele medicinei, fiind de profesie juriști, economiști sau altceva, fără altă calificare pentru sănătate decât numai carnetul de partid, era să zic roșu, dar mă abțin.

La nivelul șefului de stat, președintele s-a exprimat corect și emoționant cu privire la recentul eveniment: „Sunt îngrozit de tragedia care a avut loc în această dimineață la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Este o nouă dramă teribilă care confirmă infrastructura deficitară a sistemului de sănătate românesc, un sistem învechit, greu încercat și pus sub o presiune de neimaginat de valul patru al pandemiei de COVID-19”.

Corect și emoționant, dar – să mă ierte domnul președinte – clișeul este un fel de deja vu. Era emoționant după „Matei Balș”, era corect după Piatra Neamț, dar, dacă și după Constanța, domnia sa constată iarăși că infrastructura este deficitară și sistemul învechit, mă întreb cine trebuia să înceapă înlocuirea lui: nu cumva premierii girați de domnia sa - și nu-i excud nici pe ultimii doi?

Mi-e jenă să spun în ce postură se pune domnul Cîțu și cum expune dânsul credibilitatea președintelui Iohannis. Până săptămâna trecută, cînd era în joc chiar râvnitul scaun de la partid, premierul alerga non stop din județ în județ și din filială în filială, ca să-l combată pe rivalul Orban.

Percepția publică este că, toată vara, domnul Cîțu n-a avut altă preocupare principală, decât numai campania electorală. Iar acum, domnia sa ne trimite semnalul că-i mai puțin atractiv să alerge într-acolo unde mor oamenii, decât într-acolo unde oamenii votează.

Condoleanțele se pot transmite și de la distanță, nu-i așa?

Cu impasibilitatea omului care, între timp, s-a văzut cu sacii în căruță, Cîțu informează presa că: „am semnat ordinul prin care l-am demis pe presedintele ANMCS care de când a intrat in funcție nu a mai facut nicio evaluare si era in atributiile sale să faca evaluari în privința acreditărilor spitalelor, mai ales că la acest spital am descoperit mai multe nereguli…”

Cum s-ar spune, stimați suprviețuitori și stimate rude ale celor decedați, aflați că eu mi-am făcut datoria: am semnat ordinul în biroul meu din palatul Victoria. Condoleanțe, c’est la vie!

Înțeleg că președintele ANMCS avea în atributiile sale să faca evaluari, dar în atribuțiile cui era, oare, să verifice dacă președintele ANMCS face sau nu respectivele evaluări și, iarăși, în atribuțiile cui era să-l verifice pe cel care face evaluarea celui care face evluările și tot așa pe scară în sus, până la însuși premierul României, care, fără îndoială, are în atribuțiile sale să-l verifice pe vreun colaborator al domniei sale, obligat să instituie un asmenea dispozitiv de la el în jos, încât toți cei care îi verifică pe alții care verifică și ei pe alții în jos, să-și facă datoria.

Iar, dacă aceștia nu și-au făcut corect respectiva datorie, nu îneamnă numaidecât că asta este cauza care a provocat tragedia de la Constanța. Și astfel, am pus punctul pe „i”: premierul n-a demis pe vreunul responsabil direct în cauzele evenimentului, ci pe unul a cărui demitere să lase impresia că „s-a făcut” ceva.

Nu s-a făcut nimic. Premierul, care nu s-a mișcat din biroul său, are impresia că a luat măsuri de preîntâmpinare a altor tragedii în viitor, demițând un „nene”, pe care l-a descoperit – mi se pare mie – la întâmplare. Un mic țap ispășitor, poate vinovat, dar sacrificat pentru ca, nu cumva, să dea cineva peste un țap mai mare, sau chiar unul foarte-foarte mare, Doamne ferește!

Scriind aceste rînduri, simt un dezgust greu de explicat, când îi observ pe unii cum încearcă să se cațere pe cadavre și să-și adjudece capital politic în contul celor decedați, al altor victime și al autorităților responsabile cu buna funcționare a întregului sistem.

Ați ghicit, am în față declarația dezgustătoare a liderului Opoziției, Marcel Ciolacu. ”Criminali! Asta sunteți! De când ați fost puși de Iohannis la conducerea României ați știut doar să dați din gură, doar să aruncați responsabilitatea pe alții, doar să promiteți iluzii. Nimic concret!”.

Nu-mi aplec atenția nici la stilul pe care și-l permite domnul Ciolacu, nici la faptul că încearcă să arunce în spatele președintelui responsabilitatea numirii Guvernului, care, cum se știe, a fost verificat, votat și aprobat de Parlament.

Mă revoltă însă să aud cum îi judecă pe alții tocmai reprezentantul PSD, cel care este utimul în măsură să-i judece pe alții pentru „dat din gură” și pentru a fi promis iluzii. Nu pesedistul Dragnea a fost ani în șir liderul ”datului din gură”? Nu Gabriela Firea, cea care a șezut de-a drepta mai tuturor liderilor din ultimii ani (Ponta, Dragnea, Dăncilă, Ciolacu)? Nu guralivul Orlando Teodorovci? Nu guraliva Olguța Vasilescu? Nu europarlamentara Rovana Plumb, scăpată de ancheta DNA, doar datorită imunității?

Vrea domnul Ciolacu să-i ia de proști pe români și se preface că dânsul n-ar fi urmașul politic al tuturor acestora, de la care a preluat partidul cu activ și cu pasiv – ca să folosesc o formulă consfințită?

Mă revoltă să aud că urmașul celor mai notorii vânzători de iluzii (aceasta este sintagma corectă, domnu’ Marcel, nu promițător de iluzii) – cum spuneam mă revoltă să aud că urmașul lor legitim observă brusc paiul din ochiul altuia și a uitat cu desăvârșire de bârna din ochiul PSD.

Și, bineînțeles, mă revoltă apelativul „criminali”. Mi se pare inadmisibil ca domnul Ciolacu, care pretinde în propriul  CV că este licențiat în drept, să nu știe că nimeni nu este îndreptățit să-l eticheteze pe un altul „criminal”, decât numai judecătorul, atunci când emite o sentință pentru crimă.

Mă pun în situația rudelor celor decedați și a bolnavilor din spitale care ar trebui să aibă încredere în sistemul căruia i s-au încredințat. Mă întreb: oare îi satisfac cuvintele președinteui Iohannis? Oare se simt descărcați în emoția  lor, aflând că Guvernul îi compătimește, iar țapul ispășitor și-a primit pedeapsa?

Nu degeaba mă întreb. Ei toți, ca și alții, au plătit impozite, taxe și contribuții, ceva cam ca la clasa premium. Dar sunt tratați ceva față de care low class este lux. Cine plătește diferența? Premierul? Guvernul? Ministrul? Parlamentul?

Ați ghicit: acarul Păun.

Mai multe despre tragedia de la Constanța:

Incendiu la ATI la un spital din Constanța, soldat cu 7 morți și peste 100 de bolnavi de COVID relocați. Iohannis a cerut un moment de reculegere, în Germania (Foto & Video)

Cîțu anunță două demisii după incendiul de la Constanța și așteaptă altele de la Ministerul Sănătății (Video)

Primarul din Constanța, despre spitalul care a luat foc: Au avut tot ceea ce a fost nevoie, alimente, curent, oxigen


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇