Anul în care devenim mai buni în a greși: 10 predicții ECFR pentru 2025

Anul în care devenim mai buni în a greși: 10 predicții ECFR pentru 2025
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Majoritatea previziunilor făcute de Consiliul European pentru Relații Internaționale (ECFR) la începutul anului 2024 – de la situația din Orientul Mijlociu și Ucraina până la economia chineză și alegerile din Regatul Unit – s-au dovedit corecte. 7 din 10 s-au adeverit.

Dar una dintre cele mai importante predicții – că Joe Biden va păstra președinția Statelor Unite – s-a dovedit a fi mai mult decât greșită, deoarece Biden nici măcar nu a candidat pentru realegere.

Iată acum cele zece tendințe cheie ale politicii externe pentru 2025, împreună cu două previziuni bonus centrate pe tehnologie prezentate de think-tank-ul european:

ADVERTISING

Trăim în lumea lui Trump

Majoritatea guvernelor salută sau doar pretind că salută revenirea la putere a lui Donald Trump. Lumea pare mulțumită cu un președinte american care acordă prioritate intereselor interne față de poziționarea SUA ca un arbitru moral global sau o putere hegemonică.

Până la sfârșitul anului 2025, G7 evoluează de la un grup de centru-stânga la unul de dreapta, manifestând puțin interes pentru problemele „woke” precum schimbările climatice sau insecuritatea alimentară. Chiar și printre europeni, răspunsul predominant la realegerea lui Trump este unul de capitulare preventivă, temperat de negocieri discrete.

Marea coaliție germană se întoarce

Alegerile din februarie au ca rezultat încă o versiune de mare coaliție CDU/CSU – SPD care vine la putere în Germania.

Spre dezamăgirea multor europeni, această coaliție reciclată nu introduce nicio schimbare majoră în politica externă, de securitate sau economică a Germaniei, indiferent dacă este vorba despre vehiculele electrice chinezești, sprijin militar pentru Ucraina sau cheltuielile de apărare.

Dar oferă unui public german care tânjește după altceva un sentiment reconfortant, chiar dacă fals, de stabilitate.

Erodarea democrației americane

Odată ajuns în funcție, Donald Trump declanșează atât de multă indignare politică și haos în politica externă a SUA, încât nimeni nu observă cât de eficient consolidează puterea în interiorul Casei Albe.

Principalele victime sunt departamentele cabinetului și Congresul, cărora ambelor le lipsește capacitatea politică de a se plânge public sau de a opune o rezistență semnificativă.

Pace fragilă în Ucraina

Războiul ajunge la o încetare a focului care este în general favorabilă Rusiei, dar și acceptabilă pentru Ucraina. Ucraina pierde de facto teritoriu și nu reușește să fie invitată în NATO, dar își păstrează independența și primește angajamente de sprijin și garanții de securitate din partea țărilor occidentale.

Ambele părți se lansează într-o campanie de reconstrucție și reînarmare în pregătirea următorului război, fără a observa în același timp că demografia lor în colaps face astfel de eforturi aproape inutile.

Lupte de guerillă Iran – Israel

În ciuda slăbiciunilor actuale ale Iranului, Israelul continuă să-și concentreze atacurile asupra împuterniciților săi și nu lansează un atac preventiv asupra programului nuclear al Iranului, așa cum se așteaptă mulți. Acest program progresează, iar guvernul iranian se autodeclară putere nucleară.

Conflict limitat SUA – China

SUA lansează un război comercial împotriva Chinei, dar până la sfârșitul anului, negocierile pentru a-i pune capăt progresează semnificativ.

Ambele părți privesc această dispută mai mult ca o decuplare conștientă decât ca pe un divorț. Pentru al 76-lea an la rând, China nu invadează Taiwan.

Acord de pace kurdo-turc

Profitând de victoria sa surprinzătoare în Siria și având ascendent pe plan intern, președintele Recep Tayyip Erdogan se folosește de această situație pentru a ajunge la un acord de pace cu PKK.

Acest acord le va permite kurzilor sirieni să își rezolve diferendele cu guvernul sirian nou înființat și să reintegreze regiunea kurdă siriană în țară cu un anumit grad de autonomie.

Cruciadă europeană anti-Musk

Cel mai bogat om din lume, Elon Musk, se amestecă în mai multe alegeri europene, făcându-și un deserviciu major pentru că răspunsul apare rapid: Comisia Europeană lansează o serie de investigații asupra intereselor sale de afaceri.

Până la sfârșitul anului, Uniunea Europeană cere schimbări de politică din partea platformei sale de socializare X, pentru ca aceasta să poată continua să funcționeze în UE.

Citeşte integral articolul Anul în care devenim mai buni în a greși: 10 predicții ECFR pentru 2025 pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇