Analiză video Sfârșitul lui Prigojin, un mercenar sacrificat de Putin

Eșecul din Bahmut l-a scos din minți pe liderul rus care a decis să-l lase pe fostul său aliat la mâna generalilor, care l-au marginalizat, refuzând să-i trimită muniția și armele necesare.
<span style="color:#990000;font-size:100%;">Analiză video</span> Sfârșitul lui Prigojin, un mercenar sacrificat de Putin
VIDEO. Un clip de 5 minute în care e prezentat traseul unui aliat al lui Putin, învins și umilit în Ucraina
  • Peste 20.000 de membri Wagner au murit în luptele din Bahmut și Soledar, majoritatea dintre ei fiind pușcăriași eliberați din închisoare pentru a fi aruncați în prima linie.
  • O parte din mercenarii care au supraviețuit vor fi transferați în Africa, a anunțat Bloomberg.
  • Miliardarul rus, într-un interviu difuzat pe rețelele sociale, spune că Ucraina are peste 200.000 de militari pregătiți să înceapă contra-ofensiva pe frontul de est.
  • Prigojin a intrat în război ca un Jolly Joker al Kremlinului, încercând să-i ofere liderului suprem o victorie în Ucraina, dar a sfârșit prin a căuta o cale de scăpare.
  • Generalii ruși au lucrat împreună pentru a submina poziția proprietarului Grupului Wagner în fața lui Vladimir Putin.
ADVERTISING

Nu există un personaj mai controversat în războiul din Ucraina ca Evgheni Prigojin. Însărcinat cu treburile murdare ale lui Putin, acesta a oscilat de la a fi un susținător fanatic al liderului rus, la un critic al acestuia.

Înainte de anunțata contra-ofensivă ucraineană, miliardarul a început să se teamă.

După ce a spus în repetate rânduri că mercenarii săi au cucerit localitatea Bahmut, ultimele rapoarte de pe frontul de est arată că trupele ucrainene au reușit să stabilizeze situația, iar pierderile Grupării Wagner au trecut de 20.000 de militari angajați, o cifră care, conform experților, va duce la scoaterea din scenă a armatei private.

Conform unor informații publicate de Bloomberg News, forțele sale se vor întoarce în Africa pentru a „ajuta Rusia acolo unde e nevoie”, recunoscând indirect faptul că armata sa a fost decimată în lunga bătălie din regiunea Donețk.

Justificarea pierderii inițiativei în Bahmut

Prigojin, într-un discurs publicat pe rețelele sociale, în 23 martie, s-a arătat îngrijorat cu privire la o posibilă contraofensivă ucraineană în estul Ucrainei, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului. 

„Prigojin a afirmat că Ucraina are 200.000 militari pregătiți  să atace de-a lungul întregului front estic, în regiunea Belgorod și în Bahmut”, a mai spus acesta în intervenția sa. 

Miliardarul mai susține că „ucrainenii au 80.000 de soldați în Bahmut, Sloviansk și Kostiantinivka”.

Unii consideră declarațiile lui Prigojin exagerate, fiind probabil „o încercare de a obține mai multe provizii și întăriri de la Ministerul rus al Apărării pentru a-și salva forțele din Bahmut”, se precizează în raportul institutului american.

Generalii au primit mână liberă

Miliardarul rus a intrat în acest război ca un Jolly Joker al Kremlinului, care a încercat să-i ofere liderului suprem o victorie în Ucraina, sfârșind prin a căuta o cale de scăpare.

În urmă cu câteva luni, atunci când bănuia că se apropie de cucerirea localității din Donețk, influența lui crescuse într-o mare măsură, devenind o problemă pentru Putin.

Președintele rus a decis să-l marginalizeze pentru că n-a reușit să obțină victoria promisă, dându-le mână liberă generalilor din armată să-i erodeze credibilitatea.

Prigojin duce un adevărat război al declarațiilor cu ministrul Apărării, Serghei Șoigu, acuzându-l că nu i-a oferit muniția necesară pentru a putea cuceri Bahmut.

Bloomberg a relatat, citând surse apropiate Kremlinului și serviciilor de informații, că „generalii ruși au lucrat pentru a submina poziția lui Prigojin în fața lui Vladimir Putin, susținând că acesta a obținut un succes limitat și lent, în ciuda faptului că a trimis valuri de condamnați ruși la moarte în jurul localităților Soledar și Bahmut”. 

Spirala prăbușirii armatei ruse

„Putin s-a îndepărtat în cele din urmă de Prigojin în urma incapacității Grupului Wagner de a captura Bahmut”, a anunțat și ISW, într-un raport din 12 martie. 

Bloomberg News a scris că Ministerul Apărării din Rusia „nu-i va permite lui Prigojin să-și asume meritele pentru eventuala cucerire a Bahmut, ceea ce este în concordanță cu efortul continuu al ministrului Serghei Șoigu de a diminua și suplini rolul forțelor Wagner în câștigurile teritoriale din zonă”.

Cel supranumit „Bucătarul lui Putin” din cauza faptului că s-a îmbogățit în urma contractelor cu statul obținute de firma sa de distribuție de alimente a intrat într-o spirală a prăbușirii, același fenomen prin care trece și armata rusă de la începutul invaziei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇