Ameninţarea Lavrov

Ameninţarea Lavrov
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Acuzată de comunitatea internațională pentru otrăvirea lui Alexei Navalnîi, Rusia vine cu propria-i ipoteză, și anume că principalul opozant al lui Vladimir Putin ar fi fost expus la noviciok în Germania, unde a fost tratat, sau în avionul medical care l-a dus acolo.

Mai mult, Rusia spune, prin vocea ministrului de Externe, Serghei Lavrov, că va lua măsuri împotriva Germaniei și Franței pentru că l-ar fi otrăvit pe Navalnîi. 

Rusia spune că Navalnîi ar fi fost otrăvit în Germania și anunță sancțiuni pentru nemți și francezi

Lavrov ripostează fără să ţină în riposta sa cont de logică. Navalnîi era în comă când a fost urcat în avionul care l-a dus în Germania, iar acolo a fost salvat, dar realitatea nu contează pentru ministrul de Externe rus.

ADVERTISING

Navalnîi a postat o imagine cu el în spitalul din Berlin: Mai sunt multe probleme de rezolvat (Foto)

Ce contează este că ameninţarea cu sancţiuni pentru otrăvirea lui Navalnîi, pusă la cale de UE, e prea mult pentru Rusia. E o acuzaţie de crimă şi niciunui criminal nu-i place să-i expui fapta în public.

Otrăvirea lui Navalnîi: Miniștrii de Externe ai UE au ajuns la un acord de principiu pentru sancţionarea Rusiei

Dacă invadarea Crimeii a fost un act de agresiune, Rusia avea destule motive să procedeze aşa, a invocat motive istorice. Deşi invadarea Crimeii a fost un act criminal, era vorba de o crimă politică, era cumva altceva. A fost un act prin care statul rus şi-a dovedit puterea.

La fel a fost şi cu războiul din Donbas. Deşi toată lumea a ştiut că Rusia ajută separatiştii, Rusiei nu i-a păsat. Rusia era un fost imperiu încercuit căruia îi scăpa printre degete o ţară pe care o credea vasalul său istoric. Se simţea îndreptăţită să procedeze aşa, deşi Occidentul a văzut ce s-a întâmplat ca pe o crimă de stat şi a decis sancţiuni împotriva Rusiei.

Sancţiunile primite in cele două cazuri au putut fi prezentate poporului ca nişte masuri politice pe care ,,opresorii” SUA şi UE le iau împotriva bietului stat rus, decimat şi încercuit.

Putin nu poate suporta

Acum, în privinţa otrăvirii lui Navalnîi, acuzatorii arată direct chipul ţarului Putin, ori asta e inacceptabil atât pentru el, cât şi pentru camarilă. De acum înainte fiecare se va uita la Putin ca la un mafiot care a ordonat uciderea rivalului său. Ca la un criminal.

Asta spun sancţiunile, chiar dacă niciun oficial UE sau american nu îl va acuza direct pe Putin fie şi pentru că nu va avea dovezi care să-l incrimineze. N-are importanţă dacă ordinul a fost dat de Putin sau de altcineva din servicii sau din Armată, Putin va fi privit sau direct ca un criminal sau ca cel care ascunde crima.

Putin nu poate suporta asta, poate din orgoliu, poate pentru credinţa că cine a comandat otrăvirea lui Navalnîi a făcut-o în interesul statului.

Aşa că ministrul de Externe iese la atac cu o poveste fantastică, cu un fake news slab încropit, pentru că nu se putea găsi altceva. Iar ameninţările că personalităţi politice germane sau franceze vor fi sancţionate reprezintă începutul unei maşinaţiuni care are ca scop să transforme subiectul dintr-o acuză la adresa lui Putin la o confruntare politică Occident-Rusia.

Lavrov nu a ieşit cu aceste declaraţii caraghioase degeaba, el va folosi arma sancţiunilor pentru a duce povestea dincolo de acuzele la adresa lui Putin, sperând ca lumea să se concentreze pe excepţionalul sancţiunilor ca să mai uite de posibila implicare a lui Putin în chestiune.

Poate că speră chiar în escaladarea sancţiunilor pe principiul una de la tine, două de la mine.

Poate că vrea să folosească sancţiunile şi ca răzbunare pentru cele primite de acoliţii preşedintelui rus până acum, spre deliciul galeriei autohtone. Sau poate că acum, după ce Joe Biden a câştigat alegerile în SUA, ruşii simt o ameninţare pe care pe vremea măreţului poltron Trump nu o simţeau şi se simt datori să riposteze avant la lettre.

Ieşirea lui Lavrov nu e de bun augur, pentru că înseamnă mai mult decât o schimbare de discurs

Lui Lavrov nici măcar nu-i mai pasă de aparenţe, nici măcar nu mai încearcă să justifice sancţiunile folosind o poveste cât de cât logică.

Asta înseamnă că ţarul Putin nu se simte confortabil şi că a ieşit la atac. Că nu-i mai pasă de uzanţele diplomatice, că nu mai e dispus să salveze aparențele.

Tare mi-e teamă că în spatele discursului lui Lavrov se ascunde, de fapt, un avertisment voalat pentru Occident, şi anume că puterea rusă şi-a pierdut răbdarea şi va acţiona de acum înainte dur şi fără menajamente.

Poliţia rusă susține că Navalnîi era bolnav de pancreatită, iar ”otrăvirea nu a fost confirmată”

Aleksei Navalnîi promite să se întoarcă în Rusia după ce se recuperează


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇