Ambrozia de prin curțile satului mondial

Ambrozia de prin curțile satului mondial

Mărețul regret al președintelui american

Preşedintele american Donald Trump recunoaşte, într-o înregistrare făcută publică luni, că se înţelege mai bine cu liderii străini „duri şi răi”: Pot să vă spun că, cu cât sunt mai duri şi mai răi, cu atât mai bine ne înţelegem, spune Trump în înregistrare.

Să înțelegem din asta că bietul Dragnea n-a fost suficient de rău? Sau că Iohannis, primit la Casa Albă cu onoruri, este un lider dur? Sau mai degrabă să vedem în declarația măreață a lui Trump o justificare a atracției sale pentru dictatori, să vedem dincolo de vorbele sale regretul că mărețul președinte american s-a născut într-o democrație și nu într-un stat autocratic? Acesta ar fi motivul pentru care, deși nu s-a văzut în căruță cu al doilea mandat, visează să-l câștige și pe al treilea?

Ca să-i cântăm în strună președintelui american, hai să facem un exercițiu de imaginație: cum ar arăta lumea numai cu putini, erdogani, kim-jong-uni și xi-jimpingi? Și trumpi pe deasupra?

ADVERTISING

Ierbar cu buruieni și ghimpi – dincolo de coperți

Criza monetară și kalașnikovul

Nu trebuie să cădem în capcana de a da crezare declarațiilor lui Putin, care a promis că va retrage de la granița cu Belarus trupele de poliție și unitățile gărzilor naționale desfășurate. Probabil că Lukașenko i-a explicat dictatorului de la Kremlin faptul că prezența trupelor ruse la graniță tensionează situația din Minsk.

Niciunul dintre cei doi n-are nevoie de escaladarea tensiunilor în Belarus, mai ales acum, când Lukașenko, după expulzarea sau arestarea liderilor opoziției sau a gospodinelor care demonstrează, crede că stăpânește oarecum situația. Dar, deși au vorbit patru ore, n-au ajuns la vreo înțelegere asupra felului în care se poate manageria situația din Belarus, mai ales că peste tumultul social se va suprapune criza economică generată de căderea monedei naționale.

Cădere care nu va fi oprită de împrumutul rus de 1,5 miliarde de dolari, nici de fantomatica promisiune a modificării constituției. Iar criza aceasta promite să fie mai tare decât kalașnikovul cu care Lukașenko amenința mai deunăzi protestatarii, căci poți trage cât vrei cu arma asta în oricine și în orice, nu poți opri rubla belarusă să se devalorizeze, adică să ajungă rablă.

Ce nu i-a ieșit bine președintelui Iohannis în chestiunea Belarus

Iranul și clanurile de cartier

După ce Iranul a emis în luna iunie un mandat de arestare pe numele preşedintelui american Donald Trump şi altor 35 de oficiali americani, cu privire la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, iar procurorul Teheranului, Ali Alqasimehr, a anunțat că a cerut ajutorul Interpolului să pună mandatul în executare, guvernul iranian analizează ideea de a o asasina pe ambasadoarea Statelor Unite în Africa de Sud, Lana Marks, arată rapoarte ale serviciilor de informaţii americane.

Dacă este așa, se nasc câteva întrebări. Așa de slab este Iranul încât nu poate organiza un atentat împotriva americanilor la ei acasă, sau, în cel mai rău caz, în Europa? Așa de slab este Iranul că nu poate călca pe urmele Al-Qaida? Dacă e așa de slab, de ce au trebuit americanii să-l ucidă pe Soleimani? N-are cine să-l înlocuiască pe defunctul general la comanda forțelor Al-Quds ca Iranul să reia ofensiva în Orientul Mijlociu?

După ce îți este ucisă o personalitate politică de prim rang este cel puțin jalnic să te răzbuni încercând să asasinezi o personalitate de mâna a șaptea din SUA, și aia aflată la capătul lumii, în Africa de Sud. Deplorabil. După ce îți este ucis fratele să te răzbuni vrând să ucizi bucătareasa atacatorului e un fapt de care și clanul Duduianu s-ar rușina, au și frații lui Emi Pian mândria lor.

Situația neplăcută în care se află Germania

Guvernul german a anunţat, luni, că alte două laboratoare, din Franța și Suedia, au confirmat în mod independent că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa noviciok. Cu această ocazie germanii fac din nou un apel inutil la Rusia să dea explicații și amenință cu orchestrarea unor noi sancțiuni europene. Mai ales că starea lui Alex Navalnîi se îmbunătățește pe zi ce trece.

Că serviciile secrete ale dictatorului de la Kremlin au fost prinse cu mâța în sac era clar. Că Putin nu poate da vreo explicație plauzibilă care să-l scoată basma curată, deși nemții au răbdare și nu-l presează prea tare, iar e clar.

Că unele state europene, cu Suedia și Polonia în frunte, vor reuși până la urmă să împună sancțiuni Rusiei și asta e clar. Că FSB nu va folosi noviciok în criza din Belarus iar e clar, n-are Lukașenko nevoie de asemenea aiureală.

Că FSB se va antrena să ucidă prin alte metode mai dure, ca de exemplu împușcarea sau aruncarea de la etaj, deja practicate cu succes, și asta e clar. Ce nu e clar până acum este cât va târâi Germania ancheta și dacă va avea curajul politic să-i spună statului rus pe nume, stat criminal.

Socialismul de basm, un fake news de adormit pe nimeni

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a lăudat armata pentru eforturile prompte de reconstrucție a localităților afectate de taifunuri și inundații, a transmis marți agenția oficială de presă KCNA.

Știm povestea asta cu mărețele realizări. Un fake news pe față, armata nu a reconstruit localitățile afectate, ci una două acolo, de ochii lumii, ca să aibă dictatorul Kim cu se lăuda. Iar siteurile de știri nu ar trebui să ne acrească ziua cu propaganda nord-coreană care construiește din vorbe ,,un tărâm socialism de basm”. Deși aici e un sâmbure de adevăr, socialismul e un basm, unul negru și ucigător.

Ierbar cu buruieni și ghimpi – Unde nu e, nu e și nici Iohannis nu poate cere

Citește exclusivitățile de pe SpotMedia.ro! Articole, interviuri, anchete, analize pe care le găsești în fiecare zi doar pe SpotMedia.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇