Care sunt marii câştigători ai galei Globurile de Aur 2021

Care sunt marii câştigători ai galei Globurile de Aur 2021

Lungmetrajul ”Nomadland” a fost desemnat cel mai bun film dramatic, iar ”The Crown” a câştigat patru trofee – inclusiv la categoria „cel mai bun serial TV – dramă” – la cea de-a 78-a gală de decernare a Globurilor de Aur.

Gala a avut loc duminică seară, într-o ceremonie televizată din New York şi Los Angeles, organizată în format virtual din cauza pandemiei de COVID-19 şi marcată de controverse legate de lipsa de diversitate din cadrul Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood (HFPA), instituţia care atribuie aceste trofee, informează site-ul revistei Variety.

"Nomadland", o dramă realizată cu un buget mic de producţie, despre o femeie care devine un fel de nomad al zilelor noastre, transformându-şi camioneta într-o locuinţă mobilă şi călătorind alături de alţi compatrioţi într-o caravană ce străbate vestul american, după colapsul unui orăşel din Nevada, s-a impus la categoria "cel mai bun film - dramă" şi, în acelaşi timp, a făcut istorie pentru regizoarea sa, Chloe Zhao.

Cineasta americană de origine asiatică a devenit cea de-a doua femeie din istoria Globurilor de Aur care câştigă premiul pentru regie, după Barbra Streisand, care a fost premiată în 1984 pentru regia filmului "Yentl".

NOMADLAND | Official Trailer | Searchlight Pictures

Evidenţiind schimbarea de dinamică apărută în industria mass-media, ceremonia din acest an a fost dominată de serviciile de streaming, iar platforma Netflix a câştigat în total 10 premii.

ADVERTISING

"Borat Subsequent Moviefilm", produs de Amazon, a câştigat Globul de Aur pentru cel mai bun film - comedie/musical, iar "The Queen's Gambit" s-a impus la categoria "cea mai bună miniserie/lungmetraj TV".

Borat: Subsequent Moviefilm Trailer #1 (2020) | Movieclips Trailers

Atât "The Crown", cât şi "The Queen's Gambit" au fost produse de Netflix. Deşi "Nomadland" a fost produs de Searchlight, un studio cinematografic independent, acest film este difuzat în prezent pe platforma de streaming Hulu, în contextul în care numeroase cinematografe sunt închise din cauza pandemiei de coronavirus.

Organizaţia care atribuie premiile a fost criticată

HFPA, organizaţia care atribuie Globurile de Aur, a fost criticată pentru faptul că niciun jurnalist de culoare nu se numără printre cei 87 de membri ai săi. Totodată, HFPA a fost criticată şi pentru că le-a permis membrilor ei să participe la dineuri somptuoase şi să primească onorarii exorbitante pentru activităţile depuse în cadrul organizaţiei.

Înaintea galei de duminică seară, mai multe asociaţii profesionale, grupuri de lobby şi vedete, precum Ellen Pompeo, au criticat virulent HFPA, lansând astfel premisele unei transmisiuni care părea să promită o serie de discursuri explozive. Însă nu s-a întâmplat aşa, iar cei mai mulţi dintre câştigători au preferat să mulţumească agenţilor şi familiilor lor. Au existat totuşi şi câteva voci care au criticat sau au ironizat HFPA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Daniel Levy, co-creator al serialului "Schitt's Creek" - desemnat învingător la categoria "cel mai bun serial TV - comedie/musical" - s-a folosit de discursul lui pentru a îndemna HFPA să îşi diversifice structura de membri.

Sacha Baron Cohen, protagonistul lungmetrajului "Borat Subsequent Moviefilm", desemnat cel mai bun film de comedie-musical, a folosit un ton mai tăios atunci când a primit premiul pentru cel mai bun actor într-un film de comedie/musical. "Mulţumesc Asociaţiei Presei Străine de la Hollywood, o organizaţie în întregime caucaziană", a spus starul britanic.

În pofida acestui scandal, mai multe proiecte care conţineau puternice mesaje de susţinere a drepturilor civile şi mai mulţi artişti de culoare au fost recompensaţi în cadrul acestei transmisiuni care a avut o durată de trei ore.

Chadwick Boseman, premiat postum

Chadwick Boseman a devenit cel de-al doilea actor premiat postum în categoria filmelor dramatice datorită rolului său din filmul "Ma Rainey's Black Bottom", în care a intepretat un trompetist de jazz. Actorul afro-american, care s-a remarcat în "Black Panther", a murit în august 2020 din cauza unui cancer, la vârsta de 43 de ani.

ADVERTISING

Andra Day a fost desemnată cea mai bună actriţă într-un film dramatic după ce a interpretat-o pe legendara cântăreaţă Billie Holiday în filmul "The United States vs. Billie Holiday".

Daniel Kaluuya a câştigat primul trofeu al serii, fiind desemnat învingător la categoria "cel mai bun actor în rol secundar", după ce a interpretat personajul Fred Hampton, un lider al mişcării Black Panther, în filmul "Judas and the Black Messiah".

John Boyega a fost desemnat cel mai bun actor într-un rol secundar într-un serial, miniserie sau lungmetraj TV pentru rolul Leroy Logan, un poliţist britanic de culoare din producţia "Small Axe".

The Crown

"The Crown", o spectaculoasă producţie Netflix despre regina Elisabeta a II-a şi familia regală a Marii Britanii, a câştigat patru Globuri de Aur, iar "The Queen's Gambit" a obţinut două trofee. Platforma de streaming a grupului Apple a câştigat un trofeu prin Jason Sudeikis, desemnat cel mai bun actor într-un serial - comedie/ musical pentru rolul din "Ted Lasso", iar Disney Plus a primit două premii cu animaţia "Pixar", care s-a impus la categoriile "cea mai bună coloană sonoră" şi "cel mai bun lungmetraj de animaţie".

The Crown Season 4 | Official Trailer | Netflix

Pe lângă premiul pentru cel mai bun serial dramatic, "The Crown" s-a impus la alte trei categorii: Josh O'Connor şi Emma Corrin au fost desemnaţi cei mai bun actori într-un serial dramatic, interpretându-i pe Prinţul Charles şi Prinţesa Diana, iar Gillian Anderson s-a impus la categoria "cea mai bună actriţă în rol secundar într-un serial, miniserie sau lungmetraj TV", după ce a interpretat-o pe Margaret Thatcher.

Catherine O'Hara a câştigat Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un serial de comedie datorită interpretării sale din serialul "Schitt's Creek".

Au existat însă şi câteva victorii surprinzătoare: Rosamund Pike a fost desemnată cea mai bună actriţă într-un film de comedie/musical pentru rolul din "I Care A Lot", iar Jodie Foster a primit premiul pentru rol secundar pentru evoluţia sa din filmul "The Mauritanian".

Format virtual din cauza pandemiei

Gala Globurilor de Aur s-a desfăşurat într-un format virtual din cauza pandemiei de coronavirus. În locul tradiţionalei atmosfere relaxate şi a unui cadru mai puţin formal care permitea inclusiv consumul de şampanie în timpul ceremoniei, transmisiunea din acest an a semănat mai degrabă cu o reuniune de familie difuzată pe platforma Zoom, iar unii dintre câştigători, precum Jason Sudeikis, au renunţat la costumele de gală şi s-au lăsat filmaţi în ţinute comode.

Mark Ruffalo, premiat pentru rolul din producţia TV "I Know This Much is True", şi Lee Isaac Chung, regizorul lungmetrajului "Minari", desemnat cel mai bun film străin, au fost îmbrăţişaţi în direct de copiii lor în timp ce erau anunţaţi câştigători.

David Fincher a băut în direct un pahar de alcool în momentul în care a pierdut premiul pentru scenariu în faţa lui Aaron Sorkin, premiat pentru "The Trial of the Chicago 7". Gala a fost afectată şi de câteva defecţiuni tehnice, care au influenţat calitatea audio a transmisiunii.

Gazdele ceremoniei, actriţele Tina Fey şi Amy Pohler, au prezentat evenimentul din Rainbow Room (o cameră din Rockefeller Center din New York), respectiv din Beverly Hilton Hotel din Los Angeles. Prezente pentru a patra oară în această calitate, cele două actriţe au ironizat HFPA în monologul lor de deschidere, acuzând organizaţia pentru lipsa sa de diversitate.

Preşedintele HFPA a apărut apoi într-o intervenţie în direct, în care a promis că organizaţia pe care o conduce va depune eforturi în perioada următoare pentru a remedia această problemă.

Două legende ale industriei de divertisment au fost recompensate cu trofee onorifice. Astfel, Normal Lear, creatorul serialelor "All in the Family" şi "Good Times", a primit Carol Burnett Award pentru realizări deosebite în industria de televiziune, iar legendara actriţă americană Jane Fonda a primit Cecil B. DeMille Award pentru întreaga sa carieră din cinematografie.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇