Cum e să fii muzician în pandemie: Adrian Despot, despre lecțiile învățate în perioada de lockdown

Cum e să fii muzician în pandemie: Adrian Despot, despre lecțiile învățate în perioada de lockdown

Adrian Despot – tată, muzician, solist al formației Vița de Vie – vorbește într-un interviu acordat SpotMedia.ro despre cum e să fii muzician în pandemie, ce a învățat în timpul perioadei de lockdown, precum și despre planurile de viitor ale trupei.

Am stat de vorbă cu el în contextul în care trupa Vița de Vie a lansat de curând concertul „În Corzi” pe care trupa l-a susținut în 2018 la festivalul AWAKE împreună cu Filarmonica de Stat Târgu Mureș pe platforma Overground Showroom. Aceasta este o bibliotecă de concerte live înregistrate full HD disponibile pentru streaming, contra cost – iar veniturile generate merg la artiști.

Concertul a fost o desfășurare de forțe - 40 de muzicieni pe scenă și peste 20 de specialiști în afara ei - precum și o îmbinare unică a celor două stiluri muzicale: „Totul pleacă de la muzică și de la transmiterea ei către public. Dacă există magie acolo, trebuie să știi doar cum să o dai mai departe”, ne-a explicat acesta.

De asemenea, Adrian Despot mai consideră că artiștii nu ar trebui să devină niște asistați social, în sensul că oamenii ar trebui să cumpere produsele lor doar dacă acestea sunt pe placul lor. Ei nu trebuie „ajutați”, căci dacă se obișnuiesc cu acest tip de comportament din partea publicului atunci devin mai leneși. Iar acest lucru este contraproductiv:

ADVERTISING

Muzica și produsele artiștilor trebuie cumpărate doar dacă sunt bune și rezonează (cu publicul - n.red.) - iar asta trebuie să reprezinte o motivație pentru ei”.

Adrian Despot
DSC_0264-30
Vița de Vie @ Awake 2018.
Foto: Teodora Niculae

Adrian Despot, ce te face fericit în perioada aceasta?

Same old, same old: muzica, prietenii, copiii...

Povestește-ne puțin despre munca din spatele show-ului „În Corzi”. Cum e să aduci pe aceeași scenă 40 de muzicieni cu experiență vastă dar cu background diferit, care reușesc să devină o singură entitate în fața oamenilor? 

E o provocare, în primul rând, pentru că o Filarmonică și o trupă de rock sunt două entități care funcționează total diferit la nivel tehnic. Am plecat de la firul artistic al proiectului, piesele noastre au fost reorchestrate, apoi în cadrul celor câteva repetiții comune am stabilit firul estetic.

Din punct de vedere tehnic, a fost atât de complicat încât acum, privind în urmă, nu pot să nu realizez că am avut și foarte mult noroc ca totul să funcționeze perfect.   

ADVERTISING

De asemenea, cum v-a fost să includeți atât de multe elemente tehnice care au făcut din show unul complex?

Pe lângă monitorizarea în sine a fiecărui muzician de pe scenă, am pregătit un show vizual și de lumini dedicat conceptului, am avut o divizie mobilă separată care a înregistrat concertul multitrack și o echipă video formată din 10 oameni. Au fost 40 de oameni pe scenă și încă peste 20 în jurul ei.   

Ce anume face magia să se întâmple când Vița de Vie se află pe scenă cu o orchestră simfonică?

Totul pleacă de la muzică și de la transmiterea ei către public. Dacă există magie acolo, trebuie să știi doar cum să o dai mai departe.

La ce să se aștepte oamenii care vor să urmărească show-ul pe platforma Overground Showroom?

La cea mai bună producție audio video a unui concert din România, ever

Dacă ar fi să împachetezi experiența „În Corzi” într-un „cadou”, ce ai scrie pe felicitarea care ar însoți cadoul?

„Sit back and relax, de restul ne-am ocupat noi.” 

VDV_AWAKE
Vița de Vie @ Awake 2018.
Foto: Teodora Niculae

Cum a fost pentru tine, ca artist, și pentru Vița de Vie, ca trupă, tranziția bruscă de la concerte cu public la interpretări în fața unei camere/unui laptop? Cum ți-a fost cu această adaptare? Ce e la fel și ce e diferit când vine vorba de a transmite emoția/mesajul publicului când se află față în față comparativ cu transmisiunile/înregistrările online?

Depinde de mindsetul pe care îl ai. Cu toții am început singuri în camera noastră, cu o chitară. Fără public în față, fără așteptări de ordin financiar sau feedback. Era doar o nevoie arzătoare de a cânta. Dacă poți relaționa cu acest moment zero din viața ta și întoarce mental în timp, ai toată emoția de pe Pământ acolo. 

ADVERTISING

Care e relația ta, ca artist, cu vulnerabilitatea?

Love and hate. Realizez că ea e izvorul creativității și muncesc de o viață să clădesc ziduri în jurul ei. 

Cum au fost nevoiți artiștii să se reinventeze pentru a se descurcă din punct de vedere financiar? În cazul tău, cum a fost, ce ai făcut? 

M-am dezvoltat în comunicarea online, singura posibilă la momentul respectiv.

Cum ai folosit perioada de lockdown pentru a-ți extinde creativitatea?

Nu a fost o perioada muzical creativă, am încercat însă să găsesc idei și concepte pentru a preveni un viitor incert. 

Ce ai învățat în această perioadă de pandemie/lockdown despre tine, ca artist, și ca om?

Ca artist, mai nimic. Mi s-a reconfirmat efemeritatea. Ca om, însă, destul de multe. Am înțeles care sunt lucrurile cu adevărat importante în viață, care îmi sunt prietenii și ce caut la ei, care sunt lucrurile care mă fac cu adevărat fericit și am scăpat de câteva himere.

https://www.facebook.com/adriandespot.VdV/videos/915653458946775

Spune-ne câte ceva despre planurile de viitor ale trupei.

În ciuda situației, suntem foarte activi.

Tocmai am lansat ”Vița de Vie ÎN CORZI live @ Awake feat. Filarmonica de Stat Târgu Mureș” la festivalul de film TIFF, apoi am încărcat filmul concertului online pe Overground Showroom https://showroom.overground.ro/catalog și am avut o lansare live pe pagina noastră de Facebook.

Pe 8 august am închis TIFF-ul cu un concert ACUSTIC, pe 14 cântăm în București pe terasa ”Flavours in the Garden”, pe 23 la Festivalul de Jazz de la Sibiu, pe 29 la Râșnov la Festivalul de Film și Istorii, pe 17 din nou în București, apoi Sibiu ș.a.m.d. Iar în toamnă o să lansăm vinilul ACUSTIC.

https://www.facebook.com/vitadevie/videos/597762010887031/?__cft__[0]=AZV-TpQdpfSkd40lQdjfXgRdwJWy0OrVg89knjxlDVW7cor1e3C9Oe8mU7uO4ZbJDlwVkXTehJQ2yHic2WSktc5gjHg4f1Ljk2NX0cTa2QfW09EEu34gAzBqb3evOnVQpY29gyZaLWHXMJNty00Fh24-EXMqYz-GJcaEvXh5kbE3xQ&__tn__=%2CO%2CP-R

În pandemie ni s-a reconfirmat rolul benefic al celor 7 arte. Ce poate face fiecare dintre noi pentru a susține artiștii, în general, și muzicienii, în special? 

Artiștii nu trebuie să devină niște asistați social, nu trebuie „ajutați”. Se obișnuiesc rapid și pe termen lung le strică, se lenevesc. Muzica și produsele lor trebuie cumpărate doar dacă sunt bune și rezonează - iar asta trebuie să reprezinte o motivație pentru ei. 

Un mesaj pentru cititorii SpotMedia.ro de încurajare pe timp de pandemie.

„După rău vine bine” - Andra

Vita de Vie : 84 - 85 / Muzica Nu Moare Niciodata

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇